Tips op de forten tijdens Mooi Linieland

Op 17 en 18 juni staat het waterlinielandschap centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden. Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was en hoe het Nederlandse wateringenieurschap zichtbaar is op plekken waar je al jarenlang gedachteloos voorbij komt. Ga of doe mee met de rondleidingen, struintochten, fotografie workshops, dieren spotten, culinaire hoogstandjes uit de natuur, een nachtwandeling of boerengolf op het bunkerpad.

Mooi Linieland Utrecht activiteiten kinderen uitjes kindvriendelijk forten

Rondom Utrecht en in de Gooi- en Vechtstreek is van alles te zien op de vele forten. We hebben de leukste tips voor je op een rijtje gezet!

FORT BIJ RIJNAUWEN
Het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie biedt een bomvol programma. Ga mee op dierensafari! Wandel mee met de beeldenexcursie en rondleidingen. Er is ook een fietstocht. ’s Avonds opera. (vooraf reserveren via staatsbosbeheer.nl/forten)

10.00 – 17.00 uur, Vossegatsedijk 5, Bunnik

FORT BIJ VECHTEN
Speel een potje fortengolf, neem het op tegen de natuurlijke krachtpatsers van het fort en vergroot je kennis in het Waterliniemuseum.

10.00 – 17.00 uur, Achterdijk 21, Bunnik

WERK AAN DE KORTE UITWEG
Mooi fort met natuurkampeerterrein, mogelijkheid om te kanoën en knusse horeca met terras. Op zondag (12.30 – 16.00) stoere activiteiten en op pad met de boswachter tijdens de buitendag.

10.00 – 17.00 uur, Lange Uitweg 42A, Tull en Het Waal

WERK AAN HET SPOEL
Het hele weekend geopend. Op zondag ‘Lek in de verdediging’; lopen en varen door het linielandschap met een bezoek aan Werk aan de Groeneweg (vooraf reserveren werkaanhetspoel.nl). Struin zondag langs de fortenfair met 90 marktkramen, muziek, kunst en theater.

9.00 – 21.00 uur, Goilberdingerdijk 40, Culemborg

Mooi Linieland Utrecht activiteiten kinderen uitjes kindvriendelijk forten

WERK AAN DE GROENEWEG
Bewandel de belevingsroute tussen de loopgraven en fruitbomen. Indrukwekkend!

10.00 – 18.00 uur, Lekdijk, Schalkwijk

FORT NIEUWERSLUIS
Prachtige tentoonstelling Forten van Boven met immense luchtfoto’s van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

10.00 – 17.00 uur, Rijksstraatweg 7b, Nieuwersluis

Mooi Linieland Utrecht activiteiten kinderen uitjes kindvriendelijk forten

FORT BIJ TIENHOVEN
Speciaal tijdens Mooi Linieland geopend en bereikbaar via een pontonbrug. De polderwachter staat klaar om met jou het linielandschap in te trekken.

11.00 – 16.00 uur, Tienhovensevaart, Tienhoven

Bunkerpad-App
Krijg je je kids alleen nog mee als er iets digitaals aan te pas komt? Probeer dan de Bunkerpad-app! Tussen Fort bij Vechten en Fort bij Rijnauwen liggen midden in de weilanden verschillende soorten bunkers. Dit zie je nergens anders in Nederland. Deze bunkers, die eigenlijk kazematten heten, zijn circa 100 jaar geleden gebouwd, net voor de eerste wereldoorlog. Vanaf 17 juni kunnen kinderen met behulp van een gratis digitale app het Bunkerpad langs deze forten verkennen.

Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven waardoor soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel. De Bunkerpad-app met quiz brengt het landschap, cultureel erfgoed en de verhalen daarover tot leven. De app is gericht op kinderen van ca. 8 – 12 jaar oud en komt op 17 juni gratis beschikbaar.

Ook de app downloaden? Ga naar Abellife in de appstore. Kies in de app ‘mijn routes’ en klik ‘alle routes’. Beschikbaar vanaf 17 juni.

Meer informatie over alle activiteiten op de forten vind je op de pagina met activiteiten op www.forten.nl.

Mooi Linieland Utrecht activiteiten kinderen uitjes kindvriendelijk forten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *