Droomwereld van de poppenmaker te bezoeken bij PopUp

Door Tessa Janssen, moeder van Janne en Tibbe, woont in de Utrechtse wijk Hoograven.

In Leidsche Rijn vind je de Vrijstaat. De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar. Er zijn 2 locaties, de Boerderij en het Gebouw, beiden op loopafstand van elkaar. In de Boerderij kun je mee doen aan de kunstacademie of worden er workshops gehouden. In het Gebouw vindt 2 keer per jaar een expo plaats. Een combinatie van tentoonstelling, workshop en speurtocht, altijd bedacht door een kunstenaar in een bepaald werkveld. In PopUp staat de poppenmaker en poppenspeler centraal. Samen met Janne ga ik op een zaterdagmiddag richting Leidsche Rijn voor een bezoekje aan deze expo.

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche RijnStart van de expo PopUp
Bij binnenkomst in het Gebouw worden we heel vriendelijk welkom geheten en mogen we een Vrijstaat paspoort invullen, dat met 4 stempels recht geeft op een Vrijstaat Visum. Daarna kunnen we meteen van start, want we mogen een bijzonder poppenmasker passen.

Droomwereld
De expositie is verdeeld over 2 ruimtes. Boven bevindt zich de droomwereld en beneden de werkplaats van de poppenmaker. De expositie is bedacht en ingericht door poppenmaker Jochen Lange en theatervormgeefster Kim van der Zijde.

Samen met de andere aanwezige kinderen kiest Janne als eerste voor de droomwereld. Ze krijgen allemaal een koffertje met een Droomreisboek en Opdrachtenboekje. In de droomwereld ga je op avontuur en ontmoet je bijzondere poppen als de Crazy Cat, de Blauwe Draak en de mini-mannetjes op reis. Aan de hand van de boekjes worden de kinderen gestimuleerd om de poppen tot leven te laten komen en hun eigen verhalen te bedenken bij de poppen. Ook leren de kinderen over de techniek van de poppen en worden er vragen gesteld zoals ’In wat voor decor spelen deze poppen?’. Ook is er bij elke pop een opdracht om te doen.

De enorme Octopus maakt veel indruk op de kinderen. Ze mogen in deze pop om te zien wat er gebeurt als je aan de touwen trekt. Wat dat is zullen we niet verklappen, ga het vooral zelf ontdekken!

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn

2017-09-29 16.53.20Zelf aan de slag in de werkplaats
Na de opdrachten en het bekijken van de poppen gaan we weer naar beneden. Alle poppen zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Jochen Lange, die poppen bouwt voor tv, theater en festivals. In de werkplaats zien we hoe poppen worden gemaakt en welke techniek nodig is om ze te laten bewegen. De kinderen mogen hun eigen wiebelbeestje maken. Wat is dat tof! Er wordt eerst een lijfje gemaakt van een lapje stof, dan de pootjes, de oogjes en er zijn heel veel accessoires om je wiebelfeest eigen te maken. We drinken nog een hap en sap en maken nog een schaduwfiguur van papier. De gemaakte schatten mogen mee naar huis. Het was een geslaagde middag!

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn

Praktische info:
Pop Up is elke zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur open, in de herfstvakantie extra op 18, 19 en 20 oktober.
Meer informatie is te vinden op de website van de Vrijstaat.

Tip 1: Het Gebouw is soms lastig te vinden, check voordat je vertrekt even de goede route!

Tip 2: als je in de herfstvakantie komt, kun je samen met Jochen Lange aan een masker werken voor de Sint Maarten Parade op zaterdag 4 november.

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn

bezoek aan PopUp bij de Vrijstaat in Leidsche Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *