Naar de wereld van Pyke Koch

Door Marlies van de Ven, moeder van Elena en Lindi, woont in de Dichterswijk in Utrecht

Toen mijn dochter Elena (12 jaar oud) de poster zag van de tentoonstelling ‘De wereld van Pyke Koch’, zei ze dat ze wel naar die tentoonstelling wilde. Nou dat kan! Op naar het Centraal Museum.

Tentoonstelling Pyke Koch in het Centraal Museum Utrecht
Pyke Koch was een Utrechtse schilder die gerekend werd tot de stroming magisch realisme. Die naam verwijst naar de vervreemdende sfeer in de kunstwerken. Ik vind ze vaak erg verdrietig. Pyke Koch is onder andere beroemd om zijn portretten van vrouwen en slangenmensen uit het circus. In de tentoonstelling zie je onder andere ook werk van Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop.

Tentoonstelling Pyke Koch in het Centraal Museum Utrecht

We zien veel indrukwekkende schilderijen. Ik vind vooral de Italiaanse landschappen mooi. Elena de werken van Willink waaronder ‘Landschap onder regenlucht’. We bedenken hele verhalen bij sommige schilderijen omdat ze net boekomslagen lijken. Elena merkt terecht op dat de titels wel wat erg eenvoudig zijn: vrouw met grammofoon, heer met bloemen, leeuw in het interieur. Dat was mij nou weer niet opgevallen. Ik ga eens opletten of dat bij recentere schilders ook zo is.

Tussendoor leren we wat over het leven in Utrecht, de tweede wereldoorlog en wie er nou ‘fout’ was en wie niet. En als leuke extra weten we nu dat Pyke Koch ook de lantarenpalen in de binnenstad heeft ontworpen!

Tentoonstelling Pyke Koch in het Centraal Museum Utrecht

Schilderijen
We gaan vaak naar musea maar eigenlijk zelden naar tentoonstellingen met vooral schilderijen. Ik vond het fijn dit nu wel te doen (iets met een goede opvoeding ofzo) maar het is wel heel serieus en snel saai (in elk geval voor mijn kinderen). Wij zijn gewoon niet heel lang geweest en dat was prima.

Praktische informatie
Het Centraal Museum zit op de Agnietenstraat 1 te Utrecht. Ze zijn open dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis het museum binnen. Volwassenen vanaf 18 jaar betalen € 13,50 tenzij je een museumjaarkaart hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *