Gamen in het Videogame Museum

Door Marlies van de Ven, moeder van Elena en Lindi, woont in de Dichterswijk in Utrecht

In de vakantie wilden we naar een museum met twee vriendinnen die kwamen spelen. Elena vroeg of we niet naar een videospelletjes museum kunnen gaan. En dat blijkt toevallig net geopend te zijn: het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer. En het is echt fantastisch!
Het museum zit midden in een winkelcentrum in Zoetermeer, in de oude V&D. Het museum staat vol met allerlei spelcomputers en arcade-kasten en het mooie is: je mag op de museumstukken spelen!

Videogame Museum Zoetermeer

Drie delen
Je loopt in het museum eerst door een tijdlijn heen. De meubels, de posters, de spelletjes en de computers, alles klopt. Zo kun je in de jaren 70 kamer op een oranje bank ploffen en Space Invaders spelen op de Atari 2600. Daarnaast is een complete tienerkamer waar je op de rand van het bed zit te spelen onder een Robocop poster. Het voelt alsof ik een flashback krijg naar mijn man zijn jeugd als ik hem achter het bureautje Commando zie spelen op de Commodore 64.

Zo gaat het verder tot je bij de ruimte komt vol met allerlei arcadekasten. We kunnen racen en schieten bij de spellen maar bijvoorbeeld ook skateboarden, dansen, boksen, drummen en gitaarspelen. Er hangen overal posters met informatie over videogames. Leuk om bijvoorbeeld te leren dat je bij een Japanse arcadekast kunt zitten en bij de Nederlandse moet staan.

Het laatste deel is een grote vergadertafel met computers. Aan de muur hangt allerlei ‘Game Art’. Hier kun je op de computer spelletjes spelen en worden straks ook tournaments gehouden.

Videogame Museum Zoetermeer

Wat kun je doen?
Lindi (9 jaar) en haar vriendin spelen vooral veel Minecraft en racespelletjes. Elena (12 jaar) en haar vriendin schieten dinosaurussen, inktvissen en andere dieren dood in allerlei spelletjes.
Remco (de nerd in huis) speelde onder andere Halo op de Xbox en TIM (The Incredible Machine) op de pc.

Zelf speel ik normaal niet zoveel spelletjes als de rest van mijn gezelschap. Maar ook ik amuseer me enorm. Pacman blijft leuk maar bij het neerschieten van zombies blijk ik toch niet zo vredelievend als ik dacht.
Er zijn ook veel spelletjes die je samen kunt spelen. Zo gaan we met zijn vieren Daytona racen en Mario karten. Zeker bij de arcade-kasten kun je veel tegen elkaar spelen.

Het blijven oude spelletjes. Niet alles werkt altijd. De museumvrijwilligers zijn druk met mensen uitleg geven, spelletjes opnieuw opstarten, etc. Knap hoor om alles aan de gang te houden!

Videogame Museum Zoetermeer

De tijd vliegt
Je koopt een kaartje voor 1 uur (5 euro), 3 uur (10 euro) of de hele dag (15 euro). Daarna betaal je voor de spelletjes zelf niets meer. Wij hebben een kaartje voor 3 uur gekocht en dat was zo voorbij. We komen zeker nog een keer terug! Daarna hebben we nog wat gegeten (hotdogs, noodles) en gedronken bij de bar.
Je vindt het Nationaal Videogame Museum op Theaterplein 11 in Zoetermeer op de eerste verdieping van het winkelcentrum.

Videogame Museum Zoetermeer

Reacties

  1. Nationaal Videogame Museum zegt

    Wat ontzettend leuk om te lezen dat je zo’n goede ervaring hebt gehad. Daar zijn wij als net geopend museum ontzettend blij mee!

    Groetjes,

    ^Gijs

    Vrijwilliger Online Communicatie bij het Nationaal Videogame Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *