Start Fortenseizoen: Feest op de Forten en Waterlinies

Na een lange winter openen in het weekend van 13 t/m 15 april talloze forten, bunkers en vestingsteden hun deuren voor publiek. Ga genieten van het prachtige erfgoed van de Waterlinies. De forten werden grotendeels herbestemd. Nieuwe functies die passen bij het leven van nu. Eropuit met het hele gezin!

Start Fortenseizoen Pampus

Op expeditie
In een stoere 4×4 tijdens de FortRally van Vesting Naarden naar Werk aan het Spoel, op de (elektrische) fiets, met of zonder gids, of gewoon ‘ouderwets’ op de wandelschoenen en met routeboekje: het waterlinielandschap is het bezoeken waard. Forten herbergen een schat aan spannende geschiedenis waar enthousiaste gidsen je graag over vertellen. Bijvoorbeeld op Fort Spijkerboor, Fort Diemerdam, Forteiland Pampus, Fort Abcoude, Fort Rijnauwen en Fort Altena.

Digitale bouwvakkers
Op zaterdag wordt het forten- en waterlinieseizoen officieel geopend met een 24-uurs Hackathon. In het leukste kindermuseum van Nederland, het GeoFort bij Leerdam, bouwen whizzkids de Nieuwe Hollandse Waterlinie na in de digitale wereld van Minecraft. Geofort, het museum over cartografie, navigatie en geo-informatie is het hele weekend open.

Forten van Boven
Bekijk de luchtfototentoonstelling van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Werk aan het Spoel (Culemborg). Verdedigingswerken in ons oeroude polderlandschap worden van bovenaf pas écht zichtbaar. Voor kinderen is er een speurtocht met een prijs voor alle goede inzendingen.

Start Fortenseizoen met Forten van Boven

Lunches, brunches en proeverijen
Het is heerlijk toeven in de vele restaurants die de forten en waterlinies rijk zijn. Met prachtig uitzicht op het linielandschap smaakt het eten extra goed. Van een bunkerburger op Kunstfort bij Vijfhuizen tot Spaanse pinxtos in Fort Lunet (Raamsdonkveer). Of proef diverse fortbiertjes gebrouwen van het originele drinkwater uit de waterkelders op Fort Westoever (Den Helder), Fort 1881 (Hoek van Holland) en Fort Everdingen (Vianen) en hef het glas in Fort aan de Liebrug (Haarlemmerliede) tijdens de wijnproeverij op zondag.

Vestingfeesten
Vrijdagavond 13 april opent Naarden-Vesting haar vestingpoort tijdens de Nacht van Naarden. Ook in Vesting Willemstad en de forten rondom is het dit weekend feest, met kindertheater, optredens van singer-songwriters, exposities en rondleidingen.

Ga naar www.startfortenseizoen.nl voor activiteiten bij jou in de buurt.

poster start fortenseizoen 2018

Bijna één groot UNESCO Werelderfgoed!
Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Bij het naderen van de vijand konden grote stukken land onder water worden gezet, niet diep genoeg voor boten en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.
De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is genomineerd voor de status van Wereld-erfgoed als uitbreiding op de Stelling. De werelderfgoedstatus is een soort Michelinster voor unieke monumenten en uniek erfgoed in de wereld. Daarom moeten zij worden beschermd en behouden voor volgende generaties. Naar verwachting zullen de twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen. Kijk voor meer informatie over alle forten op www.forten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *