Op bezoek in Kasteel Amerongen & Winactie

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt

Op een dinsdagmiddag in de zomervakantie vertrek ik samen met mijn ouders en Ruben en Anouk met de auto naar Kasteel Amerongen. Het is een mooie zomerdag, maar gelukkig niet meer zo heel warm. De aanleiding van ons bezoek is de tentoonstelling ‘Help de keizer komt!’ over de 18 maanden durende logeerpartij van Keizer Wilhelm aan het kasteel na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij mogen we ook 2 x 2 kaartjes weggeven, lees dus gauw verder!

Kasteel Amerongen

We worden hartelijk welkom geheten door de meneer van de kaartverkoop. Het is best druk maar hij heeft voor iedereen alle tijd om toelichting te geven op alle vragen. Zo wordt ons onder meer verteld dat er een kinderspeurtocht te doen is door de tuinen van het Kasteel in het thema van keizer Wilhelm. Maar wij hebben deze keer gereserveerd voor een rondleiding in het kasteel zelf. Na een korte wandeling naar de oude personeelsingang van het kasteel mogen we plaatsnemen in een ruimte waar een filmpje vertoond wordt over de geschiedenis van kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen

Vervolgens worden we door een gids het hele kasteel doorgeleid. Het verhaal over het bezoek van Keizer Wilhelm is de rode draad van de rondleiding. We lopen door de vele vertrekken; o.a. ontvangstruimte waar de keizer als eerste binnen is gekomen, de eetkamer, de bibliotheek waar elke avond de krant werd voorgelezen, de slaapkamer en de indrukwekkende portrettengalerij. In alle ruimtes zijn nog veel van de oorspronkelijke gebruiksvoorwerpen en het meubilair te bewonderen. Bijvoorbeeld het bureautje waar de keizer zijn troonsafstand heeft getekend.

Onze groep bestond vooral uit oudere mensen, waardoor de rondleiding vooral op hen gericht was. Daardoor was het voor mijn kinderen soms wel wat veel geschiedkundige informatie, maar dat zal per groep en gids waarschijnlijk verschillen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om op de derde zondag van de maand op eigen houtje door de kamers te dwalen of natuurlijk om lekker buiten samen de speurtocht te wandelen!

Kasteel Amerongen

Winactie
Ga naar Bier en Appelsap op Facebook, like de pagina en laat bij de post over Kasteel Amerongen een berichtje achter met wie jij wel op bezoek wilt gaan in Amerongen. Uit alle deelnemers loten we 2 winnaars die 2 toegangskaartjes winnen op een datum naar keuze. Meedoen kan tot en met vrijdag 21 september 12.00 uur. Daarna maken we de winnaars bekend, dus houd de Facebookpagina in de gaten!

Praktische informatie
‘Help de keizer komt!’ is tot en met 2 december 2018 te bezoeken.

Openingstijden: april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 11.00 u tot 17.00 u (rondleidingen om 12.00 u, 13.00 u, 14.00 u, 15.00 u en 16.00 u). November t/m maart, donderdag t/m zondag van 11.30 u tot 16.00 u (rondleidingen om 12.00 u, 13.00 u, 14.00 u en 15.00 u).
Elke derde zondag van de maand is er een zaalgidsenopstelling. Dit betekent dat er geen rondleidingen zijn, maar dat je op eigen gelegenheid het Huys kunt bezichtigen.

Entree: Volwassenen 12 euro, kinderen t/m 4 jaar gratis, kinderen van 5 t/m 18 jaar 6 euro, museumjaarkaart gratis toegang, een los tuinticket is 4 euro
www.kasteelamerongen.nl, Drostestraat 20, Amerongen

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *