Ontdek en vind uit in Paleis Soestdijk

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt.

We zijn al regelmatig langs Paleis Soestdijk gereden met de auto maar we waren er nog nooit binnen geweest. Daarom is het de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen in dit bijzonder imposante gebouw. Samen met Ruben en Anouk gaan we op ontdekking!

Paleis Soestdijk in Baarn

We zijn er al vroeg en worden hartelijk welkom geheten door een medewerker die ons kort uitleg geeft over de tentoonstelling VIND HET UIT. We zien een introductiefilmpje en krijgen daarna een groot blad met een plattegrond van het souterrain van het paleis. Hiermee kunnen we een speurtocht doen door met een knijpkat op zoek te gaan naar letters die in donkere ruimtes verborgen zijn. De gevonden letters vullen we steeds in op het blad tot er een toepasselijk woord ontstaat.

Paleis Soestdijk in Baarn

Terwijl de kinderen vooral druk zijn met hun knijpkat en het zoeken van de letters kan ik rustig tussendoor de tentoonstelling bekijken. Er zijn in de gang lange tafels gedekt met op de borden Nederlandse uitvindingen erop afgebeeld. Mooi om te beseffen wat er allemaal wel niet door Nederlanders uitgevonden is wat we wereldwijd in het dagelijks leven gebruiken. In de verschillende ruimtes krijg je meer informatie over de thema’s watermanagement, energie & duurzaamheid, agricultuur & voeding en gezondheid.

Paleis Soestdijk in Baarn

We lopen op die manier van de ene ruimte naar de andere ruimte door o.a. de keuken, de wijnkelder en de wapenkamer. Aan het einde van de lange gang van de kelder zijn we terechtgekomen in een kamer waar je je eigen uitvinding kan inleveren. Er liggen daar allemaal uitdagende puzzels en slimme vindingen om inspiratie te krijgen. Helaas hebben wij geen briljant idee maar laat Ruben wel een leuke breinbreker achter bij 2 medewerkers van het paleis, die daarna enthousiast voorgelegd wordt aan andere bezoekers!

Paleis Soestdijk in Baarn

Vervolgens beginnen we met de audiotour door het paleis. (Normaal start je trouwens eerst met de audiotour en ga je daarna naar de tentoonstelling!) We krijgen een handzame tablet om ons nek en een koptelefoon op. Wij kiezen voor de familietour en worden op vermakelijke wijze door paleisgeest Pjotr door alle kamers geleid. Ontzettend leuk om te zien hoe iedereen hierdoor alle nodige informatie krijgt en met veel aandacht alles kan bekijken. En duurt het verhaal je iets te lang, dan klik je zo weer door naar de volgende kamer.

Wij hebben ons erg goed vermaakt in Paleis Soestdijk. Er is zoveel te zien, te bewonderen en te ontdekken! We wandelen terug door de prachtige tuin en nemen ons voor dat we die ook zeker een keer gaan bekijken als het wat zonniger is.

Paleis Soestdijk in Baarn
Praktische informatie
Toegang tot de tentoonstelling VIND HET UIT! geeft ook toegang tot de museale zalen van het paleis waar prins Bernhard en prinses Juliana lange tijd hebben gewoond. In schoolvakanties is Paleis Soestdijk geopend van dinsdag tot en met zondag (behalve op feestdagen). Het paleis, het park en Oranjerie Soestdijk zijn volgens de reguliere openingstijden geopend. In de vakantie is Paleis Soestdijk op maandag gesloten. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van Paleis Soestdijk.

www.paleissoestdijk.nl, Amsterdamsestraatweg 1, Baarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *