Forten vol verhalen tijdens de zomervakantie

Van 15 juli tot en met 27 augustus vindt Forten vol Verhalen plaats op 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten, het geheime linielandschap en (waargebeurde) anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw.

Forten vol Verhalen uitje met kinderen fort utrecht gooi bier en appelsap zomer
Fotocredits: Bart van Eijden

Verhalenfestival
Liggend of zittend in het gras met achter je de fortgracht en voor je het mysterieuze fort nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19de eeuw. Op een verfrissende wijze brengen zij oude stoffige verhalen tot leven. Wist jij dat Fort Schiphol plaats moest maken voor het vliegveld Schiphol? Dat soldaten uit verveling prachtige tekeningen maakten op de muren van het fort? Dat de wasvrouw doorgaans getrouwd was met de officier van het fort om de mannelijke soldaten in toom te houden? De grijze kolossen verspreidt in het landschap zijn op het oog allemaal hetzelfde en wellicht zelfs saai, maar niets is minder waar. Door middel van Storytelling, verhalenvertellen, komen het linielandschap en de versteende ridders tot leven.

Forten vol Verhalen uitje met kinderen fort utrecht gooi bier en appelsap zomer

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zestig forten, twee kasteelvestingen en zes vestingsteden.

Data en locaties
Zaterdag 15 juli – Fort Uitermeer, Uitermeer 5, Weesp
Zondag 16 juli – Fort Nigtevecht, Velterslaan 1, Abcoude
Zondag 30 juli – Fort aan de Klop, 1e Polderweg 2, Utrecht
Zondag 6 augustus – Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen
Zaterdag 12 augustus – Werk aan het Spoel: Goilberdingerdijk 40 Culemborg
Zondag 13 augustus – Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 Aalsmeerderbrug
Zondag 20 augustus – Fort Altena, Tol 8 Werkendam
Zondag 27 augustus – Hembrugterrein, Hemkade 7 Zaandam

De verhalen worden verteld door Eric Borrias, Bastiaan de Zwitser, Veerle Ernalsteen, Gottfrid van Eck en Esther Kornalijnslijper. De verhalen zijn geschikt voor jong en oud.

Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Informatie over het evenement en het reserveren van kaarten: www.fortenvolverhalen.nl

 

Forten vol Verhalen uitje met kinderen fort utrecht gooi bier en appelsap zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *