Experimenteren met robots bij de Vrijstaat

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt.

Samen met Michel, Ruben (10 jaar) en Anouk (7 jaar) gaan we met de auto op weg naar de Digitale werkplaats: ROBOTS bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn. We zijn allemaal benieuwd wat we daar gaan zien, vooral omdat Ruben en Anouk robots erg interessant vinden! Binnengekomen krijgen we een korte uitleg over de expositie. Boven kunnen we eerst alles bekijken en opdrachten en vragen doen door het volgen van 10 robotjes en beneden bevindt zich het ROBO-lab.

Robots bij de vrijstaat in Utrecht

Op de eerste etage mogen de kinderen onder meer zelf een robot bouwen van kapotte apparaten en lampjes, een naam geven aan een robot in het robotasiel en spelen met babybots die kunnen tekenen. Er is een fotowand met een tijdlijn over robots en een echte grote robot van Meccano die via een tablet bestuurd kan worden.

De opdrachten zijn gevarieerd en zetten de kinderen echt aan het denken. Nu ik dit schrijf fantaseert Anouk ondertussen hardop over later als ze oud is en dat ze denkt dat ze dan niet door mensen maar door robots geholpen zal worden…

Robots bij de Vrijstaat in Utrecht

ROBO-Lab
Voordat we beneden het ROBO-Lab in kunnen, mogen Ruben en Anouk een tattoo uitkiezen (bijv. een streepjescode of een chip), moeten ze hun handen desinfecteren en krijgen we allemaal een labjas aan en een beschermingsbril op. In het Lab gaat Anouk serieus aan de slag met een heuse operatie van een robot en probeert Ruben te tekenen met behulp van een robotarm. Daarna maken ze allebei een robot van klei en onderdeeltjes, die ze vervolgens met geluiden tot leven wekken met behulp van een printplaatje en een stroomkring met klemmetjes…. Echt heel tof!

Robots bij de Vrijstaat in Utrecht

Ruben krijgen we bijna niet meer mee naar huis en dat is een goed teken! Hij kan de meeste opdrachten zelfstandig uitvoeren waardoor hij heerlijk kon rommelen. Jongere kinderen hebben misschien wat meer begeleiding nodig, maar dat maakt het weer extra leuk voor de ouders. Dus wat ons betreft een echte aanrader!

Praktische informatie
ROBOTS is van 3 februari t/m 2 april elke zaterdag en zondag te bezoeken in het Gebouw van de Vrijstaat. Ze zijn extra open op 28 feb en 1 en 2 mrt (voorjaarsvakantie) en 2 april (2de paasdag).

Reserveer je plekje om 12.30 of 15.00 uur via de website of vier je verjaardag in ROBOTS.

Meer informatie vind je op de website van de Vrijstaat.

Robots bij de Vrijstaat in Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *