Toffe tentoonstelling Robots love Music ontdekken

Door Kim Goddijn-Krommert, moeder van Sam en Jip, woont in Nieuwegein.

Museum Speelklok staat geheel in het teken van muzikale robots! Talloze muziekrobots van over de hele wereld zijn in het museum te bewonderen. Samen met Sam en Jip mocht ik de internationale tentoonstelling Robots love Music bezoeken. Kunnen robots ons ontroeren? 

Kinderen ontdekken tentoonstelling Robots love Music bij Museum Speelklok in Utrecht
Daar gaan we dan, ‘Robots love Music’, wat kunnen we verwachten? Bij binnenkomst worden we direct verrast; we komen binnen via een reusachtig ‘robothoofd’. We lopen verder en worden opgewacht door een lieve dame, die ons vandaag van alles laat zien en horen!

Kinderen ontdekken tentoonstelling Robots love Music bij Museum Speelklok in Utrecht
Eerst luisteren we naar een robot die trompet speelt. Onder de indruk van de geluiden die uit de robot komen, staan mijn kleine mannen te kijken naar de knappe constructie. En wat vinden ze nou mooier? Kan een robot net zoveel mooi geluid overbrengen als wij? Naast de vragen die bij de verschillende robots gesteld worden, hebben we ook een speurtocht op papier mee gekregen. Super leuk om op deze manier op ontdekkingstocht te gaan en zo niets te missen. 

Kinderen ontdekken tentoonstelling Robots love Music bij Museum Speelklok in Utrecht
Zo komen we ook bij ‘de aller vetste robot’, aldus mijn kids. We staan voor een hele grote robotformatie, die een enorm overweldigend geluid produceert. Tof om daar samen op te kunnen dansen en te genieten van de muziek. Ook de robot met de hele lange armen zorgt voor een grote glimlach op ons gezicht. Wat een feestje om dit te mogen beleven met z’n allen.

De vitrines vol robots  waar we langs lopen zorgen wederom voor verwondering. Overal is uitleg te vinden en er zijn vragen die je samen kunt beantwoorden. Op verschillende plekken hangen koptelefoons, die zorgen voor extra informatie. Een leuke en interessante toevoeging voor jong en oud!

Robots love Music nieuwe tentoonstelling in Museum Speelkok in Utrecht voor kinderen
Op de bovenverdieping kun je zelf muziek maken. Door een drumstel te bespelen en zelf te componeren. Ook zijn er verschillende kunstwerken te zien, waarbij we zelf mogen gokken of deze door een mens of een robot gemaakt zijn.

Aan het einde van de tentoonstelling staat een apparaat waar de kinderen niet van weg te slaan zijn. Na het luisteren van een muziekstuk geef je het stuk een cijfer en vraag je jezelf de volgende dingen af: ‘Vond je het mooi of niet? En was het door een robot gemaakt of door de mens?’. De scores worden bijgehouden en zijn te zien aan de buitenkant. Wie zou er winnen, de Robot of de Mens? 

Nieuwe tentoonstelling voor kinderen in Museum Speelklok: Robots love Music
Onze ervaring met de tentoonstelling

We liepen het museum in terwijl wij ons twee dingen afvroegen: kunnen robots muziek maken en gevoel overbrengen? En kunnen robotmuzikanten je ontroeren? Het was heel tof om met de jongens na te denken over dit soort vragen. Ik vond de tentoonstelling heel afwisselend en vooral heel mooi. De robots hebben mij echt verrast; ze waren overal, in alle varianten en kwamen vanuit de hele wereld. Eeuwenoude robots, interactieve robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. Allemaal spelen ze ‘live’ muziek. Dit alles op een hele mooie plek. Want wát een fijne plek is het Speelklokmuseum toch. Deze tentoonstelling is echt een geweldige toevoeging. En of de robots ons konden ontroeren? Ik denk dat we allemaal volmondig ja kunnen antwoorden op die vraag. 

Robots love Music tentoonstelling in Utrecht in Museum Speelklok

Praktische informatie
Tijdens de interactieve tentoonstelling Robots love Music ontdek je dat robotmuzikanten naast hersens ook een hart kunnen hebben. Weten ze jou ook te ontroeren en kippenvel te bezorgen? Ontdek het zelf! 

De tentoonstelling in het Speelklok museum is te zien tot 3 maart 2019. Iedere dinsdag t/m zondag is het museum van 10.00 tot 17.00 open. Met mijn kids ben ik ongeveer twee uur zoet geweest met de tentoonstelling en wij hebben achteraf ook nog een klein rondje door het museum gemaakt. 

Niet alleen het museum, maar heel Utrecht is dit najaar in de ban van de robot. Op verschillende locaties in de stad worden door Museum Speelklok, universiteiten, podia en muzikanten de meest uiteenlopende robot-evenementen georganiseerd. Bekijk alle activiteiten in de robot agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *