Zomervakantie in het Universiteitsmuseum

Bij het Universiteitsmuseum in Utrecht hoef je je deze zomer niet te vervelen! De zomervakantie is opgeknipt in 3 gedeeltes met allen een eigen programma. Zo kun je zelfs 3 x naar het museum als je zou willen en elke keer iets anders doen! Zo kun je experimenteren in het Jeugdlab, schimmels onderzoeken in het Schimmellab en op zoek gaan naar beestjes.

Experimenteren! (8 juli t/m 21 juli)
De eerste weken van de vakantie kun je zelf aan de slag met experimenteren.We zetten de activiteiten op een rijtje!

 • Experimenten (Elke dag om 14.00 uur)
  Ga samen met de Jeugdlaborant op onderzoek uit. Hoe lang was de haai? Waar komen de geluiden uit je lijf vandaan? Of doe experimenten met warm en koud.
 • Jeugdlab (Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur)
  Ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoeppot. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Maar let op, je zintuigen kun je hier niet meer vertrouwen.
 • Experiment Delta (Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur)
  Overal op aarde, en zelfs daarbuiten, hebben water en zand de mooiste patronen gevormd. Aan de Universiteit Utrecht onderzoeken aardwetenschappers hoe deze patronen, zoals delta’s, precies ontstaan. Nu is het aan jou de beurt om een delta te creëren. Maarten Kleinhans heeft op de Universiteit Utrecht een bak ontworpen waarmee hij rivieren kan nabootsen en heeft een kleine versie bij ons geplaatst. Vorm zelf met zand een dijk en zie hoe het water zijn eigen weg vindt.

universiteitsmuseum utrecht zomervakantie zomer vakantie uitjes met kinderen kindvriendelijk museum

Schimmels in het museum! (22 juli t/m 4 augustus)
De middelste weken van de vakantie staan de schimmels centraal. Ontdek waarom schimmels scheetjes laten, bouw je eigen schimmel of bestudeer een schimmel door de microscoop. Onderstaand het programma.

 • Schimmelscheetjes (op dinsdag en donderdag doorlopend van 13.00 tot 16.30 uur)
  Ga zelf met schimmels aan de slag in dit experiment en ontdek dat sommige schimmels scheetjes laten. Lukt het jou om schimmelscheetjes te maken met gist?
 • Museumspecial: Aan het werk in het SchimmelLAB (elke dag om 14.00 uur)
  Ontdek hoe jij een schimmel kunt herkennen door het spel ‘Waar is de schimmel’ en krijg een rondleiding door het LAB.
 • Bouw je eigen schimmel (elke dag van 14.30 tot 15.00 uur)
  Bezoek het SchimmelLAB en bouw je eigen schimmel. Maak er een stop motion filmpje van en vergelijk jouw schimmel met die van anderen!

universiteitsmuseum utrecht zomervakantie zomer vakantie uitjes met kinderen kindvriendelijk museum

Allemaal beestjes! (5 augustus t/m 20 augustus)
De laatste weken van de zomervakantie krioelt het van de beestjes in het Universiteitsmuseum. Doe mee met ‘Wat leeft er in de vijver?’ en vang waterbeestjes met je schepnet. Doe de skelettentour en neem een kijkje in het Rariteitenkabinet. Alle activiteiten op een rijtje.

 • Hortusspecial: Allemaal beestjes (op 6 augustus om 14.00 en 15.00 uur)
  Naast planten leven er ook bijzonder veel dieren in de Oude Hortus. Loop mee in het Rondje Hortus om 14.00 en 15.00 uur en ontdek het ware dierenparadijs in de Oude Hortus.
 • Wat leeft er in de vijver? (op dinsdag en donderdag om 13.00-14.30 uur en 15.00-16.30 uur)
  Kikkervisjes, posthoornslakken, bootsmannetjes. Wat dieren vind je in de vijver en hoe leven ze? Vang ze met een schepnet en onderzoek het. Deze vakantie kun je meedoen aan een workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Even vooraf reserveren. (3,- per kind)
 • Museumspecials thema: Dieren! (elke dag om 14.00 uur)
  Ontdek alles over snavels, vreemde dieren en het gebit van een zeewolf. In de museumspecials ga je samen met een Jeugdlaborant op onderzoek uit om spannende vragen te beantwoorden.
 • Skelettentour (elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur)
  Het skelet van een oerreptiel, een nijlpaard en een… kiwi? Je loopt ze allemaal tegen het lijf tijdens de skelettentour in het Universiteitsmuseum Utrecht. Iedere dag kun je voor € 2,50 de speurtocht bij de receptie ophalen.
 • Tot op het bot (elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur)
  Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Dat zoek je zelf uit in de familietentoonstelling ‘Tot op het bot’.
 • Rariteitenkabinet (elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur)
  Vroeger verzamelden rijke mensen de meest uiteenlopende dingen in hun rariteitenkabinet. Ook in het rariteitenkabinet van het Universiteitsmuseum vind je allerlei bijzondere voorwerpen, zoals een draakje, kogelvissen en een afgietsel van het enorme gewei van een reuzeneland.

universiteitsmuseum utrecht zomervakantie zomer vakantie uitjes met kinderen kindvriendelijk museum

Wil je meer informatie over het Universiteitsmuseum of alvast reserveren voor een activiteit, bekijk dan de website van het museum.

www.universiteitsmuseum.nl, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *