Wetenschappelijke Winterpret in het Universiteitsmuseum

Er is veel wetenschappelijke winterpret te beleven in het Universiteitsmuseum Utrecht tijdens de kerstvakantie. Hoe houden veren een vogel warm? Waarom hebben olifanten groeven en plooien in hun huid? In de Museumspecial zijn dierenvachten het onderzoeksmateriaal. In het IJslab ontdekken bezoekers wat er aan verschillende vloeistoffen verandert als ze uit de vriezer komen. Hoe je er achter kunt komen wat je kerstcadeautje is, zónder het pakje open te maken wordt onderzocht bij het black box experiment.

winter in universiteitsmuseum in kerstvakantie

Het programma in de periode 27 december 2017 t/m 7 januari 2018:

Wie zit er het warmste bij? (Elke dag om 14.00 uur)
Buiten wordt het steeds kouder, alle warme truien worden weer uit de kast getrokken en de kachel gaat aan. Maar hoe houden dieren zich eigenlijk warm? Kom naar het Universiteitsmuseum en onderzoek samen met een publieksbegeleider verschillende dierenvachten. Ontdek waarom olifanten groeven en plooien in hun huid hebben en hoe veren een vogel warm houden.

IJslab (27 t/m 30 december 2017, 2 t/m 7 januari 2018. Van 12.00 tot 16.00 uur.)
Als het koud is in de winter, bevriest het water en kun je lekker schaatsen. Maar bevriest elke vloeistof? Deze kerstvakantie doe je samen met C3 proefjes in het Universiteitsmuseum. Onderzoek verschillende vloeistoffen en bekijk wat ermee gebeurt als je ze in de vriezer zet. Kun jij bedenken welke vloeistof bevriest en welke niet?

Wetenschap onder de kerstboom (27 t/m 30 december 2017, 2 t/m 7 januari 2018. Om 15.00 uur.)
Hoe kun je onderzoeken wat er in je pakje zit zónder het open te maken? Deze kerstvakantie ga je als een echte wetenschapper aan het werk door het black box experiment te doen. In elk doosje zit een ander voorwerp. Samen met een publieksbegeleider probeer je vast te stellen wat je zeker weet. Zo ervaar je hoe de wetenschap werkt.

Experimenteren in het JeugdLAB
Wetenschappers opgelet! Het is tijd om je handen uit de mouwen van je labjas te steken. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Dus ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoepdoos. Maar blijf op je hoede, want je zintuigen kun je hier niet meer vertrouwen.

SchimmelLAB  (Elke dag van 10.00 – 17.00 uur)
Ga naar het SchimmelLAB en neem een kijkje in de wondere wereld van schimmels. Bekijk ze van dichtbij en ontdek dat hun ware schoonheid zowel van binnen als van buiten zit. Leer alles over het hedendaagse onderzoek naar schimmels en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen. Ook kun je in het SchimmelLAB ’s wereld eerste schimmeljurk bewonderen en ontdek je de vele mogelijkheden met schimmels in alledaagse producten, zoals meubels en kleding. Zet zelf ook eens een schimmel in elkaar!

Skelettentour (Elke dag)
Het skelet van een oerreptiel, een nijlpaard en een… kiwi? Je loopt ze allemaal tegen het lijf tijdens de skelettentour. Ontdek het museum aan de hand van een spannende speurtocht die je leidt langs het Rariteitenkabinet vol met vreemde wezens en de negen meter hoge skelettentoren, waar je je eigen hoofd op sterk water kan zetten. Leer hoe je kunt zien of een skelet een waterdier is, wat het beest gegeten heeft en of hij kon vliegen of niet. De speurtocht kost €2,50 en is af te halen bij de receptie.

Universiteitsmuseum Utrecht kindvriendelijk bier en appelsap

Winterse Wetenschap in de Tivoli Wintergarten (27 december 14.00, 15.00 en 16.00 uur)
Het Universiteitsmuseum stapt op de bakfiets en neemt allemaal leuke proefjes mee! Ga 27 december naar Tivoli Vredenburg voor Winterse Wetenschap in de Wintergarten voor de lekkerste experimenten, ijskoude en warme proefjes en de special ‘Waarom zitten je ogen van voren?’ Zelfs de kat in plakjes gaat mee!
Met welke kleuren maken ze M&M’s? En wat gebeurt er als je snoep onder de vacuümpomp legt? Bij Wetenschap om van te smullen ontdek je het antwoord op deze smakelijke vragen!
Reserveer snel je gratis tickets, want er kunnen maar 80 mensen per tijdsblok naar binnen.

Het Universiteitsmuseum is gesloten op Nieuwjaarsdag.

www.universiteitsmuseum.nl, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *