Serieus grappig! Voorjaarsvakantie bij Beeld en Geluid

In de voorjaarsvakantie (16 februari t/m 3 maart) staat Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum in het teken van satire. Wat is satire eigenlijk? En waarom bestaat het? Kun je zomaar alle grappen maken? En zijn alle grappen wel grappig? Speel mee in een sketch, teken een karikatuur en maak een meme. Bewoon een masterclass met een échte satiricus. Illustrator Merel Barends, schrijver Nathan de Groot (De Speld) en cabaretier Klaas van der Eerden leren jou om nóg betere grappen te maken. Op de grens of er net overheen..

Beeld en geluid in de voorjaarsvakantie satire maken workshops uitje voor de hele familie met kinderen
Foto: Jorrit Lousberg

Familieworkshop – speel mee in een sketch!
In deze workshop gaan families zelf een sketch naspelen. Deze wordt opgenomen en toegestuurd. Families gaan aan de slag met een van de uitingsvormen van satire: karikaturen en typetjes. Eerst wordt er dieper ingegaan op satire, wat het is en waarom het bestaat. Daarna zal er worden stilgestaan bij karikaturen en hoe je deze vormgeeft. Dit ga je ook meteen oefenen! Na het oefenen ga je met je hele familie aan de slag met een scène die voor het greenscreen uitgespeeld gaat worden.

De workshop begint alle dagen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.

Teken een karikatuur
In een karikatuur vergroot je wat je opvalt aan iemand. Rode wangen of een grote neus. Teken aan de hand van tips je eigen karikatuur.

De workshop is alle dagen van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken

Beeld en geluid in de voorjaarsvakantie satire maken workshops uitje voor de hele familie met kinderen
Foto: Jorrit Lousberg

Spreek zelf een voice-over in
Door tekst en stemmen te veranderen of toe te voegen, kun je van een heel serieus filmpje iets heel grappigs maken. Dit kan gaan om dierenfilmpjes waarin dieren een stem krijgen, of om een fragment uit het NOS Journaal waarbij de nieuwslezer ineens iets heel anders zegt: verschillende vormen met hetzelfde resultaat: we moeten er allemaal om lachen!

De workshop is alle dagen van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken 

Maak een meme
Een meme wordt ook wel gezien als de cartoon van deze tijd: hip online en met scherpe humor. Een meme laat zien hoeveel invloed beeld en tekst hebben op een grap. Een foto kan met een ander onderschrift een totaal andere boodschap overbrengen.

De workshop is alle dagen van van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken

Masterclass Satire maken – met Merel Barends (illustrator)
In deze masterclass maak je kennis met het overdrijven, bespotten en belachelijk maken via cartoons. Cartoonist Merel Barends leert jou dat je via tekeningen een verhaal kunt vertellen of iets duidelijk kunt maken op een satirische manier. In een karikatuur of spotprent overdrijf je wat jou opvalt; van grote oren maak je gigantische oren en blosjes op de wangen worden een knalrood hoofd. Een verhaal tekenen is nog nooit zo leuk en leerzaam geweest!

Dinsdag 19 en dinsdag 26 februari om 14.00 uur

Beeld en geluid in de voorjaarsvakantie satire maken workshops uitje voor de hele familie met kinderen
Foto: Jorrit Lousberg

Masterclass Satire maken – met Klaas van der Eerden (cabaretier)
Heb je weleens gelachen om een grap over de koning of premier Rutte? Valt het je op hoe ze op televisie soms een beetje belachelijk worden gemaakt? In dit college word jij de komische acteur of televisiemaker. Cabaretier en presentator Klaas van der Eerden leert jou de kneepjes van het vak.

Woensdag 20 en woensdag 27 februari om 14.00 uur

Masterclass Satire maken – met Nathan de Groot (De Speld)
Nieuws is overal en kun je bijvoorbeeld teruglezen in kranten én online op internet. Het is soms een beetje saai maar berichten kunnen ook heel leuk of grappig zijn. Nathan de Groot leert jou op een andere manier te kijken naar het nieuws dat je leest. Want pas op! Er zijn ook websites met alleen maar verzonnen nieuws. Ze gooien het echte nieuws om en verdraaien het, zoals de populaire website De Speld. Tijdens dit college leer jij in één uur hoe je een goede verzonnen krantenkop maakt!

Donderdag 21 en donderdag 28 februari om 14.00 uur

Meer informatie
De reguliere workshops zijn inbegrepen bij een bezoek aan de Experience van Beeld en Geluid. Voor de Masterclasses Satire maken geldt wel dat je een plekje moet reserveren. Prijzen en meer informatie zijn te vinden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *