Door gastblogger Madelief de Vries, moeder van Bram, woont in Utrecht-Oost.
We hopen dat er nog een aantal mooie zonnige weekenden aankomen! Want we hebben weer een nieuw pareltje onder de uitjes ontdekt. Lees meer over een bijzondere plek buiten de stad met een tijdelijke creatief pop-up eetgelegenheid met ingrediënten zo vers van het land.
Afgelopen zaterdag werd Bier en Appelsap uitgenodigd om naar het Smaakmuseum te komen in Odijk. Nieuwsgierig als we waren, zeiden we daar geen nee tegen. Als je zo’n 12 kilometer langs de Kromme Rijn fietst, kom je uit in het idyllische Odijk. In een oude pruimenboomgaard is een terrein van 5 voetbalvelden groot geheel geweid aan groente en fruit van weleer. Enthousiast tuinder en imker Henk van Erkel is daar in 2006 een tuin gaan ontwikkelen. De Bijenakker staat vol bloemen, (vergeten) groenten, fruit en kruiden. Samen met Henk heeft Creative Chef Jasper Udink ten Cate op deze plek ook het Smaakmuseum ontwikkeld.
De grote moestuin is het hart van het Smaakmuseum. Daar worden oude rassen groente, fruit en kruiden weer geteeld. Op deze manier komen de smaken van 50 jaar geleden weer terug. En zo is te proeven dat bijvoorbeeld een komkommer of biet heel verschillend kan smaken. Het cultiveren van onze huidige groente en fruit is efficiënt. Maar dat komt niet altijd de smaak ten goede. Door oudere zaadsoorten weer te kweken, hoopt het Smaakmuseum ons meer te laten proeven en genieten. En het werkt. Het smaakt inderdaad naar meer.
Het terrein is vrij toegankelijk. Kinderen kunnen er zelf rondlopen en op verkenning gaan. Het is een uitgelezen kans om te leren waar de groente nu echt vandaan komt. Ze leren er dat een komkommer bijvoorbeeld ook geel van kleur kan zijn. Er is te zien hoe peren in allerlei vormen en soorten groeien. En ook zijn er met wat geluk torenvalken, uilen, ooievaars, vlinders, egels te spotten. En voor de echte stoere kids is een kijkje in de bijenstal ook een mogelijkheid. De honing van deze bijen is overigens ook te koop. En mocht je Henk spreken, dan hoor je onnoemlijk veel interessante weetjes over het verbouwen van groente, kruiden en fruit en het ambacht imkeren.
Op deze natuurlijke plek is het goed toeven. Neem een kleedje mee of gebruik een zitje in de tuin om te genieten. Pluk samen met je kind(eren) bramen aan de struik, loop de poezen achterna bij hun muizenjacht. Er is genoeg te zien.
Extra genieten is het deze zomer in het weekend. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kun je een lunch reserveren bij chef Jasper Udink ten Cate. Deze Creative Chef zal je zeker aansteken met zijn enorme enthousiasme voor heerlijk en eerlijk eten met alle smaken en beleving die daarbij horen. Het motto van Jasper is: ‘Als je het verleden proeft, geef je smaak aan de toekomst’. En als je een lunch bestelt dan weet je wat hij bedoelt. Je krijgt op een grote houten plank een scala aan groente, kaas, (desgewenst) vis, eetbare bloemen en sappig fruit geserveerd. Een waar lust voor het oog en een feestje in je mond.
Reserveer uiterlijk een dag van te voren een lunch en strijk neer in de tuin. Het is een bijzondere ervaring die je niet snel ergens anders kunt vinden. Koop tot slot nog wat verse oogst van het land. Nu zijn er bijvoorbeeld veel courgettes en je kunt Jasper thuis nog eens proberen na te doen in je eigen keuken.
Het Smaakmuseum is nog geopend tot en met 2 oktober op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Bekijk de website voor meer informatie, ook over de rondleidingen van Henk.
www.bijenakker.nl, Rijnseweg 5 A, Odijk