Zomervakantietips voor Amersfoort en Gooi en Vechtstreek

De zomervakantie gaat weer beginnen! Daarom hebben we de leukste uitjes voor Amersfoort en Gooi en Vechtstreek voor je op een rij gezet. En zoek je een leuke activiteit in een weekend? Neem dan ook eens een kijkje in de Uit Agenda. Fijne vakantie!

WonderFeel
Op de 25 hectaren van het natuurgebied in ‘s-Graveland liggen de zes overdekte Wonderfeelpodia een miniwandeling van elkaar verspreid. Ze bieden voor elk wat wils: van Mozart tot Steve Reich, van Vivaldi tot Pärt met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Je luistert ontspannen op bankjes, in zitzakken onder de bomen of op een kleed in het gras naar musici van wereldklasse, jonge honden en oude rotten. Er zijn hotdogs en bier, er is bouillabaisse en rosé. Films, verhalen en knutselen voor kinderen.

Wanneer: 20 t/m 22 juli
Waar: Landgoed Schaep en Burgh, ’s Graveland
Meer info: website WonderFeel

Workshops bij de Kunstbrouwerij
Bij de Kunstbrouwerij kan je een heleboel leuke workshops doen deze zomervakantie. Van een animatiefilm bedenken en maken, samen muziek maken, dansen en knutselen als dappere piraten en prachtige prinsessen, je eigen gymtas oppimpen of een eigen Fortnite dans-gifje n elkaar draaien! Genoeg keus voor voor elke leeftijd!

Wanneer: 20 t/m 24 augustus
Waar: Kunstbrouwerij, Eemhuis, Amersfoort
Meer info: website Kunstbrouwerij

Workshops in de zomervakantie bij de Kunstbrouwerij in Amersfoort

Gezinsrondleidingen bij paleis Soestdijk
Speciaal voor de zomervakantie zijn er weer gezinsrondleidingen. De rondleiding vindt iedere dag (m.u.v de maandag) plaats om 11.00 uur. Tijdens deze rondleiding besteden de gidsen extra aandacht aan de kinderen, die een actieve rol in de rondleiding krijgen. Ook de Jachtkamer wordt bezocht.  Of kies voor een bezoek aan het Wilhelmina Chalet, het speelhuisje van Wilhelmina, het Sportpaviljoen en het speelhuisje ‘Ixenita’. Deze drie unieke plekken zijn te bezoeken met de exclusieve tuinrondleiding en ook erg leuk voor kinderen. De rondleiding vindt iedere dag (m.u.v de maandag) plaats om 13.00 uur. Deze exclusieve rondleidingen zijn alleen op inschrijving en dienen vooraf via de website gereserveerd te worden.

Wanneer: de hele zomervakantie (m.u.v. de maandagen)
Waar: Paleis Soestdijk, Soestdijk
Meer info: website Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk in Baarn

Circus, boerderijdieren en feest bij Geertje’s Hoeve
De vakantie begint bij Geertje’s Hoeve meteen goed met voorstellingen van Cirque Moustache op 14 en 15 juli. De hele vakantie is Geertjes’s Hoeve dagelijks geopend om een flesje te geven aan de lammetjes, de geitjes te voeren, een pony ritje maken of een bezoekje te brengen aan het restaurant, het terras of de boerderijwinkel. En de vakantie eindigt met een gezellig Zomerfeest!

Wanneer: 14 juli t/m 26 augustus
Waar: Geertje’s Hoeve, Haarzuilens
Meer info: website Geertje’s Hoeve

geitjeshoeve voorjaarsfeest kindvriendelijk uitje activiteit boerderij haarzuilens

Zomer op het Muiderslot
Elke dinsdag en donderdag is er gratis meespeeltheater op het slotplein. De voorstelling ‘De zoen van Jacoba’ wordt niks zonder inbreng van onze bezoekers… Leuk voor jong en oud! Op woensdag in de zomervakantie staat er een middeleeuwse boogschietbaan in de boomgaard.
En er is de tentoonstelling Gewapend met Schoonheid. Welke machtsmiddelen konden vrouwen vroeger én kunnen vrouwen van nu gebruiken om hun invloed aan te wenden? Ontdek het antwoord op die vraag op de tentoonstelling. Maar je kan natuurlijk ook gewoon rondkijken in het kasteel en de ridder- en torenroute volgen!

Wanneer: juli t/m 2 september
Waar: Kasteel Muiderslot, Muiden
Meer info: website Muiderslot

Muiderslot Muiden kindvriendelijk uitje kasteel

Pathé Kids Zomerbios
De hele zomer zijn er zonnige extra’s: in de bioscoop zijn diverse leuke kinderactiviteiten en bij de Kids Zomerbios films ontvangen de kids een exclusief film kadootje (op=op). Met Incredibles 2, Nick Jr. Zomerbios, Show Dogs, De Kleine Heks, Hotel Transsylvanië 3 en Teen Titans Go! to The Movies is er volop keuze voor iedereen. Ieder kind ontvangt de Kids Zomerbiosflyer waarmee je stempels kan sparen. Heb je 3 films of meer gezien dan maak je kans op een geheel verzorgde Kids Vip middag in jouw Pathé bioscoop!

Wanneer: Hele zomervakantie
Waar: Pathé Amersfoort
Meer info: website Pathé

De film Incredibles deel 2

Kannen en Kruiken
Van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus scharen de beste bierbrouwers, vinologen en levensgenieters bijeen in het Burgemeester Brouwerplantsoen om onder het genot van livemuziek de smaakpapillen te laten prikkelen. De heerlijkste brouwsels en nectars wissel je af met lekkernijen van mobiele keukens. De toegang is gratis, je koopt alleen je eerste glas. Santé!

Wanneer: 9 t/m 12 augustus
Waar: Burgemeester Brouwerplantsoen, Amersfoort
Meer info: website Kannen en Kruiken

Festival Kannen en Kruiken Amersfoort

Genieten bij Cirque Moustache
Cirque Moustache reist door Nederland met een prachtige circustent. Ook gaan er klassieke circuswagens mee op tour en kan het publiek zich op elke locatie voorafgaand aan de voorstelling vermaken op de Kinderkaravaan. Er zijn verschillende circusmaterialen om mee te oefenen, kermisspelen voor jonge en oud, sideshows met de meest wonderbaarlijke verschijningen, en natuurlijk kun je genieten van de traditionele popcorn en suikerspinnen. Op sommige locaties worden ook workshops gegeven, zodat kinderen in 2 uur tijd worden klaargestoomd om als circusartiest een echt optreden voor de ouders te geven!

Wanneer: 12 juli t/m 30 augustus
Waar: o.a. Utrecht, Zeist, Haarzuilens, Doorn, Lage Vuursche, Hilversum
Meer info: website Cirque Moustache

Cirque moustache tourt deze zomervakantie heel nederland door

Beeld en Geluid
In de Beeld en Geluid experience ontdek je de wereld van de media en ga je zelf aan de slag. Dit is de vaste opstelling van het museum. BN’ers leiden je virtueel rond in de wereld van radio en televisie. In verschillende themapaviljoens stap je in de schoenen van mediamakers, check je hoe mediawijs je bent en ontdek je het verleden van de Nederlandse media. Jouw entreebewijs voor de Beeld en Geluid experience is een ring. Door ‘m te scannen in de tentoonstellingen weten ze wie je bent. Zo kan jouw persoonlijke virtuele gids je helpen en kunnen ze alle opnames en foto’s die je maakt naar jouw emailadres mailen.

Wanneer: de hele zomervakantie
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Meer info: website Beeld en Geluid

Beeld en Geluid Hilversum museum kindvriendelijk uitje

Lekker Laren
Het wordt weer vier dagen volop genieten. Naast de culinaire hoogstandjes, de vele Gooische wijn, de gezellige vrijdagmiddagborrel en de Family Sunday organiseert Lekker Laren dit jaar ook Sonny’s Saturday. De chefs trekken ook deze editie weer alles uit de kast om er een culinair spektakel van te maken.

Wanneer: 30 augustus t/m 2 september
Waar: Plein 1945, Laren
Meer info: website Lekker Laren

Vier de zomer op GeoFort
Kom speuren, experimenteren, beleven en spelen! Raad waar je bent in de wereld en vind de juiste route op basis van geur in het doolhof. De trekpont brengt je op de fortgracht naar een drijvend eiland in de vorm van Nederland. Kijk of jouw huis onder of boven de zeespiegel ligt! Maak een heus bouwwerk van bamboe, klim en klauter in de Vleermuisspeurtuin, maak dijken en leg rivieren aan bij de waterspeelplaats. En vergeet vooral de verschillende speurtochten niet! Geniet tussendoor bij het 3D Café op het terras van diverse lekkernijen.

Wanneer: 7 juli t/m 2 september dagelijks geopend
Waar: GeoFort, Herwijnen
Meer info: website Geofort

Bezoek Geofort in de Zomervakantie

Op bezoek bij Hoeve Ravenstein
Heeft iemand in je gezin een voedselallergie of moet je een speciaal dieet volgen? Dan is het maandelijkse evenement bij boerderij Hoeve Ravenstein een leuke tip! Iedere eerste zondag van de maand worden er veel extra activiteiten georganiseerd rondom voedselallergieën. Tijdens de zomer vakantie is er voor jong en oud genoeg te beleven op Hoeve Ravenstein. Je kunt de dieren bekijken, bloemen plukken in de pluktuin, boodschapjes doen in de boerderijwinkel of een speurtocht met de kinderen!

Wanneer: Glutenvrije vakantiemarkt 5 augustus, de boerderij en de winkel zijn dinsdag t/m zaterdag geopend
Waar: Hoeve Ravenstein, Baarn
Meer info: website Hoeve Ravenstein

Bloemen plukken bij Hoeve Ravenstein

Bezoek het nieuwe Modellenmagazijn in het Spoorwegmuseum
Op woensdag 4 juli opent het Spoorwegmuseum het Modellenmagazijn. Dit is een permanente expositie van de bijzondere collectie treinmodellen, die vaak al decennia tot de collectie van het museum behoren. Je kunt veel unieke modeltreinen bekijken, van fabrieksmodellen en zelfbouwlocomotieven tot stokoud speelgoed en zeldzame verzamelobjecten. Het Modellenmagazijn brengt deze prachtige collectie op een speelse manier tot leven. In de zomervakantie kun je in het spoorwegmuseum ook verschillende andere tentoonstellingen bekijken, zoals ‘de spoorloper’ en ‘de sporen van smaragd’. En in het Techlab word je een echte treinexpert, door alle proefjes kun je ontdekken hoe een trein werkt.

Waar: Spoorwegmuseum, Utrecht
Wanneer: de hele zomervakantie
Meer info: website Spoorwegmuseum

techlab spoorwegmuseum zomervakantie

Bezoek het Mondriaanhuis
Bij het Mondriaanhuis kan je door te speuren naar de verborgen puzzelstukken in het museum meer te weten komen over het leven van Piet Mondriaan. Deelname aan de speurtocht is gratis en geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Sluit je bezoek aan het Mondriaanhuis af in het Doe-het-zelf-atelier en creëer je eigen kunstwerk. In het atelier liggen opdrachten die je zelfstandig kunt doen, maar je mag natuurlijk ook zelf iets bedenken. Je kunt je ook lekker uitleven op de lego-wand of op de sensorgan.

Wanneer: 14 juli t/m 26 augustus dagelijks geopend
Waar: Mondriaanhuis, Amersfoort
Meer info: website Mondriaanhuis

Mondriaanhuis doe het zelf atelier Amersfoort sensorgan kindvriendelijk

Speuren in en om Kasteel de Haar
Speurneuzen opgelet: tijdens de zomervakantie kun je bij Kasteel de Haar niet één, niet twee, maar drie speurtochten volgen. Afhankelijk van je leeftijd ga je opzoek naar de verstopte dieren in de mooiste kasteelkamers, kom je achter de favoriete kleuren van de architect Pierre Cuypers, of ga je buiten de geheimen van het park ontdekken? Kies jouw favoriet of beleef ze allemaal! Kasteel de Haar biedt deze zomer voor ieder wat wils!

Wanneer: 14 juli t/m 2 september
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

kasteel de haar haarzuilens utrecht uitje met kinderen kindvriendelijk speurtocht

Film: Dikkertje Dap
Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en er achter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij krijgt zelfs een nieuwe vriend: Yous. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

Wanneer: 18, 20, 22 en 25 juli 
Waar: Filmhuis Bussum, Bussum 
Meer info: website Filmhuis Bussum

Feest in Dierenpark Amersfoort
Welkom in de Feesttent met de swingende muziek. Blijf niet te lang luieren in de strandstoel, want er zijn vandaag wel vijf verschillende feestjes waar het hele gezin aan mee kan doen. Vinden jouw feestvarkentjes de schat die verstopt ligt in het park of gaan jullie met de boswachter op stap om de geheimen van het woud te ontdekken? Heb jij het ook zo warm gekregen van al die feestjes, dan wordt het tijd voor een heus waterspektakel tussen de dino’s. En natuurlijk vindt ook dit jaar in augustus weer het Dierenpark Amersfoort Foodfestival plaats!

Wanneer: de hele zomervakantie, 16, 17 en 18 augustus Foodfestival
Waar: Dierenpark Amersfoort, Amersfoort
Meer info: website Dierenpark Amersfoort

Het grootste kinderfeestje in dierenpark Amersfoort

Bezoek het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten
In het Waterliniemuseum kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. In het museum valt van alles te beleven. Je kunt in het museum met een virtual reality-bril een parachutesprong over de waterlinie maken en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet! Maar je kan ook de Waanzinnige Boomhut Doe-Expo bezoeken. Kunstenaars hebben de wonderlijke wereld van Andy, Terry en Jill verbeeld in objecten en doe- en beleef-opdrachten. In deze doe-expo worden creativiteit en inlevingsvermogen van de bezoekers op de proef gesteld.

Wanneer: de hele zomervakantie
Waar: Waterliniemuseum, Bunnik
Meer info: website Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik

Zomervakantie in ‘s-Graveland
Ook deze zomer is er weer genoeg te doen en te zien voor het hele gezin bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. Ontdek de geluiden in het bos, bouw je eigen insectenhotel, bekijk de zon bij de Sterrenwacht, ga op OERRR Watersafari of maak een heuse bossafari met de boswachter!

Wanneer: Diverse data in juli en augustus
Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, ‘s-Graveland
Meer info: website Natuurmonumenten

watersafari excursie kinderen 's graveland brambergen oerrr natuur uitje kidsproof kindvriendelijk

Beklimming Onze Lieve Vrouwetoren
In de vakantie kan je bijna dagelijks de mooie Onze Lieve Vrouwetoren gaan beklimmen. Maar je kan er ook voor kiezen om te reserveren voor de speciale kinderrondleidingen. En er zijn ook 2 dagen waarop er stadswandelingen voor kinderen zijn. Hierbij worden allerlei mooie verhalen verteld over de geschiedenis van Amersfoort.

Wanneer: 17 juli, 8 en 16, 22 augustus kinderrondleiding in de toren en 20 juli en 20 augustus een kinderstadswandeling
Waar: Onze Lieve Vrouwetoren, Amersfoort
Meer info: website Onze Lieve Vrouwetoren

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *