Door Madelief de Vries, moeder van Bram, woont in Utrecht-Oost.
Een avond uit voor twee is altijd heerlijk. Maar het wordt pas echt bijzonder als je ook op een gave plek lekker kunt eten. Bier en Appelsap probeerde daarom eind mei een diner uit in de Kas Eet en Kweekplek aan de rand van de stad. We aten verse eigen gekweekte groenten uit eigen kas én we zaten middenin diezelfde kas! Lees hier onze ervaringen.
Eigenaren Kevin en Meike zorgen voor een warm onthaal. Toen wij er waren was het overigens ook een mooie 23 graden en dan stooft de kas lekker op. Maar het warme onthaal kwam vooral van Kevin en Meike zelf. Vol enthousiasme stonden ze in hun kleine, geïmproviseerde maar handige keuken. Op de bar stond het aperitief al klaar: Een verfrissend drankje met een hint naar het menu. We ontdekten al gauw de bekende doperwt, schijfje komkommer en augurk. Ook zagen we een kruid in ons glas dat je niet zo vaak ziet. Dit ‘groene blaadje’ kwam van de verveine plant. Een lekkere smaak en geur als toevoeging.
Een diner in een kweekkas was voor ons nieuw. We zijn altijd wel in voor eten op mooie of bijzondere plekken. Dus we gingen het avontuur aan. Net als 14 andere personen. We maakten kennis met elkaar en schoven bij elkaar aan tafel. De lange mooi gedekte tafel stond al klaar.
Het menu begon met een voorgerecht met verschillende soorten bonen. Kevin vertelde over hun ervaringen met de gewassen tot nu toe. Het ene jaar gaat de groei van de tuinbonen goed, het andere jaar gaat het wat minder. Ze telen hier biologisch. Pas nu we tussen de planten zitten, realiseren we ons wat dat betekent. Vooral heel hard werken, duimen en slimme trucs verzinnen. Want gif spuiten tegen onwelkome diertjes, is uit den boze. Elke boon telt hier. We eten met smaak ons gerecht wat bestaat uit doperwtjes, dubbel gedopte tuinbonen, puree van erwten en een knapperige dun gesneden venkelsalade.
Je (alcoholische) drankjes kun je zelf meenemen. Onze witte wijn stond koel en werd telkens bijgeschonken. Bij het hoofdgerecht stond de radicchio in de schijnwerpers. Deze was krokant gegrild met daarbij gepofte biet en frittata van snijbiet en pijnboompitten.
Voordat de koffie met lekkers tevoorschijn kwam, konden we mee met een rondleiding door de kas. Zo leerden we meer over hun werkwijze en de planten. En we kregen vooral meer bewondering voor hun aanhoudende enthousiasme en ambitie om nog veel meer te gaan organiseren. Wij abonneren ons op de nieuwsbrief. Want een volgende keer zijn we er graag weer.
De Kas Eet & Kweekplek, Koningsweg 135, https://eetenkweekplek.nl/
Tip 1: voor wie nog geen Vaderdag cadeau in gedachten heeft. Er wordt dan een lunch georganiseerd, dus reserveer je kaarten via de site!
Tip 2: Het winkeltje van de kas is open op woensdagmiddag (12.00u-18.00u) en zaterdag (10.00u-18.00u). Verser kunnen je groenten haast niet worden. Of koop er wat plantjes voor in je eigen moestuin.