Op ontdekking in het Waterliniemuseum

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt.

Het is woensdag en de kinderen hebben een studiedag, met z’n drieën gaan we op weg naar Fort bij Vechten in Bunnik. Op deze bijzondere locatie is het Waterliniemuseum gevestigd. Vanaf stadion Galgenwaard is het nog geen 10 minuutjes rijden met de auto. Er is genoeg parkeerruimte en over een wandelpad en via een brug komen we op het fort terecht.

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

We komen als eerste binnen in een ruimte waar je de toegangskaartjes kan halen, informatie kan krijgen over de mogelijkheden op het fort en waar er mooie spulletjes te koop zijn. We krijgen een armbandje om, met daarin een chip. Hiermee kunnen we in het museum sommige onderdelen activeren. Ons rondje begint met een korte inleiding van een vriendelijke vrijwilliger die ons in grote lijnen al wat uitlegt over de Hollandse Waterlinie.

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in BunnikHet is leuk dat er op verschillende manieren uitleg wordt gegeven over het doel en alle historische gebeurtenissen rondom de linie. Heel leerzaam allemaal! We zien o.a. een film over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog rondom de Waterlinie, de kinderen kunnen een interactief en strategisch spel doen en bij de zaal met beelden worden via audio en beeld ervaringsverhalen verteld, vanuit het oogpunt van verschillende mensen die op één of andere manier met de Waterlinie te maken hadden.

Het hoogtepunt van het museum is voor Ruben en Anouk absoluut de parachutevlucht met de VR-bril. Vanuit de lucht kunnen ze zien hoe de Waterlinie er van bovenaf uit ziet. Wat een bijzondere ervaring! Maar er wordt ook veel tijd gespendeerd op de binnenplaats, waar ze zelf de polders via sluisjes onder kunnen laten lopen, terwijl ik zelf ondertussen binnen lekker aan een kopje koffie zit!

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

De Waanzinnige Boomhut Doe Expo
Na ons bezoek aan het museumdeel gaan we naar het aparte gedeelte waar je nog t/m 29 oktober 2017 de Waanzinnige Boomhut Doe Expo kan bezoeken. We krijgen een invulboekje mee waar de kinderen hun eigen Boomhut verhaal kunnen creëren door leuke opdrachtjes te maken. Een deel moet je bij de Expo doen en een deel kan je ook rustig thuis afmaken. En zeker als je de boeken een beetje kent is het een feest van herkenning!

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

Fort bij Vechten
Buiten lopen we met z’n drietjes nog even een rondje over het prachtige fort. Maar het is ook mogelijk om voor een rondleiding te kiezen met een gids. In deze rondleiding wordt je meegenomen over het terrein en door de historische gebouwen van het fort. Deze rondleiding duurt ca. 5 kwartier.

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

Praktische informatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur (Het museum is in schoolvakanties ook geopend op maandag)

Toegang volwassene 7,50 p.p., Toegang kind 5 t/m 12 jaar 5,00 p.p., toegang kind t/m 4 jaar gratis, familiekaart (2 volw. en max. 3 kinderen)

De Waanzinnige Boomhut Doe Expo kinderen (t/m 12 jaar) 4,50 p.p. , volwassene 3,00 p.p.

www.waterliniemuseum.nl, (routeplanneradres) Achterdijk 10 – 14, Bunnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *