Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling

Van 25 t/m 27 januari vinden de Nationale Tuinvogeltellingen plaats. Dit wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten zij hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen ze vogels beter helpen en beschermen. Doe dus ook mee; het is leuk en nuttig! Installeer je dus op een mooie uitkijkpost en ga samen aan de slag met tellen!

vogeltelling utrecht natuurlijk steede hoge woerd

Vogelbescherming helpt je bij het herkennen van de tuinvogels. Op de pagina Tuinvogels vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht.

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen
1. Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee.

2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.

3. Je telling geef je op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via de website Tuinvogeltelling. Vanaf vrijdagochtend 8.30 uur staat het telformulier voor je klaar.

Pimpelmees in de winterTips
– Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak dan een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

– ‘s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

– Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf jouw balkon, omdat ieder balkon anders is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *