Weekendtips Utrecht e.o. 17 t/m 19 november

Dit weekend staat al vol van de Sinterklaasactiviteiten. Hij komt aan in Nederland en bezoekt al veel plaatsen hier in de omgeving, we hebben daarom enkele intochten voor je op een rijtje gezet. Maar er zijn nog meer leuke weekendtips. Fijn weekend!

Inrichten Huis van Sinterklaas
Dit weekend zijn ze in Museum Catharijneconvent druk bezig om het huis in orde te maken. Iedereen is dan van harte welkom om langs te komen! De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Maar let op: Sinterklaas is dan nog niet aangekomen in het huis. Wat is er allemaal te doen: verlanglijstjes maken en ophangen in de werkkamer van Sint, knutselen met goud en circuskunsten oefenen op de binnenplaats. Tot 13.15 uur kun je met de kok van Sinterklaas mee om een rondje te lopen door het huis. Met de goudbewonderaar kun je de volledige rondleiding volgen door het Huis van Sinterklaas.

Wanneer: 18 en 19 november
Waar: Museum Catharijneconvent, Utrecht
Meer info: website Museum Catharijneconvent

huis van sinterklaas utrecht museum catharijneconvent sint uitje kinderen

Film: Dikkertje Dap
Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

Wanneer: zaterdag 18 november
Waar: Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht
Meer info: website ’t Hoogt

Dikkertje Dap film kleuterbios kinepolis tip aanrader utrecht

Sinterklaasrondleidingen in Museum Speelklok
Tot aan de verjaardag van Sinterklaas krijgt de Muzikale Kinderrondleiding in Museum Speelklok, die iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur in het museum wordt gegeven, een echt Sinterklaastintje! Zing mee met de meest vrolijke sinterklaasliedjes en kom helemaal in de sferen voor pakjesavond! En uiteraard staan op de verjaardag van de goedheiligman alle rondleidingen in het teken van de Sint!

Wanneer: 18 en 19 november (en elke woensdag, zaterdag en zondag t/m 5 december)
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

BB (vanaf 6 mnd)
Een interactieve dans- en muziekervaring voor de allerkleinsten. De dansers bewegen in een magisch spel – clownesk, dansant en muzikaal – en de muzikanten omringen de baby’s met zachte klanken. Samen improviseren ze op de bewegingen en geluiden van het piepjonge publiek zodat ter plekke een ontroerende dialoog ontstaat tussen artiesten, baby’s en volwassenen. Door de bijzondere improvisatietechniek van Wonderland Collectief is elke voorstelling een unieke belevenis.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
Meer info: website Stadsschouwburg

DE Voorstelling BB van het Wonderland collectief Makiko Ito

Trots Markt in het Walkartpark
De Trots Markt is een markt waar mensen staan die passie hebben voor wat ze aanbieden. Er is een zeer breed assortiment van droge worst tot verse honing en moderne woninginrichting. Kinderen kunnen knutselen naar een thema passend bij de tijd van het jaar. Een fijne ontspannen sfeer aan een biertafel met een heerlijk glas wijn en een lekker hapje.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Walkartpark, Zeist
Meer info: website Trots Markt

Walkartpark Zeist trots markt

De Woestijnjasmijntjes (10+)
Jacob en zijn dochter Nour maken een verre en gevaarlijke reis, op zoek naar een veilige plek. Onderweg vertelt Jacob zijn dochter prachtige verhalen en tovert zo hun barre tocht om tot een groots avontuur, waarin Nour de prinses is. Douaneagenten veranderen in waakhonden, een migratieambtenaar in een ijskoning en hun medereizigers in woenstijnjasmijntjes. In de traditie van de prachtige film ‘La vita è bella’ maakt De Toneelmakerij een poëtische voorstelling over moed en onschuld, over oorlog en vrede. Een modern sprookje van een vader die zijn dochter de mooiste bloemen laat zien in een vallei van treurnis en ellende.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
Meer info: website Stadsschouwburg

De voorstelling Woestijnjasmijntjes van de Toneelmakerij

Kindervoorstelling Fiep Fiep Hoera! (4+)
Ga met je kinderen naar de muzikale voorstelling Fiep Fiep Hoera! van Majel Lustenhouwer. Met z’n allen gezellig meezingen met bekende en minder bekende liedjes. Dit interactieve liedjesfeest maakt onderdeel uit van de gelijknamige familietentoonstelling, ter ere van de honderdste verjaardag van Fiep Westendorp. Aansluitend aan de voorstelling heb je gratis toegang tot de tentoonstelling Fiep Fiep Hoera! de natuur, in het kasteel. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten op de zolder.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Kasteel Groeneveld, Baarn
Meer info: website Staatsbosbeheer

fiep fiep hoera kasteel groeneveld tentoonstelling museum baarn kindvriendelijk kinderen

PopUp bij de Vrijstaat
Marionetten, handpoppen, stokpoppen of schaduwfiguren: dankzij poppenmakers en -spelers komen deze wonderlijke wezens tot leven. Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In zijn Utrechtse atelier creëert hij unieke karakters in diverse formaten en stijlen. Tijdens PopUp neemt Jochen je mee in de wereld van de poppenmaker. In de Vrijstaat-werkplaats zien we hoe de poppen worden gemaakt en de techniek die nodig is om ze te laten bewegen. Sommige poppen zijn nog niet af. Kun jij de poppenmaker verder helpen? Nu nog maar 2 weekenden te bezoeken, dus reserveer gauw een plekje in de werkplaats!

Wanneer: 18, 19, 25 en 26 november
Waar: de Vrijstaat, Utrecht
Meer info: website de Vrijstaat

Vrijstaat pop up jochen lange utrecht kindvriendelijk

Kindervoorstelling Ridder Clap van Rammelsteijn
Op zondagmiddag is Slot Zuylen het decor van de avontuurlijke poppenvoorstelling Ridder Clap van Rammelsteijn. Speciaal voor de heruitgave van het spannende prentenboek ‘De geschiedenis van ridder Clap van Rammelsteijn’ uit 1946 maakte de bekende poppenspeler Jacobus Wieman een poppentheatervoorstelling. Tijdens deze middag genieten ridders en prinsessen (4-8 jaar) samen met hun (groot)ouders van een heerlijke voorstelling vol avonturen van de onbesuisde en excentrieke ridder Clap.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Slot Zuylen, Oud-Zuilen
Meer info: website Slot Zuylen

slot zuylen oud zuilen utrecht

Intocht Sinterklaas in Utrecht
Op zondag 19 november is het weer zover. Sinterklaas komt met zijn Pieten aan in Utrecht. Op verschillende plekken in de stad komen ze langs en vinden er activiteiten plaats. Sinterklaas en zijn vloot zullen binnenvaren via het Ledig Erf over de Oudegracht, aanleggen bij de Weerdsluis om daarna op Amerigo zijn tocht door de stad voort te zetten. De stoet gaat dan via de binnenstad naar het Domplein.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Binnenstad Utrecht
Meer info: website intocht Utrecht

sint in utrecht stad kindvriendelijk intocht
Fotocredits: Shody Careman

Sinterklaas op het Domplein
In afwachting van Sinterklaas kunnen de kinderen vanaf 13.00 uur  heel veel leuke dingen doen. Er is een skate- en dansworkshop, een klimmuur, spelletjes, springkussen, knutselen en eten en drinken.
Om 14.45 uur arriveert Sinterklaas op het Domplein. Hij geeft (bijna) alle kinderen een hand en kijkt samen met ze naar optredens van het Utrechts Centrum voor de Kunsten, een vrolijk lied van Sebastiaan en een skate show.

Wanneer: zondag 19 november
Waar: Domplein Utrecht
Meer info: website UCK

Met z’n tweetjes op pad: het Smartlappenfestival!
Zoek gauw een oppas want van Vrijdag 17 tot en met zondag 19 november is het weer hard huilen in Utrecht: het Smartlappenfestival is in de stad! Het grootste smartlappenfestival van Nederland programmeert dit jaar 75 optredens verdeeld over zo’n 40 cafés en restaurants.
Of je nu houdt van wegdromen op vergeten liedjes of juist van fout verkleed lallen op nog foutere meezingers; het Smartlappenfestival heeft weer voor elk wat wils.

Smartlappenfestival Utrecht

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *