Nu we de kinderen bijna allemaal thuis hebben, moeten we er maar het beste van maken. Waarschijnlijk organiseert de school ook wat thuiswerk, maar daarnaast kun je natuurlijk nog veel meer doen.
Zelf hebben we een dagschema gemaakt. De kinderen zijn dat gewend op school en zo weten ze waar ze aan toe zijn. Wij proberen thuis natuurlijk ook nog zelf wat door te werken.
Ons schema ziet er bijv. zo uit:
Voor 08.30 opstaan/ontbijten etc.
08.30 – 10.00 aan het werk
10.00 – 11.00 fruit en naar buiten
11.00 – 12.00 aan het werk
12.00 – 13.00 lunch en naar buiten
13.00 -13.30 klusjes in en om huis doen (helpen met de was, schoonmaken, kamer opruimen etc.)
13.30 – 15.00 zelf vermaken met spelen, werkjes, knutselen etc.
Vanaf 16.30 mag er tv gekeken worden en vervolgens koken – eten – opruimen
19.00 Jeugdjournaal kijken en daarna naar bed.
Voor de blokjes aan het werk heb ik kaartjes met taken gemaakt, zoals tafels oefenen, een educatief filmpje kijken van schooltv, voorlezen, vrij lezen en kaartjes voor opa’s en oma’s maken. Elk kaartje duurt een kwartier. Zelf kiezen en korte blokjes werkt hier goed. Als er schoolwerk bijkomt, kunnen we dat daarin kwijt. De kinderen zitten in groep 2 en groep 4, dus ik verwacht nog niet heel veel werk eigenlijk. De thema’s waar ze mee bezig waren, waren boerderij en groente/fruit/tuinieren. Dus ik probeer daar een beetje op in te spelen met bijv. kleurplaten en de filmpjes. Ik ben geen juf en geen specialist hierin, maar vooralsnog lijkt dit bij ons te werken.
Films en tv: Picl is een initiatief van de filmhuizen, je kiest een film en er gaat een bedragje naar het Filmhuis. Netflix is natuurlijk altijd handig, net als Disney+. Op schooltv staan heel veel leuke filmpjes. Bedenk een thema en zoek hier wat leuks bij.
Knutselen: Heb je geen inspiratie, check Pinterest voor heel veel ideetjes. Laat ze ook eens wat kaartjes maken voor de opa’s en oma’s of de buurmannen en buurvrouwen in de buurt die nu wat minder bezoek krijgen.
Buiten wandelen: Zolang we daarvoor nog de deur uitkunnen, heeft Bier en Appelsap heel veel leuke tips op de website en in ons wandelboek staan. Zoek een rustig plekje uit!
Gebarentaal: Hier in huis waren ze best wel onder de indruk van de gebarentolk die tijdens de persconferenties te zien was. Op internet zijn heel veel plaatjes te vinden van gebaren, wellicht leuk om ze een aantal gebaren te leren.
Engelse les of een andere taal: Leer eens wat woorden in een andere taal. Begin met tellen of leer ze tijdens het fruit eten wat een apple of strawberry is. Zoek de nostalgische Bassie en Adriaan taalliedjes op op Youtube of zoek een modernere variant.
Vogels kijken: Via beleefdelente.nl kun je een aantal vogels en hun nestjes live volgen. Via deze site van de vogelbescherming is nog meer te leren over vogels!
De tuin in: We hebben geluk dat het mooie weer er aan komt. Laat de kinderen helpen met het onkruid er uit halen, vegen, snoeien, zaadjes planten en laat ze beestjes zoeken.
Blind typen: Er zijn online best wel wat typelessen voor kinderen te vinden. Als ze dat leuk vinden en er een computer in huis is, dan kun je ze misschien daarmee aan het werk zetten.
Maak een speurtocht in huis of in de tuin.
Spelletjes: Zoek de spelletjes op in huis en ga met elkaar om de tafel voor een leuk spel. Zelfs de allerkleinsten kunnen al goed spelletjes meedoen. Denk aan bijv. Uno of kwartetten. Met scrabble kan ook de woordenschat geoefend worden. Even bewegen, ga dan twister doen. Of maak een eigen spel, zoals bijvoorbeeld memorykaartjes zelf tekenen. Woordzoekers en sudoku zijn ook leuk en leerzaam.
Lezen: Blijven lezen is belangrijk. Check je eigen boekenkast, leen boeken van de buurkinderen of zoek de site van de bibliotheek voor een luisterboek. Ook zijn er materialen gemaakt om het lezen te stimuleren, zoals bijv. leesbingo.
Lekker dansen: Zet leuke muziek op, leer met elkaar de dansjes van Kinderen voor Kinderen of check bijv. Marjolein Danst. Een dansschool in Bilthoven die de danslessen digitaal gaat aanbieden.
Kunst en kunstenaars: Op de basisschool had ik een leraar die me alles leerde over kunstenaar Monet. Over zijn leven en zijn schilderijen. Ik vond het heerlijk om schilderijen met bruggetjes en waterlelies na te tekenen. Ik hoop deze weken de kinderen ook hier wat meer over bij te brengen. Veel musea hebben collecties online staan. Leuk om ze hier nu meer over te kunnen vertellen, zodat we straks in het najaar hopelijk ook weer naar musea toe kunnen om de schilderijen in het echt te zien.
Via Instagram (@cafelobbesamersfoort) kregen we ook nog de tip om een Verveeldoos te maken, allemaal briefjes met iets wat je kunt doen als je je verveelt. En met het maken ben je ook al eventjes bezig!
Fitfamily geeft normaal sportlessen voor ouders en kids in o.a. Utrecht. Volg haar op Instagram, daar geeft ze leuke tips om zelf thuis aan de slag te gaan. Maak een parcours in de tuin, laat ze lekker voetballen en hockeyen.
Handige websites:
- www.tafeldiploma.nl
- www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html
- www.redactiesommen.nl
- www.sommenfabriek.nl
- www.pinterest.com
- www.schooltv.nl
- www.junioreinstein.nl
- www.zapp.nl/programmas/kinderen-voor-kinderen
- .vogelbescherming.nl/beleefdelente
Deze lijst vullen we de komende tijd aan met al jullie tips. Zet ze hieronder of geef ze door via social media!