Door Karianne Vermaas, moeder van Milou, woont in Utrecht.
Vanaf het eerste moment dat ik Milou vertelde over de bokjes waarmee je kunt wandelen, wilde ze zo snel mogelijk. Dus snel maakten we een afspraak met Lydia van Maurik van de Bokkenbunker.
De route al een feest
In de auto onderweg naar Schalkwijk (nog geen half uurtje vanaf hartje Utrecht) begon het genieten al. Gelukkig was de regen die in de ochtend nog met bakken uit de lucht kwam, in de middag weer verdwenen en maakte zelfs plaats voor een heerlijk zonnetje. Vanaf de Lekdijk zie je al van alles: paarden, schapen, koeien en zelfs alpaca’s. En ook de strandjes langs de lek met speeltuinen zagen er heerlijk uit. Waren we nou maar iets eerder vertrokken, dan hadden we daar nog tijd voor gehad! Volgende keer.
Waarom alleen bokjes?
Al snel vroeg Milou waarom het alleen bokjes, dus jongetjes, zijn waarmee we kunnen wandelen. Mooi, daar begint het educatieve deel van de Bokkenbunker al. Geitenkaas en -melk is populair. Maar alleen de vrouwtjes geven daarvoor de melk. Die geitjes blijven op een geitenboerderij en groeien op tot melkgeit. De bokjes worden vaak al heel jong geslacht en geëxporteerd, omdat de kosten van het grootbrengen anders niet opwegen tegen de baten. Deze kleine jongens kunnen nu ook verhuizen naar de Bokkenbunker. Daar worden ze goed verzorgd en hebben ze een heerlijk leven in de wei. Na 6 tot 8 maanden worden ze (verdoofd) geslacht en wordt er mooi vlees van gemaakt door een slager. Zo hebben de bokjes geen zinloos en naar leven gehad. Een deel van het vlees gaat naar restaurants, zoals Badhu en Le:en. En daarnaast kunnen particulieren vleespakketten bestellen.
Wandelen met gebruiksaanwijzing
En in de tussentijd kan je dus met ze wandelen, maar ook sporten (“Apekooi meets bootcamp meets Oud Hollands Zeskamp”) en aan yoga doen. Wij kozen nu voor de wandeling van ongeveer 3,5 km. Met laarzen aan gingen we op pad. Maar niet voordat we even naar de jonge bokjes hadden gekeken, die die dag net waren gearriveerd. Van Lydia kregen we nog een bokkenpootje om op te peuzelen en een routebeschrijving met nog wat informatie over de forten die je onderweg tegenkomt. Ook inbegrepen: een gebruiksaanwijzing (voor de bokken). Je kunt daardoor zelf met ze lopen. We liepen in een prachtige omgeving, op smalle paadjes in het groen en langs water.
Grote bokken, stoere meisjes
De bokken waren wat groter en enger (met sik en hoorns) dan Milou had gedacht. Maar toen ze eenmaal gewend was, heeft ze naast Konijn, de bok zonder hoorns ook met Walter, de baas van het zwik bokken een de lijn gelopen. Ze voelde zich enorm stoer. De beesten zijn heel mak. Ze blijven overal en nergens staan om nog wat groene blaadjes te eten, maar zodra je doorloopt, volgen ze weer netjes.
Met lunch of koffie
Wij liepen langs het Fort met onze ogen en aandacht gericht op de bokken, maar je kunt ook onderweg stoppen voor lunch of koffie bij het Fort aan de Korte Uitweg. Een super leuke plek!
Een aanrader
We zeggen het wel vaker, maar dit is echt een aanrader. Eerlijk is eerlijk: de eerste meters maakte ik me wat zorgen met een angstig meisje naast me. Maar de stralende blik toen ze met die grote bokken aan de lijn liep maakte alles goed. Thuis kwamen de stoere verhalen. “Jammer dat ik nou twee weken vakantie heb, want nu kan ik het niet vertellen aan mijn vriendjes en vriendinnetjes”. Gelukkig konden we het hier met jullie delen!
21 mei – Bokke-hokke-bouwwedstrijd
26 mei – Lentebok festival
7 oktober – Boktoberfest
Meer informatie over de Bokkenbunker vind je op hun eigen website. De activiteiten zijn te vinden onder www.bokkenpiloot.nl.