De leukste uitjes in de Meivakantie in Gooi en Vechtstreek en Amersfoort

Deze keer valt de meivakantie verschillend binnen de regio, maar alle kinderen zijn variërend 2 weken vrij tussen 21 april en 13 mei. In deze periode is er natuurlijk weer genoeg te doen en te zien. Tijd dus om weer de leukste uitjes voor je op een rij te zetten! Fijne vakantie!

Bier en Appelsap Festival
Op het Bier en Appelsap Festival op Hemelvaartsdag (10 mei) kun je straks meer dan 50 verschillende activiteiten zien doen en beleven! We hebben een uitgebreid programma voor jong en oud! Bekende namen zorgen voor leuke activiteiten en optredens, waaronder Hakim, het Kleine Theater, KNVB, Jasper Smit, UCK, De Vrijstaat, het Universiteitsmuseum, RTL Telekids Musicalschool, Bookspot, Professor Loep en Staatsbosbeheer. Het belooft een prachtige dag voor jong en oud te worden in de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park.

Wanneer: donderdag 10 mei
Waar: Botanische Tuinen, Utrecht
Meer info: website Bier en Appelsap Festival

festival Bier en Appelsap Botanische Tuinen Hemelvaartsdag

Mondriaanhuis
Ook tijdens de Meivakantie kun je dagelijks terecht in het doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis. Daarnaast is er een leuke speurtocht en zijn er verschillende workshops voor kinderen én volwassenen. Tijdens de kinderworkshop op maandag 30 april 2018 ga je samen met de museumdocent ervaren hoe het is om te schilderen op muziek en op 6 mei kan je een bord, glas, beker of kommetje in Mondriaanstijl schilderen. Heb je na je bezoek aan onze Mondriaantentoonstelling ook zin om een kunstwerk te maken? Dat kan ook in het Doe-het-zelf-atelier. Ze hebben een paar leuke opdrachten bedacht die je kunt gaan doen, maar je mag natuurlijk ook zelf iets bedenken. Of leef je lekker uit op de lego-wand.

Wanneer: 28 april t/m 6 mei
Waar: Mondriaanhuis, Amersfoort
Meer info: website Mondriaanhuis

Mondriaanhuis doe het zelf atelier Amersfoort sensorgan kindvriendelijk

Kasteel de Haar
Speurneuzen opgelet: tijdens de vakantie kun je bij Kasteel de Haar niet één, maar twee verschillende speurtochten volgen. Kies jouw favoriet of beleef ze allebei! Wil je zoeken naar verstopte dieren in de mooie kasteelkamers? Of ga je buiten de geheimen van het sprookjesachtige park ontdekken? Met een leuk zoekboekje op zak, ben je helemaal klaar voor het avontuur. Dwaal rustig rond en spot geheimzinnige griffioenen, gouden vogels, een spannend doolhof en… een vreemd kabouterdorp. Na afloop ligt er een leuke verrassing voor je klaar!

Wanneer: 23 april t/m 6 mei
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

Kasteel de haar speurtocht meivakantie

Beleef het bos op je blote voeten!
Hoe voelt het om op blote voeten in het bos te lopen? Ervaar hoe dit is en wandel mee op woensdagmiddag 2 mei.
Het is niet verplicht om de hele wandeling blootsvoets te lopen, maar natuurlijk wel heel leuk om te proberen. Iedereen is van harte welkom, ouder(s) met hun kind(eren), beginners en gevorderden! Het wandelen op blote voeten stimuleert de huid en de zenuwuiteinden, wat effect heeft op het zenuwstelsel en via die weg op de hersenen. Je concentratie neemt toe en het denken wordt rustiger, hierdoor ervaar je meer sensaties in en om je lichaam.

Wanneer: woensdag 2 mei
Waar: Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburg
Meer info: website Utrechts Landschap

Beeld en Geluid: Nieuws of Nonsens
In de meivakantie organiseert Beeld en Geluid de Nieuws of Nonsens dagen. Voor kinderen, gezinnen en families zijn er o.a. workshops en quizzes. Jeugdjournaalpresentatoren en -verslaggevers Lysette van Geel en Tamara Seur geven daarnaast een masterclass over het leven als verslaggever. Met allerlei dagelijkse activiteiten worden kinderen spelenderwijs uitgedaagd om zich te verdiepen in nieuws en hoe het gemaakt wordt.

Wanneer: 28 april t/m 6 mei
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Meer info: website Beeld en Geluid

Beeld en Geluid in Hilversum wordt in de voorjaarsvakantie omgetoverd tot een kinderpersbureau

Beklimming Onze Lieve Vrouwetoren
In de vakantie zijn er verschillende momenten wanneer je de mooie Onze Lieve Vrouwetoren kan gaan beklimmen. Ook op Koningsdag is dat bijvoorbeeld mogelijk. Maar er zijn ook 3 dagen waarop Abe de Verteller speciale kinderrondleidingen door de toren geeft of een stadswandeling met ze maakt en daarbij allerlei mooie verhalen verteld over de geschiedenis van Amersfoort.

Wanneer: 2, 11 mei kinderrondleiding en 9 mei kinderstadswandeling
Waar: Onze Lieve Vrouwetoren, Amersfoort
Meer info: website Onze Lieve Vrouwetoren

Leer stok-en zwaardvechten in het Muiderslot
Wie aan kastelen denkt, denkt meestal aan stoere ridders. Maar … de heren waren vaak uit vechten. En wie zorgde er dan voor de verdediging van het kasteel? Juist! De kasteelvrouwen! Zonder pardon sloegen zij woeste aanvallers af en zorgden zij voor het behoud van machtige burchten. Op dinsdag 1 mei en donderdag 3 mei zijn er workshops stok- en zwaardvechten. De hele dag kunnen kinderen boogschieten en ieder heel uur zijn er workshops stok- en zwaardvechten. Speciaal voor stoere meiden, maar vooruit…. jongens mogen ook meedoen. Let op de capaciteit is beperkt, dus wie het eerst komt… En dit jaar worden voor de laatste keer de rondleidingen in de meivakantie door juniorgidsen verzorgd. Dit zijn leerlingen uit groep acht van basisscholen uit Muiden en Muiderberg. Ze kruipen nog één maal in de huid van kinderen van bekende bewoners en bezoekers aan het kasteel in de 17e eeuw.

Wanneer: 30 april t/m 4 mei
Waar: Kasteel Muiderslot
Meer info: website kasteel Muiderslot

Muiderslot in Muiden tijdens de meivakantie

Koeiendans bij Hoeve Ravenstein
Op zaterdag 28 april a.s. mogen de koeien van Hoeve Ravenstein weer het weiland in. De familie Tupker nodigt jong en oud uit om naar dit spektakel te komen kijken. Op het erf van de Hoeve is het de hele dag feest. Er worden vele kinderactiviteiten georganiseerd en er is een kleinschalige boerenmarkt te vinden. Je vindt er o.a. een kleinschalige boerenmarkt en het Boerderijterras is geopend. Natuurlijk is ook de Boerderijwinkel (beter gezegd biologische supermarkt) open voor de lekkerste weekend boodschappen. De kinderen kunnen zich vermaken door onder andere de’ Koeiendans speurtocht te lopen’, de koe te melken en te leren spinnen op een authentiek spinnenwiel!

Wanneer: zaterdag 28 april
Waar: Hoeve Ravenstein, Baarn
Meer info: website Hoeve Ravenstein

koeiendans hoeve ravenstein baarn koeien naar buiten kinderen uitje

Activiteiten bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Ga lekker ravotten in de speelnatuur van OERRR . Help de insecten een handje met een zelfgebouwd insectenhotel of doe mee met één van de vele andere activiteiten. Ontdek de geluiden uit het bos, ga op bossafari met de boswachter en kom erachter wat je allemaal kan eten in de natuur. En neem op Moederdag je moeder mee voor een speciale bossafari en voor alle moeders staat er een cadeautje klaar!

Wanneer: 21 april t/m 13 mei
Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, ‘s-Graveland
Meer info: website Natuurmonumenten

Knutsel je eigen muziekrobotje bij Museum Speelklok
Plak, teken, knip, lijm en fantaseer erop los tijdens de meivakantie, want dan krijg je de kans om jouw eigen muziekrobotje te maken en te versieren. Hoe het werkt? Wanneer je meedoet aan de activiteit krijg je in het museum een klein speelwerkje met daarop een vrolijke melodie. Ook ontvang je een robot-bouwpakketje. Knip het bouwpakketje uit en pak het speelwerkje in. Heb je dat gedaan? Dan begint het leukste werk! Versier jouw muziekrobotje op je eigen manier. Jij bepaalt helemaal zelf hoe hij eruit komt te zien.

Wanneer: 28 april t/m 13 mei
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

Robotjes knutselen in de Meivakantie in Museum Speelklok in Utrecht

Bloembommetjes maken
Het gaat niet zo goed met de bijen en insecten in Nederland. Het worden er helaas steeds minder en minder. De bijen hebben meer bloemen nodig! Help je mee? Je kan bloembommetjes maken, die je later zelf ergens kunt neergooien waar je graag mooie, wilde bloemen wilt zien. Bloembommetjes maak je van aarde, klei en zaden. Zo’n bommetje voelt als een kleine revolutie in je handen, iets wat de omgeving kan veranderen, iets waar een heel veld vol bloemen in verborgen zit! Goed voor bijen en insecten! Combineer deze activiteit met een wandeling door ’t Natte Laand.

Wanneer: woensdag 2 en vrijdag 11 mei
Waar: Hoeve Wielrevelt, Haarzuilens
Meer info: website Natuurmonumenten

Klim Alles-vakantie in Dierenpark Amersfoort
Ga tijdens de meivakantie naar dierenpark Amersfoort, want hier kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven tijdens de Klim Alles-vakantie! Natuurlijk kun je alle dieren in de dierentuin via de gangbare wegen ontdekken, maar voor iedereen die altijd net een beetje meer wil is er de Klim Alles-route. Via dit avontuurlijke parcours klauter je bijvoorbeeld via een wiebelende touwbrug boven de beren! Kan het jouw niet gek genoeg? Vervolg dan de Klim-route en laat je verrassen…

Wanneer: 28 april t/m 13 mei
Waar: Dierenpark Amersfoort, Amersfoort
Meer info: website Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort in de meivakantie

KunsthalKade
Ga mee met de rondleiding ‘Verboden voor ouders (6+)’, rondom het thema herinneringen ontdek je samen met een museumdocent de bijzondere kunstwerken en verhalen van Zuid-Afrika. Of doe de kinderworkshop ‘Kijkdoos van de toekomst (6+)’. Bedenk hoe volgens jou de toekomst eruit ziet! Een aantal kunstenaars in de tentoonstelling is deze vraag gesteld, maar wat denk jij? Hoe gaan mensen met elkaar om in de toekomst? Hoe ziet een stad eruit? Bouw in deze workshop jouw ideale toekomst!

Wanneer: 29 april, 1, 2, 4 en 6 mei
Waar: KunsthalKade, Amersfoort
Meer info: website KunsthalKade

Tweetakt Festival
Veel beeldende kunst vind je bij Tweetakt op Fort Ruigenhoek in Groenekan, net ten noorden van Utrecht Overvecht. In alle hoeken en gaten van het groene fort is spannende beeldende kunst voor alle leeftijden te zien. Grote sculpturen, interactieve installaties, videokunst en games, gemaakt door zowel jonge als ervaren kunstenaars. Verder worden er in de houten Trekkerschuur theater- en dansvoorstellingen gespeeld en jeugddocumentaires vertoond, en is er een groot terras met eten en drinken. Het fort is op alle zon- en feestdagen (met uitzondering van Koningsdag) geopend.

Wanneer: Alle zon- en feestdagen (met uitzondering van Koningsdag)
Waar: Fort Ruigenhoek, Groenekan
Meer info: website Tweetakt

Festival Tweetakt bij Fort Ruigenhoek beeldende kunst en theater

De Wolkenfabriek (4+)
Willy, de wolkenmaker, luistert elke avond naar het weerbericht om zo te weten te komen welke wolken hij de lucht in moet sturen. Morgen wordt het een mieters mooie dag en is er geen wolkje aan de lucht! Maar wat gebeurt er als Wolly, de weerkip, toch per ongeluk wat wolkenknopjes indrukt? De voorstelling wordt gespeeld aan de hand van een levensgroot pop-up boek, waarvan elke omgeslagen bladzijde een nieuwe wereld laat zien. Een lust voor het oog vol vondsten en verrassingen, die kreten van bewondering en verwondering ontlokt en het publiek meevoert in de wolkenwereld.

Wanneer: woensdag 2 mei
Waar: Theater Idea Soest, Soest
Meer info: website Idea cultuur

Geertje’s Hoeve: elke dag open in de meivakantie
Op Geertje’s Hoeve kan je in de meivakantie elke dag terecht om alle jonge dieren te bewonderen en misschien wel te knuffelen! Ook is er genoeg ruimte om lekker buiten te spelen en op de fietsjes en de skelters rondjes te rijden. Maar ook de kaasmakerij, de boerderijwinkel en het lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.

Wanneer: 28 april t/m 13 mei
Waar: Geertje’s Hoeve, Haarzuilens 
Meer info: website Geertjes Hoeve

geertjes hoeve haarzuilens boerderij lammetjes kijken geiten spelen leidsche rijn speeltuin

Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
Buurman & Buurman zijn terug met nieuwe avonturen. Ook dit keer gaat er weer van alles mis tijdens het klussen in het nieuwe huis. Wie anders dan de Buurmannen kunnen een nieuwe keuken aanleggen en daarbij de badkamer volledig in puin leggen?
Bij het bedenken van geniale oplossingen voor alledaagse problemen loopt er uiteraard meer in de soep. Zo loopt de bouw van een bijenkorf in de tuin uit op een regelrechte ramp en een elektrische grasmaaier op zonne-energie blijkt toch niet zo goed idee. Kortom, er is weer genoeg werk aan de winkel voor Buurman en Buurman. Aje To!

Wanneer: 30 april, 1, 2 en 3 mei
Waar: De Lieve Vrouw, Amersfoort
Meer info: website de Lieve Vrouw

de film buurman en buurman hebben een nieuw huis

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *