Bezoek deze voorjaarsvakantie Museum Speelklok voor de nieuwste tentoonstelling Toeval bestaat niet. Ga op onderzoek met het hele gezin en doe mee met de extra activiteiten.
‘Dat kán geen toeval zijn!’ Dit heb je vast wel eens gezegd, maar heb je daar eigenlijk wel eens echt goed over nagedacht? Want wat is toeval eigenlijk? Het winnen van een loterij? De ogen die je gooit met een dobbelsteen?
In Museum Speelklok lijkt het toeval ver te zoeken. Om een zelfspelende muziekinstrument zelf live muziek te laten maken, is juist volledige controle nodig. Elk radertje, pinnetje en schroefje moet kloppen. De zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale uitvinder Diederich Nicolaus Winkel zette dat idee op z’n kop.

Ongeveer 200 jaar geleden had de heer Winkel voor het eerst een zelfspelend en zelfcomponerend orgel van 3,5 meter gemaakt, maar die deed het al jaren niet meer. Als echte Willie Wortels gingen de restauratoren van Museum Speelklok aan de slag om op die manier achter de geheimen van deze briljante uitvinding te komen. En het is ze gelukt! Ze hebben een werkende mini-versie kunnen maken. Je ziet het nu voor het eerst in de tentoonstelling!
Toeval bestaat niet is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en techneuten en voor iedereen die zich wil verwonderen over de wereld van mechanische muziek.
Voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie kun je van alles doen in het museum! Maak met de hele familie (of alleen, vanaf 12 jaar) het Doe-blad speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Toeval bestaat niet. Ga op ontdekking in de tentoonstelling, los de woordzoeker op en kom achter allemaal bijzondere weetjes over het mini-Componium!

Op het Podium in het middenschip kun je de vrolijkste kleurplaten kleuren in de Tekenfabriek: kleur je eigen Toon of Orgel! Of ga op zoek naar Aapje Toon met de speurtocht (4+) en kom je eigen muziek pling-plongen in de Muziekfabriek! Je kunt ook speuren naar alle muzikale beelden die te zien zijn in het museum met de Beeldzoeker in de Museumexpeditie.
Meer informatie over de activiteiten en de tentoonstelling vind je op de website van Museum Speelklok.
