De leukste tips voor de herfstvakantie

Van 20 t/m 28 oktober is de herfstvakantie in het midden van het land! Er is weer genoeg te zien en te doen en daarom hebben we de leukste tips voor je op een rijtje gezet. Voor meer uitjes in de herfstvakantie kan je ook een kijkje nemen in de Uit Agenda. Fijne vakantie!

Cinekid bij ’t Hoogt
In de herfstvakantie is het weer tijd voor Cinekid! Cinekid is landelijk een filmfestival voor kinderen van 3 tot 14 jaar en wordt jaarlijks in o.a. in Utrecht georganiseerd in Filmtheater ’t Hoogt. Van zaterdag 20 tot zondag 28 oktober kunnen kinderen op allerlei manieren kennismaken met film. Naast uiteraard veel leuke filmvoorstellingen, biedt het festival ook filmeducatie en is er voor de jonge makers op een aantal dagen een Maak-het-zelf-lab en een Animatielab. Kijk op de website van ’t Hoogt voor het complete programma!

Wanneer: 20 t/m 28 oktober
Waar: Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht
Meer info: website ’t Hoogt

Muzikale familievoorstelling Koppie Koppie, Robokoppie!
Ga tijdens de herfstvakantie, 20 t/m 28 oktober, kijken naar de muzikale familievoorstelling Koppie, Koppie, Robokoppie! van het Rosa Ensemble in Museum Speelklok te Utrecht! Een grappig en ontroerend verhaal over een eenzaam meisje en haar bijzondere robotvriendje. Ontdek tijdens deze voorstelling dat een robot niet alleen hersens, maar ook een hart kan hebben. Petra’s vader en moeder zijn topmusici en hebben het heel druk. Wanneer Petra met haar ouders mee op tournee is, is ze veel alleen en wordt onder druk gezet om net zo goed te kunnen spelen als haar ouders. Ze heeft het idee dat haar vader en moeder helemaal niet naar haar luisteren. Gelukkig heeft Petra een vriendje dat wel luistert. Een stuntelige robot die altijd paraat staat om haar te helpen! Zal het hem lukken om Petra op te vrolijken?

Wanneer: 20 t/m 28 oktober
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

De voorstelling koppie koppie robokoppie in museum Speelklok in utrecht

Herfstvakantie Tekenfestival in de Bibliotheek
In samenwerking met studenten van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en het Centraal Museum staat de Bibliotheek Utrecht tijdens de herfstvakantie geheel in het teken van tekenen. Hiervoor komt de bibliotheek met een nieuw en uniek festival: het Herfstvakantie Tekenfestival! Er zijn workshops voor verschillende leeftijden op diverse locaties in de stad. Ook kun je het Centraal Museum bezoeken of een tekenrobot maken.

Wanneer: 21 t/m 26 oktober
Waar: diverse locaties van Bibliotheek Utrecht en het Centraal Museum
Meer info: website Bibliotheek

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bestaat 15 jaar en dat is reden voor een feestje! Een week vol verrassende activiteiten waarin je de bijzondere natuur en rijke historie van de Utrechtse Heuvelrug zelf kunt ervaren. Ken jij het verhaal van de ijstijd en de zwerfstenen die hier héél héél lang geleden zijn meegenomen door meters hoog landijs? En wat heeft de grond onder jouw voeten je eigenlijk te vertellen? Wist je dat schaapskuddes onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap van de Utrechtse Heuvelrug? Ga mee op avontuur tijdens de Beleefweek en ontdek de sporen van 150.000 jaar Utrechtse Heuvelrug. Er zijn ontzettend veel activiteiten voor jong en oud in de hele regio. Voor sommige activiteiten geldt een maximaal aantal plaatsen en moet je je van tevoren aanmelden via de website.

Wanneer: 20 t/m 28 oktober
Waar: diverse locaties op Park Utrechtse Heuvelrug
Meer info: website NP Utrechtse Heuvelrug

schaapskooi heidestein schapen voeren zeist bos wandeling boswandeling dieren naar buiten met kinderen

Dirk Scheele: Z’n leukste liedjes (2+)
Lievelingsliedjes? Iedereen heeft er wel één. In deze solovoorstelling speelt Dirk Scheele er een heleboel. Alle genres komen voorbij, van rock & roll en blues, tot pop en wereldmuziek. Maar dan op z’n Dirks natuurlijk. Verzoeknummertjes? Kom maar op! Z’n leukste liedjes is een vrolijke voorstelling vol met meezingers voor het grote en kleine kinderpubliek.

Wanneer: 22 oktober
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Meer info: website TivoliVredenburg

Dirk Scheele - Feest! Paradiso concert muziek kindvriendelijk uitje activiteit amsterdam

Herfstknutselen in de Botanische Tuinen
In het najaar zijn er allerlei vruchten, zaden en mooi gekleurde bladeren te vinden. Kom jij ook om daar prachtige dingen mee te maken? Ga gezellig knutselen tussen 11.00 en 15.00 uur, de kosten zijn €5,-. Natuurlijk kun je ook mooi herfstbeesten maken of een van de andere dingen met natuurlijk materiaal. Maar eerst ga je in de tuin op zoek naar herfstschatten om je eigen herfstschatkist mee te vullen!

Wanneer: dinsdag 23 oktober
Waar: Botanische Tuinen, Utrecht
Meer info: website Botanische Tuinen

Botanische Tuinen in Utrecht

UCK in de vakantie
Het UCK is dit schooljaar weer terug met toffe vakantieactiviteiten voor kids van 4 t/m 12 jaar. In de herfstvakantie trappen ze af met ‘de Kleine Kunstenaar’ voor de kleinsten van 4 t/m 6 jaar. De oudere kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen op de dinsdag én de donderdag losgaan met hun dans, muziek, theater, musical en/of media skills op het Domplein of Cultuurcampus. Ongetwijfeld een superleuke vakantiedag met een afsluitende eindvoorstelling voor de familie!

Wanneer: 23 en 25 oktober
Waar: UCK Domplein en UCK Cultuurcampus, Utrecht
Meer info: website UCK

UCK musical workshops in de vakantie
Fotocredits: Anna van Kooij

Vind het uit in de kelder van Paleis Soestdijk
Bezoek de tentoonstelling VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem en ontdek waar Nederland goed in is. Ga met een knijpkat op ontdekkingstocht in de donkere kelder van Paleis Soestdijk en bezoek ruimtes die altijd voor het publiek gesloten waren. Sluit deze ontdekkingstocht af met het ontwikkelen van een eigen uitvinding!

Wanneer: 19 t/m 28 oktober
Waar: Paleis Soestdijk, Baarn
Meer info: website Paleis Soestdijk

Tentoonstelling vind het uit Uitvinding indienen in Paleis Soestdijk
Fotocredits: Ron Witkamp

Film: Vechtmeisje (6+) in het Louis Hartloopercomplex
Als haar ouders in een vechtscheiding belanden, verhuist de eigenzinnige en licht ontvlambare Bo (12) met haar moeder en broer naar een Amsterdamse buitenwijk. Daar introduceert buurmeisje Joy haar bij de kickboks-club. Ze blijkt een natuurtalent te zijn en mag al snel meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen, maar door de scheiding van haar ouders is Bo afgeleid en komt de wedstrijd steeds meer in gevaar. Bo moet leren zich te beheersen en accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.

Wanneer: vanaf 18 oktober
Waar: Louis Hartloopercomplex, Utrecht
Meer info: website LHC

Film Vechtmeisje

Rondom het kampvuur met Professor Loep (7+)
In de herfstvakantie organiseert Professor Loep weer een superleuke vakantiedag! Deze keer draait het Kunstlaboratorium XXL om ‘Rondom het kampvuur’. Deze dag leer je hoe je een vuurtje maakt, hout hakt en ga je je eigen lepel snijden uit hout met echte messen. En misschien nog wat andere voorwerpen. En uiteraard ga je een eigen soep met verse broodjes maken op het vuur. En wie weet is er dan ook nog wat kampvuur muziek tijdens het eten!

Wanneer: dinsdag 23 oktober
Waar: Hof van Cartesius, Utrecht
Meer info: Facebookpagina Professor Loep

Professor Loep rondom het kampvuur

Chuggington in het Spoorwegmuseum
Deze herfstvakantie staat het Spoorwegmuseum weer in het teken van Chuggington! Ga met Wilson op de foto, speel in de speelwereld en er is nog veel meer… Het hele museum wordt omgetoverd tot een waar Chuggington paradijs. Dans en zing mee met de Telekids Musicalschool, doe mee met een knutselworkshop, laat je schminken of bezoek de Chuggington bioscoop. En natuurlijk is de rest van het museum tijdens dit feestje ook gewoon te bezoeken.

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: Spoorwegmuseum, Utrecht
Meer info: website Spoorwegmuseum

Chuggington doe dagen bij het Spoorwegmuseum in Utrecht

Herfststukjes in het theater
Een broekplasser die het droog probeert te houden, een meneer en mevrouw die graag met modder spelen, een robotje dat zich als mens probeert te gedragen, een werkloze IT-er die koning is van een onderwaterrijk, een vrekkin en een blauw jongetje en een rood meisje. Zomaar een paar personages die je tegen kan komen bij de Herfststukjes. Ontmoet ze bij de mooiste jeugdtheatervoorstellingen in de herfstvakantie in vijf theaters in de regio Utrecht. Of bij een van de extra activiteiten.

Wanneer: 21 t/m 28 oktober
Waar: Diverse theaters in Utrecht, Leidsche Rijn, Amersfoort, Nieuwegein, Houten 
Meer info: website Herfststukjes

geeft niks theater voorstelling stip theaterproducties
foto door KAMERICH & BUDWILOWITZ

Zonnige zondag op Boerderij de Zonnewijzer
Op Boerderij de Zonnewijzer vertellen ze graag over het leven en werken op de boerderij en in een rondleiding kom je veel te weten over het melken en de koeien. Ook voor de kinderen is het een belevenis om alle dieren van dichtbij te zien én aan te raken! Met een stempelkaart in de hand kunnen ze deelnemen aan alle activiteiten, zoals de koeien maïs geven, de geiten aaien, een kalfje een flesje melk geven, met de pony wandelen, spelen in het stro, rijden op een trekker op het erf of lekker wat drinken in het boerencafé.

Wanneer: zondag 20 oktober
Waar: Boerderij de Zonnewijzer, Bunnik
Meer info: website boerderij de Zonnewijzer

zonnewijzer bunnik rijnauwen boerderij kalfje fles geven buiten kinderen tip weekend

Op avontuur bij Geofort
Beleef een herfstvakantie vol techniek en wetenschap bij GeoFort. Van vliegen op een magisch tapijt tot het volgen van een workshop 3D printen en van spannende proefjes in het GeoLab tot een avontuurlijke rondleiding door het historische fort; er is volop keuze voor alle leeftijden. Natuurlijk is ook de GeoExperience geopend, met onder andere de interactieve zandbak, de aardbevingstafel en de nieuwe GeoGuessr. In het 3D-cafe kom je even tot rust en geniet je van lekkere hapjes en drankjes. En terwijl de volwassenen nog even naborrelen, leven de kinderen zich al weer uit in de vleermuisspeurtuin.

Wanneer: 13 t/m 28 oktober
Waar: Geofort, Herwijnen
Meer info: website Geofort

Magi Carpet bij Geo Fort in Herwijnen

Halloween op de boerderij
Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen zich goed vermaken op de boerderij. Voor de leeftijdscategorie 4 tot en met 7 jaar is er een begeleide speurtocht waarbij de kinderen op zoek gaan naar de ontsnapte spookjes. Voor de leeftijd 8 tot en met 12 is er levend kwartet en spook mastermind. Er zijn verschillende knutseltafels ingericht en ook de speeltuin is open. En loop ook nog even langs de dieren of beklim de uitkijktoren.

Wanneer: 24 t/m 26 oktober
Waar: De Boerinn, Kamerik
Meer info: website De Boerinn

Leuke films bij Kinepolis
In de vakantie is er natuurlijk altijd tijd voor een leuke film! En bij Kinepolis Jaarbeurs is er genoeg keus! Ga bijvoorbeeld kijken naar de spannende film Goosebumps 2: Haunted Halloween (9+) of geniet van de leuke film Superjuffie (AL) waarin de gewone Juf Josje plotseling verandert in Superjuffie als ze een mysterieus beeldje ontdekt. En wat dacht je van de animatiefilm Brandweerman Sam – Klaar voor Actie of ga op 21 oktober naar de film Smallfoot (6+) waar in de ochtend ook costume caracters aanwezig zullen zijn!

Wanneer: de hele herfstvakantie
Waar: Kinepolis Jaarbeurs, Utrecht
Meer info: website Kinepolis

DE familiefilm Superjuffie

Herfstvakantie vieren bij het Natuurkwartier
Op dinsdag, woensdag en donderdag in de herfstvakantie kan je een heleboel leuke activiteiten doen bij het Natuurkwartier. Doe de Griezel- en Gruweltocht, maak zelf heksenbezems, spinnenwebben, kleimonsters en kastanjevolk of warm je bij het kampvuur om popcorn te poffen. Deelname is slechts € 1,- p.p. en gratis op vertoon van de stadspas.

Wanneer: 23, 24 en 25 oktober
Waar: Natuurkwartier, Nieuwegein
Meer info: website Natuurkwartier

Natuurkwartier halloween

Speuren naar herfstkleuren op de Haar
Het park van De Haar is ieder jaar in oktober gehuld in de mooiste herfstkleuren. Binnen kun je in het kasteel ook de kleurrijkste taferelen zien. Geen betere plek om de herfst te beleven dan op De Haar! En speurneuzen opgelet: tijdens de herfstvakantie kun je bij Kasteel de Haar niet één, niet twee, maar drie speurtochten volgen. Kies jouw favoriet of beleef ze allemaal! De speurtochten zijn te koop bij de kassa in onze winkel!

Wanneer: 13 t/m 28 oktober
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

Herfstkleuren bij kasteel de haar in haarzuilens tijdens de herfstvakantie

Herfstwandeling in het Gagelbos met Siberia
In de herfstvakantie kan je naar het Speelbos bij de Gagelplas in het Noorderpark Ruigenhoek Utrecht. Boswachter Tineke neemt je mee met een wandeling in de natuur. Bij de Ruige Bunkers is er een mix van in de natuur werken, spelen en nagloeien bij het kampvuur met heerlijke soep. Je kunt na de wandeling nog lekker zelf spelen, hutten bouwen, luisteren naar verhalen, leren een kampvuur te maken, pijl en boogschieten, slacklinen (op een koord leren lopen tussen de bomen). En natuurlijk genieten bij het kampvuur van accordeon muziek, warme soep en chocolademelk.

Wanneer: vrijdag 25 oktober
Waar: Start en Finish bij Fort Ruigenhoek, Groenekan
Meer info: website IJsclub Siberia

siberia herfstwandeling utrecht gagelbos

Griezelen bij Park 6 in TivoliVredenburg
De laatste zondag van de herfstvakantie is de perfecte dag voor een gezellige griezelmiddag met de hele familie in Park 6 op de 5e en 6e verdieping in TivoliVredenburg! Voor de allerjongsten is er een mini-workshop maskers maken en is er een schminkartiest aanwezig die elk smoeltje omtovert tot een eng skelet, geestig spookje of ander schepsel. Voor de net wat oudere kinderen is er ook genoeg te doen, zoals mega-Jenga, giga-Twister, arcade games, tafeltennis en een gameconsole die op een supergroot scherm is aangesloten. Als klap op de vuurpijl neemt illusionist Daniël de Ronde je anderhalf uur lang mee in zijn wereld van magie met zijn psychologische illusies.

Wanneer: zondag 28 oktober
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Meer info: website TivoliVredenburg

TivoliVredenburg herfstvakantie park 6 halloween

Geertje’s Hoeve: elke dag open in de herfstvakantie
Op Geertje’s Hoeve kan je in de herfstvakantie elke dag terecht om alle dieren te bewonderen en misschien wel te knuffelen! Ook is er genoeg ruimte om lekker buiten te spelen en op de fietsjes en de skelters rondjes te rijden. Maar ook de kaasmakerij, de boerderijwinkel en het lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.

Wanneer: 20 t/m 28 oktober
Waar: Geertje’s Hoeve, Haarzuilens
Meer info: website Geertjes Hoeve

geertjes hoeve lammetje melk geven boerderij

Ontdek het racemonster in jezelf bij de Kartfabrique!
Wist je dat bijna alle Formule 1 coureurs beginnen in de kartsport? De Kartfabrique in Utrecht heeft al een aantal veelbelovende talenten gecoacht. Ben je benieuwd of er in jouw kids een racemonster schuilt? En hebben ze dat misschien wel van jou? Ontdek het zelf, maar er is meer! Nadat je een drankje hebt gedaan in Grand Café het Ketelhuis kan je vriend en vijand verslaan in de lasergame arena of ontsnappen uit Prison Island.

Wanneer: de hele herfstvakantie 
Waar: Kartfabrique, Utrecht
Meer info: website Kartfabrique

Karten bij de Kartfabrique in Utrecht

Bezoek ‘Later word ik een skelet’ in De Vrijstaat
Later word ik een skelet daagt je uit om te zoeken in het verleden en een plek te creëren voor jezelf in de toekomst. Want waar was je voor je geboren werd en waar blijf je als je er niet meer bent? Met deze vragen als uitgangspunt zet kunstenaar Luca Stappers een verrassende speurtocht uit door het Gebouw en ontdek je dingen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden! Marlies van Bier en Appelsap nam alvast een kijkje bij deze bijzondere interactieve tentoonstelling!

Wanneer: in de weekenden en 24, 25 en 26 oktober in de herfstvakantie
Waar: de Vrijstaat, Utrecht
Meer info: website de Vrijstaat

Later word ik een skelet bij de vrijstaat in utrecht

Beeld en Geluid
De serie SpangaS is al bezig aan haar twaalfde seizoen en viert in november haar 2000e aflevering! Meer dan genoeg reden om de langstlopende jeugdserie eens uit te nodigen. Ontmoet de acteurs, ga met hen in gesprek en test wie de grootste SpangaS-kenner is, of knutsel props voor op de set van het dertiende seizoen. In de masterclass ontmoet je de super leuke SpangaS-acteurs die je van alles vertellen over hun personage en wat hij of zij allemaal meemaakt. Hoe voelt het voor hen om de soms heftige verhalen te spelen en kunnen zij zich makkelijk inleven in hun rol? De acteurs geven acteertips die je in de zaal meteen kunt gaan oefenen.

Wanneer: 13 t/m 28 oktober
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Meer info: website Beeld en Geluid

Groepsfoto Spangas in Beeld en Geluid in Hilversum

Bier en Appelsap Wandelboek
Lekker wandelen deze herfstvakantie? Bestel dan het Bier en Appelsap Wandelboek met de leukste locaties voor een wandeling in de regio’s Utrecht, Gooi- en Vechtstreek en de Utrechtse Heuvelrug. Alle locaties hebben iets extra’s: een speurtocht, speeltuin en natuurlijk een plek voor bier en appelsap! Bestellen kan via onze webshop of koop het boek bij een van onze verkooppunten.

bier en appelsap wandelboek header

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *