De leukste uitjes en tips voor de zomervakantie

De zomervakantie gaat weer beginnen! Daarom hebben we de leukste uitjes voor je op een rij gezet. Veel locaties en activiteiten heeft Bier en Appelsap al eens getest, dus dat kun je mooi alvast teruglezen op de website! En zoek je een leuke activiteit in een weekend? Neem dan eens een kijkje in de Uit Agenda. Fijne vakantie!

Vier de zomer op GeoFort
Kom speuren, experimenteren, beleven en spelen! Raad waar je bent in de wereld en vind de juiste route op basis van geur in het doolhof. De trekpont brengt je op de fortgracht naar een drijvend eiland in de vorm van Nederland. Kijk of jouw huis onder of boven de zeespiegel ligt! Maak een heus bouwwerk van bamboe, klim en klauter in de Vleermuisspeurtuin, maak dijken en leg rivieren aan bij de waterspeelplaats. En vergeet vooral de verschillende speurtochten niet! Geniet tussendoor bij het 3D Café op het terras van diverse lekkernijen.

Wanneer: 7 juli t/m 2 september dagelijks geopend
Waar: GeoFort, Herwijnen
Meer info: website Geofort

Bezoek Geofort in de Zomervakantie

Genieten bij Cirque Moustache
Cirque Moustache reist door Nederland met een prachtige circustent. Ook gaan er klassieke circuswagens mee op tour en kan het publiek zich op elke locatie voorafgaand aan de voorstelling vermaken op de Kinderkaravaan. Er zijn verschillende circusmaterialen om mee te oefenen, kermisspelen voor jonge en oud, sideshows met de meest wonderbaarlijke verschijningen, en natuurlijk kun je genieten van de traditionele popcorn en suikerspinnen. Op sommige locaties worden ook workshops gegeven, zodat kinderen in 2 uur tijd worden klaargestoomd om als circusartiest een echt optreden voor de ouders te geven!

Wanneer: 12 juli t/m 30 augustus
Waar: o.a. Utrecht, Zeist, Haarzuilens, Lage Vuursche, Hilversum
Meer info: website Cirque Moustache

Pinokkio in Museum Speelklok
De familievertelling is een bewerking van het bekende sprookje uit 1883, geschreven door de Italiaan Carlo Collodi, en neemt je mee naar een wereld vol muziek, magie en kwajongensstreken. Nadat de blauwe fee een bezoek heeft gebracht aan het huis van robotmaker Gepetto verandert zijn leven. Zijn mooiste robot Pinokkio loopt en praat ineens. Maar Pinokkio komt al snel in de problemen en wordt door een schurk opgesloten in Luilekkerland, waar hij door het eten van betoverend snoepgoed verandert in een ezel! Zal Pinokkio zijn vader ooit nog terugzien?

Wanneer: 7 juli t/m 2 september (Iedere woensdag, zaterdag en zondag om 15.00 uur)
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

De muzikale voorstelling Pinokkio tijdens zomervakantie in Museum Speelklok in Utrecht

Skateweek op Skatepark Utrecht
De Skateweek is een 5-daagse serie skateboardlessen op het Skatepark in Utrecht. De reeks wordt 3 maal in de zomervakantie gegeven en ook kun je je enkel voor een dag of een aantal dagen opgeven. Elke ochtend krijgen de kids les van professionele skateboarddocenten. Voor de stoere kids een ideaal uitje deze vakantie!

Wanneer: 16 t/m 20 juli, 23 t/m 27 juli, 20 t/m 24 augustus
Waar: Skatepark Utrecht
Meer info: website Skateweek

skateweek utrecht skatepark uitje zomervakantie kinderen

Ontdek het racemonster in jezelf bij de Kartfabrique!
Wist je dat bijna alle Formule 1 coureurs beginnen in de kartsport? De Kartfabrique in Utrecht heeft al een aantal veelbelovende talenten gecoacht. Ben je benieuwd of er in jouw kids een racemonster schuilt? En hebben ze dat misschien wel van jou? Ontdek het zelf, maar er is meer! Nadat je een drankje hebt gedaan in Grand Café het Ketelhuis kan je vriend en vijand verslaan in de lasergame arena of ontsnappen uit Prison Island. En deze zomervakantie zijn er vijf verschillende deals met wel 40% korting!

Wanneer: 16 juli t/m vrijdag 31 augustus 
Waar: Kartfabrique, Utrecht
Meer info: website Kartfabrique

Karten bij de Kartfabrique in Utrecht

Experimenteren bij het Universiteitsmuseum
In het museum en de Oude Hortus zijn er van allerlei activiteiten te beleven deze zomer. Test de nieuwste experimenten in het TestLAB, doe onderzoekjes in het JeugdLAB, ontdek wat er in de vijver leeft en kruip in de huid van een bij tijdens de tentoonstelling Nederland Zoemt. Elke dinsdagmiddag in de zomervakantie kun je van 13.30 tot 15.30 uur meedoen aan leuke bijenactiviteiten. Maak een bijenhotel en hoor van alles over bijen tijdens het imkerspreekuur op 17 juli, 7 en 21 augustus. Met een bijengidsje ontdek je welke bijen in de Oude Hortus en je eigen tuin leven.

Wanneer: 14 juli t/m 26 augustus
Waar: Universiteitsmuseum, Utrecht
Meer info: website Universiteitsmuseum

ZOmeractiviteiten in het Universiteitsmuseum in Utrecht

Op bezoek bij Hoeve Ravenstein
Heeft iemand in je gezin een voedselallergie of moet je een speciaal dieet volgen? Dan is het maandelijkse evenement bij boerderij Hoeve Ravenstein een leuke tip! Iedere eerste zondag van de maand worden er veel extra activiteiten georganiseerd rondom voedselallergieën. Tijdens de zomervakantie is er voor jong en oud genoeg te beleven op Hoeve Ravenstein. Je kunt de dieren bekijken, bloemen plukken in de pluktuin, boodschapjes doen in de boerderijwinkel of een speurtocht met de kinderen!

Wanneer: Glutenvrije vakantiemarkt 5 augustus, de boerderij en de winkel zijn dinsdag t/m zaterdag geopend
Waar: Hoeve Ravenstein, Baarn
Meer info: website Hoeve Ravenstein

Bloemen plukken bij Hoeve Ravenstein in Baarn

Een week vol theater bij UCK Zomerkamp
Zoek je voor je kids nog een leuk uitje in de zomervakantie, waarbij ze meerdere dagen onder de pannen zijn? Geef ze op voor een Theaterweek op de UCK Jeugdtheaterschool waarin ze in vier dagen een voorstelling maken. Ze gaan aan de slag met de vraag: “Wat als kinderen de baas zijn?”. Samen met theaterdocent Linda Bosch gaan ze theatermaken. Maar ze gaan ook aan de slag met decor en attributen maken, kostuums zoeken etc. Het is natuurlijk vakantie, dus ze gaan ook af en toe lekker naar buiten en de zon in! Ook is er iedere dag een gezamenlijke lunch op het binnenplein.

Wanneer: 16 t/m 19 juli (6+) en 17 t/m 20 juli (12+)
Waar: UCK, Domplein, Utrecht
Meer info: website Utrechts Centrum voor de Kunsten

uck in de meivakantie uitje met kinderen kindvriendelijk utrecht

Zonnige Zondagen bij Boerderij de Zonnewijzer
Op Boerderij de Zonnewijzer vertellen ze graag over het leven en werken op de boerderij en in een rondleiding kom je veel te weten over het melken en de koeien. Ook voor de kinderen is het een belevenis om alle dieren van dichtbij te zien én aan te raken! Met een stempelkaart in de hand kunnen ze deelnemen aan alle activiteiten, zoals de koeien maïs geven, de geiten aaien, een kalfje een flesje melk geven, met de pony wandelen, spelen in het stro, rijden op een trekker op het erf of lekker wat drinken in het boerencafé.

Wanneer: 15 juli en 26 augustus
Waar: Boerderij de Zonnewijzer, Bunnik
Meer info: website Boerderij de Zonnewijzer

zonnige zondag boerderij de zonnewijzer bunnik rhijnauwen dieren kalfjes

Leuke films bij Kinepolis
In zo’n lekkere lange zomervakantie is er natuurlijk altijd tijd voor een leuke film. En bij Kinepolis Jaarbeurs is er genoeg keus! Ga bijvoorbeeld kijken naar het bijzondere avontuur van politiehond Max en politieman Frank in de film Show Dogs (6+) of ga naar Incredibles 2 (6+) waarin de superhelden met het hele gezin terug zijn en opnieuw de show stelen. En wat dacht je van Hotel Transsylvanië 3, in deze nieuwe 3D-animatiefilm reis je mee met de populaire monsterfamilie. Of bezoek met de allerjongste Op stap met Dirk Scheele (AL). De kinderheld beleeft allerlei vrolijke en muzikale avonturen in zijn eerste bioscoopfilm!

Wanneer: de hele zomervakantie
Waar: Kinepolis Jaarbeurs, Utrecht
Meer info: website Kinepolis

De film Incredibles deel 2

Zomervakantie bij het Natuurkwartier
Ga langs in het Natuurkwartier in de zomervakantie en doe mee met de leuke activiteiten. Je kan bijvoorbeeld een fakkel maken, meedoen met de survival speurtocht en zelf parfum of pesto maken! Of ga spelen in de waterspeeltuin, op het strand of in de takkenhutten in het bos. Doe het blote voetenpad of breng een bezoekje aan de kinderboerderij en kijk wat er groeit en bloeit in de moestuin.

Wanneer: 17, 18, 19 en 24, 25, 26 juli en 14, 15, 16 augustus
Waar: Natuurkwartier, Milieu Educatie Centrum, Nieuwegein
Meer info: website Natuurkwartier

natuurkwartier survivalspeurtocht

Creatieve workshop voor kinderen bij het Utrechts Archief
In de zomervakantie kun je lekker aan de slag in Het Utrechts Archief! Kijkt je zoon of dochter ook zo graag naar tekenfilms? Vroeger vonden kinderen dat ook al leuk, maar toen bestond er nog geen televisie. Wil je weten hoe kinderen meer dan 150 jaar geleden hun eigen tekenfilmpjes maakten? Ga dan in de vakantie op woensdag je eigen fenakistiscoop maken. Deze voorloper van de tekenfilm was vroeger erg populair bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Samen met Utrechtse ontwerper Thomas van der Vlis gaan ze aan de slag. Aan het einde van de middag hebben ze hun eigen tekenfilmpje gemaakt!

Wanneer: 18 en 25 juli, 1 en 8, 15 en 22 augustus
Waar: Utrechts Archief, Utrecht
Meer info: website Utrechts Archief

Utrecht op film workshops kids bij Utrechts Archief

Circus, boerderijdieren en feest bij Geertje’s Hoeve
De vakantie begint bij Geertje’s Hoeve meteen goed met voorstellingen van Cirque Moustache op 14 en 15 juli. De hele vakantie is Geertjes’s Hoeve dagelijks geopend om een flesje te geven aan de lammetjes, de geitjes te voeren, een pony ritje maken of een bezoekje te brengen aan het restaurant, het terras of de boerderijwinkel. En de vakantie eindigt met een gezellig Zomerfeest!

Wanneer: 14 juli t/m 26 augustus
Waar: Geertje’s Hoeve, Haarzuilens
Meer info: website Geertje’s Hoeve

Geertjes Hoeve zomerfeest feest haarzuilens 20 en 21 augustus

Speuren in de Botanische Tuinen
Ook dit jaar is er een kinderspeurtocht in de Botanische Tuinen. Professor Billenklap heeft een boodschappenlijstje gemaakt en gaat samen met de kinderen de Tuinen door om de boodschappen te verzamelen. Ondertussen leer je natuurlijk van alles over planten. Zo kom je te weten welke plant zorgt voor de heerlijke smaak van vanille-ijs en vanillevla en van welke vruchten lekkere zuurtjes gemaakt worden. En onderweg moet je natuurlijk ook even een kijkje nemen in de kassen waar het Tropisch Vlinderfestival te vinden is!

Wanneer: dagelijks geopend in de zomervakantie van 10.00 – 16.30 uur
Waar: Botanische Tuinen, Utrecht
Meer info: website Universiteit Utrecht

botanische tuinen bier en appelsap ervaring verslag utrecht uitje met kinderen vakantie buiten natuur

Ubuntu Sportkamp
Heb je kids tussen de 4 en 15 jaar die gek zijn op sporten? In week 29 en 30 organiseert Ubuntu Sport een te gek voetbalkamp op Kampong! Tijdens dit zomerse sportkamp kunnen kinderen een week lang ervaren hoe het is om heel veel plezier te maken terwijl ze zich ontwikkelen. Het programma staat vol met toffe activiteiten en de kinderen worden begeleid door zeer gedreven en goede begeleiders die met zorg gekozen zijn. Overnachten kan in het tentenkamp op het sportcomplex, maar mag natuurlijk ook thuis.

Wanneer: 16 t/m 20 juli en 23 t/m 27 juli
Waar: Kampong, Utrecht
Meer info: website Ubuntu

voetbal sportkamp Ubuntu Kampong Zomervakantie

Op ontdekking met Professor Loep
Deze zomervakantie is er weer een heleboel te doen bij Professor Loep, voor alle leeftijden zijn er supertoffe activiteiten! De allerkleinsten ontdekken van alles wat ze met hun voeten kunnen doen, terwijl de jonge makers zelfstandig aan de slag kunnen in de Open Werkplaats. Tijdens Kunstlaboratorium XXL kunnen kids drie dagen lang experimenteren, knutselen, bouwen en ontdekken. Van 10.00 tot 16.00 zijn ze aan de slag terwijl ze voorzien worden van lunch, snacks en een werktas!

Wanneer: 16 t/m 18 juli, 20 juli, 6 t/m 8 augustus, 15, 17 en 22 augustus
Waar: Hof van Cartesius, Utrecht
Meer info: Evenementen op Facebookpagina Professor Loep

Professor Loep zomervakantie

Bezoek het nieuwe Modellenmagazijn in het Spoorwegmuseum
Op woensdag 4 juli opent het Spoorwegmuseum het Modellenmagazijn. Dit is een permanente expositie van de bijzondere collectie treinmodellen, die vaak al decennia tot de collectie van het museum behoren. Je kunt veel unieke modeltreinen bekijken, van fabrieksmodellen en zelfbouwlocomotieven tot stokoud speelgoed en zeldzame verzamelobjecten. Het Modellenmagazijn brengt deze prachtige collectie op een speelse manier tot leven. In de zomervakantie kun je in het spoorwegmuseum ook verschillende andere tentoonstellingen bekijken, zoals ‘de spoorloper’ en ‘de sporen van smaragd’. En in het Techlab word je een echte treinexpert, door alle proefjes kun je ontdekken hoe een trein werkt.

Waar: Spoorwegmuseum, Utrecht
Wanneer: de hele zomervakantie
Meer info: website Spoorwegmuseum

techlab spoorwegmuseum zomervakantie

Casper en Emma in ’t Hoogt
Elke zaterdag om 15.00 uur kan je in de zomervakantie naar de film Casper en Emma maken theater (4+) in ’t Hoogt.
Casper en Emma zamelen geld in voor arme kinderen in India. Dat doen ze door een theatershow op te voeren, waarin hun onafscheidelijke knuffeldieren een grote rol spelen. En op 18 augustus is er een greenscreen-fotosessie met Casper en Emma! Neem je knuffel mee naar de bios en speel net als Casper en Emma samen met je knuffel theater. Ga je eigen knuffel versieren met glitters en stap samen met Casper en Emma op het toneel. Er wordt dan een foto gemaakt die je later per mail ontvangt.

Waar: Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht
Wanneer: elke zaterdag in de zomervakantie om 15.00 uur, greenscreen-fotosessie op 18 augustus
Meer info: website ’t Hoogt

filmtheater 't Hoogt Casper en Emma winactie

Toffe workshops bij FOTODOK
Ontdek de magie van fotografie tijdens de workshop Pinhole Fotografie (7-11 jaar). Je legt de digitale camera dit keer aan de kant en gaat terug naar het begin; de camera obscura. Je maakt met een pringles buis je eigen pinhole camera. Daarna gaan we proberen het beeld in deze magische buis te vangen. Of kies voor de workshop Verhalen vertellen met je camera (12-16 jaar). Hoe kan je nou het beste een verhaal vertellen met fotografie? Er is zelfs een stijl/genre in fotografie wat daar heel specifiek over gaat: documentaire fotografie. Ze gaan je onderdompelen in wat dat nou precies is en bekijken voorbeelden hoe fotografen het op verschillende manieren hebben aangepakt om een verhaal te vertellen aan de kijker. Met een aantal handvaten ga je zelf op pad en ontdek je dat verhalen overal te vinden zijn.

Wanneer: 18 juli & 22 augustus |
Waar: FOTODOK, Lange Nieuwstraat, Utrecht
Meer info: website Fotodok

Workshop Verhalen vertellen met je camera bij Fototdok in Utrecht

Beeld en Geluid
In de Beeld en Geluid Experience ontdek je de wereld van de media en ga je zelf aan de slag. BN’ers leiden je virtueel rond in de wereld van radio en televisie. In verschillende themapaviljoens stap je in de schoenen van mediamakers, check je hoe mediawijs je bent en ontdek je het verleden van de Nederlandse media. Jouw entreebewijs voor de Beeld en Geluid Experience is een ring. Door ‘m te scannen in de tentoonstellingen weten ze wie je bent. Zo kan jouw persoonlijke virtuele gids je helpen en kunnen ze alle opnames en foto’s die je maakt naar jouw emailadres mailen.

Wanneer: de hele zomervakantie
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Meer info: website Beeld en Geluid

Beeld en Geluid Hilversum

Coco èn Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer bij Louis Hartlooper
Coco gaat over de twaalfjarige Miguel, een getalenteerde gitarist die ervan droomt om muzikant te worden. Tijdens de dag van de doden, het uitbundige dodenfeest in Mexico waarin overleden dierbaren herdacht worden, komt Miguel met zijn hond Dante per ongeluk terecht in het Land van de Doden. Hier ontmoet hij de charmante oplichter Hector en samen gaan ze op een buitengewone reis om het echte verhaal achter Miguel’s familiegeschiedenis te ontdekken.
En in Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer beleven Mitcho en Sebastiaan een bijzonder avontuur vol zeemonsters, rare piraten en…. een mega grote peer!

Wanneer: vanaf 12 juli
Waar: Louis Hartlooper Complex, Utrecht
Meer info: website Louis Hartlooper Complex

coco kids weekend in kinepolis jaarbeurs in utrecht

Speuren in en om Kasteel de Haar
Speurneuzen opgelet: tijdens de zomervakantie kun je bij Kasteel de Haar niet één, niet twee, maar drie speurtochten volgen! Afhankelijk van je leeftijd ga je opzoek naar de verstopte dieren in de mooiste kasteelkamers, kom je achter de favoriete kleuren van de architect Pierre Cuypers, of ga je buiten de geheimen van het park ontdekken? Kies jouw favoriet of beleef ze allemaal! Kasteel de Haar biedt deze zomer voor ieder wat wils!

Wanneer: 14 juli t/m 2 september 
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

Kasteel de Haar speurtochten Utrecht Haarzuilens kindvriendelijk kinderen bezoek

Nomaden Festival
Drie dagen lang presenteren De Vrijstaat en RAUM een festival vol dans, muziek, theater en onvervalste kofferbakkunst voor kinderen, jongeren en volwassenen met een avontuurlijk hart! De performances en installaties worden gemaakt door kinderen en jongeren samen met professionele kunstenaars tijdens de kunstvakantieweek van De Vrijstaat.

Wanneer: vrijdag 24 t/m zondag 26 augustus 
Waar: RAUM, Berlijnplein, Utrecht
Meer info: website de Vrijstaat

nomadenkamp vrijstaat utrecht zomer vakantie zomervakantie

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *