Lekker spelen bij het Natuurkwartier in Nieuwegein

Door Annalotte Ossen, moeder van Zoë en Noah, woont in de Utrechtse Dichterswijk.

Op een vrijdagochtend ga ik samen met mijn dochter Zoë (bijna 3) naar het Natuurkwartier in Nieuwegein. We hebben er afgesproken met mijn vriendin en haar zoontje van ruim 2. Als we aankomen parkeren we de auto op de parkeerplaats naast Jack’s Grillhouse. Hier is voldoende gratis parkeerplek. Aan de overkant van de (drukke, doorgaande) weg is de ingang van het Natuurkwartier. Via een prachtig laantje met aan beide kanten knotwilgen wandelen we richting de ingang. We hebben gelezen dat er van alles te doen is bij het Natuurkwartier: er is een kinderboerderij, een natuurspeeltuin en een blote voeten pad. Het is droog en het zonnetje gaat schijnen, dat belooft een fijne (speel)dag te worden!


Op naar de kinderboerderij!
Hier tref je meteen allerlei dieren: schapen, paarden, varkens en koeien in de weiden. In de hokken binnen zijn ook cavia’s, konijnen en muizen. Kippen lopen los rond over het erf. De kinderboerderij is ruim opgezet, naast het aaien van de dieren is er voldoende ruimte om te rennen.
Max en Zoë worden helemaal blij van alle dieren en kijken hun ogen uit. Van alle kanten kun je om de dieren heenlopen en de koeien laten zich graag aaien door deze 2 peuters, wat een feest!

Als alle dieren uitgebreid zijn bekeken, besproken en geaaid, is het tijd om iets te eten. Er is geen horecagelegenheid op deze plek dus hebben we onze eigen lekkere dingen meegenomen. Niet alleen Max en Zoë hebben zin in hun fruit, koekjes en drinken, ook de kippen hebben wel trek in een tussendoortje. En die komen nogal dichtbij. Dat vinden we wel een beetje spannend, dus we besluiten ergens anders aan onze picknick te beginnen.


Speeltuin
Op naar de speeltuin, daar is een heel groot grasveld om te ravotten. Zoë en Max zijn al niet meer zo geïnteresseerd in het eten: ze willen naar de glijbaan! Hier moet je wel eerst een grote zandbult voor opklimmen. En dan ben je ook bij de touwbrug. Lekker wiebelen. Deze speeltuin is geschikt voor alle leeftijden, hoewel peuters wel wat hulp kunnen gebruiken bij het klimmen en klauteren.
Als we afscheid nemen van Max en zijn moeder, besluiten Zoë en ik richting de natuurspeeltuin te gaan.

Natuurspeeltuin
Dit is een speeltuin voor alle kinderen t/m 12 jaar. Hier is het heerlijk. Er is verder helemaal niemand, dus Zoë kan zich helemaal uitleven. En dat doet ze! Slepen met takken om een huis te bouwen, sokken en laarzen uit om in de modder te spelen en gewoon heerlijk ravotten. In deze natuurspeeltuin kan alles. Daar geniet ik zelf ook zo van, om het fantasiespel van mijn kind te zien. Het zonnetje schijnt en ik zit heerlijk in het zand, toe te kijken hoe Zoë alles om zich heen vergeet.


Blote Voeten pad
Het Blote Voeten pad willen we ook nog graag ervaren. Schoenen uit en lekker verder door de modder, over het mos en verschillende soorten zand. Vooral de verschillende wiebelbruggetjes vindt Zoë heel erg leuk, soms heeft ze wel een hand nodig, juist leuk om elkaar te kunnen helpen en ook aan te moedigen. Samen gaan we over de rivier, beklimmen we de bergen en bedenken we allerlei spannende verhalen als we ons een weg banen door de takken.

Praktische informatie
Neem een setje droge kleren mee en trek oude kleren aan. Kinderen worden zeker vies en ook nat en modderig in de natuurspeeltuin. Een bezoek aan het Natuurkwartier is gratis. Het Natuurkwartier is geopend op dinsdag t/m zondag van 10:00-17:00 uur (maandag gesloten). De kinderboerderij heeft dezelfde openingstijden maar is in de schoolvakanties wel geopend op maandag. Meer info over de openingstijden is hier te vinden, ook het adres staat op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *