Tropisch Vlinderfestival in de Botanische Tuinen

Veel mensen zijn gefascineerd door vlinders met hun vaak prachtige tekening en kleuren, vooral soorten uit de Tropen. En niet alleen de vlinders zelf, ook de rupsen en de poppen zijn prachtig om te zien. Sommige poppen zijn metallic glanzend goud of prachtig groen en de rupsen zijn vaak al even bizar.

Kortom, veel om van te genieten, tijdens het vermaarde Tropisch Vlinderfestival in de Botanische Tuinen Utrecht van 1 juni t/m 15 september.

Botanische Tuinen Utrecht Fort Hoofddijk kinderen speurtocht uitje wandelen

Blauw blauw, ik hou van jou
De knalblauwe Morpho’s spreken vaak erg tot de verbeelding. Niet alleen zien ze er prachtig uit met hun iriserende, blauwe vleugels, ze hebben ook een mooie, elegante manier van vliegen. Nadeel is dat ze nooit stil zitten voor de foto. Ook de handgrote Atlasvlinders en de Komeetstaartvlinders met hun lange staart trekken meestal veel bekijks. Beide zijn nachtvlinders en hebben een opvallend, wollig lijfje. En vlak de grote Papiervlinders, de verschillende, vrolijk gekleurde Passiebloemvlinders, de smaragdgroene pages en vele andere spectaculaire soorten uit de tropische delen van de wereld niet uit.

botanische tuinen vlinderfestival utrecht

Vlinder uit de soep
De metamorfose van rups tot vlinders, is een van de meest fascinerende processen in de natuurlijke wereld. Het is nog altijd niet precies bekend wat er gebeurt als een rups als het ware uiteenvalt in een soepje in de pop om vervolgens als een vlinder herboren te worden. Dat kun je ook niet zien. Wat je, behalve vlinders, wél kunt zien tijdens het Vlinderfestival, zijn allerlei rupsen en poppen. Je kunt zien hoe rupsen veranderen in een pop en als je geluk hebt, kun je een vlinder uit een van de poppen in de ‘Poppenkast’ zien komen.

botanische tuinen vlinderfestival utrecht

Vlinderweetjes en -feitjes
Voor wie niet genoeg heeft aan het zich vergapen aan al het moois in de vlinderkas, zorgen de Botanische Tuinen natuurlijk ook voor de nodige informatie. In de kas zelf hangen borden met namen en feitjes over de aanwezige vlinders en in de subtropische kas staat een tentoonstelling opgesteld met allerlei vlinderweetjes. Een echt vlinderbreed festival!

botanische tuinen vlinderfestival utrecht

Meer informatie
De Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 voor volwassenen, € 6,- voor 65+ en € 2,50 voor houders van een U-pas.

Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is de entree gratis. Kijk voor meer informatie op de website www.uu.nl/botanischetuinen of volg de Botanische Tuinen via Facebook of Twitter @UUBotu.

botanische tuinen vlinderfestival utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *