De leukste tips en uitjes in de Zomervakantie

De zomervakantie gaat weer van start!  Speciaal voor jullie hebben we de leukste uitjes op een rij gezet. Veel locaties en activiteiten heeft Bier en Appelsap al eens getest, dus dat kun je mooi alvast teruglezen! Fijne zomervakantie!
En zoek je een leuke activiteit in een weekend? Check dan even de Uit Agenda!

Bezoek een voorstelling van Cirque Moustache
In de zomermaanden kun je op verschillende plekken naar een voorstelling van Cirque Moustache. In dit circus krijgen jonge circusartiesten de kans om op te treden voor publiek. Je kunt bijvoorbeeld een voorstelling gaan zien bij Geertjes Hoeve of bij Kinderboerderij de Brink in Zeist.

Wanneer: 8/9, 12/13, 21/22 juli en 15 t/m 20 augustus
Waar: Haarzuilens, Zeist, Utrecht, Woudenberg
Meer info: website Cirque Moustache

cirque moustache circus snor voorstelling zomervakantie vakantie zomer tour

Op bezoek bij Hoeve Ravenstein
Heeft iemand in je gezin een voedselallergie of moet je een speciaal dieet volgen? Dan is het maandelijkse evenement bij boerderij Hoeve Ravenstein een leuke tip! Iedere eerste zaterdag van de maand worden er veel extra activiteiten georganiseerd rondom voedselallergieën. Uiteraard kun je ook altijd langskomen om de dieren te bekijken of een speurtocht doen met de kinderen.

Wanneer: zaterdag 5 augustus
Waar: Hoeve Ravenstein, Baarn
Meer info: website Hoeve Ravenstein

Allergenen vrije zaterdag Hoeve Ravenstein Baarn kindvriendelijk boerderij

Zomerse zondagen bij Podium Hoge Woerd
Bij Podium Hoge Woerd zijn deze zomer gratis theatervoorstellingen te bezoeken. Neem een kleedje of een klapstoel mee en schuif gezellig aan op het grasveld. Ga op 16 juli naar de kindervoorstelling van Theater Krijt met 10 x Daan = MOED! (4+) of op 6 augustus naar Cie Squeezz  met Aangewaaid (2+). Of geniet een keer van een Lazy Sunday Afternoon met ZIMIHC.

Wanneer: diverse zondagen in de zomervakantie
Waar: Podium Hoge Woerd, de Meern
Meer info: website Podium Hoge Woerd

A Lazy Sunday Afternoon_ZIMIHC Podium Hoge Woerd de Meern
Fotocredits: Aafke Holwerda

Op avontuur bij Geofort
Zijn je kinderen wat ouder en houden ze van speuren en navigeren? Neem ze mee naar het Geofort. Je kan buiten en binnen het experiment aan gaan met oude maar ook moderne geo-technieken. Er is nu een stoere Speurtuin en een vernieuwde Minecraft speurtocht. En er zijn deze vakantie leuke zomerse activiteiten te doen.

Wanneer: 8 juli t/m 3 september dagelijks geopend
Waar: Geofort, Herwijnen
Meer info: website Geofort

geofort herwijnen uitje kindvriendelijk museum fort actief

Maak je eigen poster in de Posterfabriek bij het Utrechts Archief
Iedere woensdagmiddag van de zomervakantie kun je in de Posterfabriek onder begeleiding aan de slag met print, letterdozen en stempels. Wat is mooi en wat werkt goed voor de boodschap die je wilt overbrengen? In de tentoonstelling ‘De mooiste affiches van de Jaarbeurs’ zie je hoe ontwerpers de afgelopen 100 jaar posters maakten voor De Jaarbeurs. Dat zijn soms hele uitbundige, sierlijke posters, maar ook simpele, sobere ontwerpen. Loop eerst een rondje door de tentoonstelling en doe inspiratie op.

Wanneer: woensdagmiddagen in de zomervakantie
Waar: Utrechts Archief, Utrecht
Meer info: website Utrechts Archief

Utrechts archief Kinderatelier tekenworkshop

Storytellingfestival: Forten vol Verhalen
Van 15 juli tot en met 27 augustus vindt Forten vol Verhalen plaats op 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten, het geheime linielandschap en (waargebeurde) anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw. Liggend of zittend in het gras met achter je de fortgracht en voor je het mysterieuze fort nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19de eeuw.

Wanneer: 15 juli tot en met 27 augustus
Waar: o.a. Weesp, Abcoude, Utrecht, Culemborg
Meer info: website Forten vol verhalen

Forten vol Verhalen
Fotocredits: Bart van Eijden

Universiteitsmuseum Utrecht
De eerste weken van de vakantie kun je zelf aan de slag met experimenteren.  De middelste weken van de vakantie staan de schimmels centraal. Ontdek waarom schimmels scheetjes laten, bouw je eigen schimmel of bestudeer een schimmel door de microscoop. De laatste weken van de zomervakantie krioelt het van de beestjes in het Universiteitsmuseum. Doe mee met ‘Wat leeft er in de vijver?’ en vang waterbeestjes met je schepnet. Doe de skelettentour en neem een kijkje in het Rariteitenkabinet.

Wanneer: 8 juli t/m 13 september
Waar: Universiteitsmuseum, Utrecht
Meer info: website Universiteitsmuseum

universiteitsmuseum utrecht familiefestival uitje met kinderen pinksteren

Op stap met Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer organiseert weer leuke uitstapjes in de zomervakantie. Je kan mee met interessante rondleidingen bij Fort bij Rijnauwen en Fort aan de Ruigenhoeksedijk. Of Zing mee op Kasteel Groeneveld in Baarn in het kader van de kindervoorstelling Fiep Fiep Hoera. Kinderen van 8 jaar en ouder mogen onder begeleiding meevaren met de mooie excursie door de Molenpolder in Tienhoven.

Wanneer: verschillende data (kijk in de Uitagenda voor de verschillende activiteiten)
Waar: diverse locaties in en om Utrecht
Meer info: website Staatsbosbeheer

kapitein dirk fort bij rijnauwen bunnik kindvriendelijk

Muzikaal sprookje van Pinokkio in Museum Speelklok
Ga in de zomervakantie luisteren naar het muzikale voorleessprookje van Pinokkio in Museum Speelklok. Een spannend verhaal over een houten pop die tot leven komt. De familievertelling is een bewerking van het bekende sprookje uit 1883, geschreven door de Italiaan Carlo Collodi, en neemt je mee naar een wereld vol muziek, magie en kwajongensstreken. En breng natuurlijk ook een bezoek aan het interactieve museum!

Wanneer: 8 juli t/m 3 september, iedere woensdag, zaterdag en zondag om 15.00 uur
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

Pinokkio speelklok museum utrecht kindvriendelijk

Speuren in de tuinen van Kasteel de Haar
Natuurlijk kan je het kasteel bezoeken maar er is ook een parkspeurtocht die je meeneemt naar de mooiste plekken van het park! En je leert van alles over het kasteel en het park, maar ook over de dieren. Als alle vragen van de speurtocht goed zijn beantwoord kunnen deze nagekeken worden door middel van de antwoorden op de achterkant. Bier en Appelsap ging laatst al eens een kijkje nemen en was enthousiast!

Wanneer: Het kasteel en het park zijn dagelijks toegankelijk
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

kasteel de haar haarzuilens utrecht uitje met kinderen kindvriendelijk speurtocht

Professor Billenklap in de Botanische Tuinen
De hooggeleerde professor in de Alweetkunde Eusebio Billenklap is verbonden aan de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht en doet allerlei Zeer Belangrijk Onderzoek. Hij bereidt zich momenteel voor op een onderzoeksreis naar de Tropen. Zoek de planten bij de spulletjes zodat de professor met jouw lijstje kan bepalen naar welke planten hij onderzoek gaat doen. Voor alle helpers staat er een heerlijke, tropische verrassing klaar!

Wanneer: 11 juli en 17 augustus
Waar: Botanische Tuinen, Utrecht
Meer info: website Universiteit Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht Fort Hoofddijk kinderen speurtocht uitje wandelen

Kids Weekend: Cars 3 bij Kinepolis
Autootjes, knuffels, rugtasjes – bijna elke ouder zal thuis wel eens struikelen over iets van Cars. Voor alle kinderen die niet kunnen wachten op de nieuwste Cars-film, organiseert Kinepolis in Utrecht en Huizen op 8 en 9 juli een Kids Weekend rond Cars 3! Tijdens dit speciale weekend is er in de bioscoop van alles te doen rond de geliefde animatiefilm. Elke bezoeker krijgt bij binnenkomst een welkomstlimonade. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten voor kinderen, zodat ze onder meer lekker kunnen kleuren en knutselen. Alles in Cars-stijl natuurlijk! Ook krijgt elk kind een kleine verrassing (op=op).

Wanneer: 8 en 9 juli
Waar: Kinepolis Utrecht en Huizen
Meer info: website Kinepolis

Kinepolis jaarbeurs bioscoop utrecht

Festival bij Down Under
Down Under in Nieuwegein wordt op 9 juli omgetoverd tot een zomers paradijs! Naast springen, klimmen en klauteren kunnen de kids ook samen met hun ouders genieten van allerlei outdoor activiteiten tijdens een gezellig festival. Er is muziek, er zijn spelletjes te doen en de kleinsten kunnen zich vermaken in de kinderhoek.

Wanneer: zondag 9 juli
Waar: Down Under, Nieuwegein
Meer info: website Down Under

springkussenfestival down under nieuwegein festival springkussen strand zwemmen kind kinderen kindvriendelijk uitje activiteit buiten

Lekker skaten in de Skateweek
In week 28, 29 en 33 vindt de Skateweek plaats. De Skateweek is een 5-daagse serie skateboardlessen met een op maat gemaakt programma per niveau. Je kan zelf kiezen hoeveel dagen je wilt komen. Elke ochtend kan je skaten in het skatepark onder begeleiding van professionele skateboarddocenten. Na afsluiting van het programma kan je nog de hele dag zelf skaten in het skatepark! Via de website van skatedays kan je je opgeven voor de lessen.

Wanneer: week 28, 29 en week 33
Waar: Skatepark, Utrecht
Meer info: website Skate Days

skatepark utrecht skateweek skateles zomervakantie skatepark utrecht

Zomervakantie bij het Natuurkwartier
Ga langs in het Natuurkwartier in de zomervakantie en doe mee met de leuke activiteiten in de eerste of laatste week van de vakantie. Kom spelen in de waterspeeltuin, op het strand of in de takkenhutten in het bos. Doe het blote voetenpad of breng een bezoekje aan de kinderboerderij. En kijk wat er groeit en bloeit in de Moestuin.

Wanneer: Activiteiten 11, 12 en 13 juli, 15, 16 en 17 augustus, dinsdag t/m zondag geopend
Waar: Milieu Educatie Centrum, Nieuwegein
Meer info: website Natuurkwartier

Hutten bouwen natuurkwartier nieuwegein zomervakantie kindvriendelijk kinderen activiteiten

 

Leuke workshops met Professor Loep
Misschien heb je Professor Loep al voorbij zien komen tijdens het Bier en Appelsap Festival, waar je lekker kon timmeren en zagen. Maar ze organiseren ook zelf hele leuke workshops en cursussen in de stad. Zo kunnen kinderen zich deze zomervakantie bij Professor Loep & Het Kunstlaboratorium goed vermaken met de creatieve en uitdagende workshops in de Snorfabriek en de Metaal Kathedraal. Wij hebben alle workshops op een rijtje gezet!

Wanneer: diverse data in de zomervakantie
Waar: Snorfabriek en Metaalkathedraal in Utrecht
Meer info: Website Professor Loep

Professor Loep 3 workshops utrecht

FESTIVALS

 • In het Amstelpark in Amsterdam kan je naar Festival TREK. Er is volop lekker eten en drinken en er zijn bijzondere acts van jonge theatermakers en intieme live performances. (14 t/m 16 juli)
 • Forteiland Pampus vormt in het derde weekend van juli het geweldige decor voor een nieuw, tweedaags foodfestival Proef Pampus. Overal, ook in het fort, komen verrassende bierbrouwers, foodstands, workshops, marktkraampjes, schminkers, bandjes en muzikanten, circus- en theaterartiesten, kunstenaars en ander gespuis. (15 en 16 juli)
 • WoNDeRFeel is een driedaags buitenfestival met klassieke muziek midden in de natuur op Landgoed Schaap en Burgh in Bussum. Met ruim 100 concerten, muziekdocs, lezingen, kinderactiviteiten en rollende keukens. (21 t/m 23 juli)
 • De Parade is een theaterfestival. Maar ook als je niet zo’n theaterfan bent, kun je je hart ophalen bij al het lekkers van de mobiele restaurants. En de kinderen kunnen zwieren in de zweefmolen of knutselen en schilderen in de kinderhoek. (21 juli t/m 6 augustus Utrecht en 11 t/m 27 augustus Amsterdam)
 • Dit jaar vindt de tweede editie van het ZOO’n ZOOmer Food Festival plaats in DierenPark Amersfoort. Tijdens deze dagen is het park extra lang geopend en zijn er heerlijke zomeravonden te beleven die in het teken staan van lekker eten, borrelen en natuurlijk de dieren. (10 t/m 13 augustus)
 • Het Houthakkersfeest in de Kuil van Drakensteyn in Lage Vuursche is een gezellige hobby- en kunstmarkt met meer dan 100 kramen met de meest uitéénlopende producten en activiteiten voor jong en oud. Ook kan je kijken naar het indrukwekkende NK Sculptuurzagen. (19 en 20 augustus)

de parade utrecht kinderparade park kinderen kindvriendelijk theater rapunzel

THEATER EN FILM

 • In de zomervakantie kun je op woensdag- en zondagmiddagen terecht in het Slottuintheater in Zeist voor verschillende leuke theater- en muziekvoorstellingen.
 • Deze vakantie zijn er veel voorstellingen te zien in het Herman van Veen Arts Center in Soest. Van Alfred Jodocus Kwak en Kabouter Paltz en de Alvermannen.
 • Kindervoorstelling Meneer Monster over het bekende verhaal van een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft bij Kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg. (16 juli)
 • Het Zigeunermeisje (3+) is en vrolijke, muzikale voorstelling vol oud Hollandse liedjes en vreemde figuren. Een feest van herkenning voor iedereen in het sfeervolle Amsterdamse Bostheater in Amstelveen. (12 en 19 juli)
 • Pim & Pom Fieperdepiep (3+) geven een feestelijke voorstelling over jarig zijn en héél oud worden! Vol met muziek en vrolijke liedjes. En de kinderen doen gezellig mee bij het Openluchttheater Amersfoort. (23 juli)
 • Teddy Bears’ Picnic (2-4 jaar) is een interactieve muziekbeleving voor kinderen van 2 tot 4 jaar bij het Boshuis bij het Bostheater in Amstelveen. Kom samen met je peuter, knuffel en picknickmand naar het bos en ga op in een fantasiewereld. (23, 26 en 30 juli en 2 en 9 augustus)
 • Fiep Fiep Vogeltje is een spannende en humoristische ontdekkingstocht voor kinderen vanaf 2 jaar zonder tekst. Te zien in het Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam (5 augustus)
 • Zomertijd is ook bioscooptijd bij Kinepolis Utrecht, want er draaien allerlei leuke familiefilms deze zomer! Geniet met het hele gezin van nieuwe avonturen van Gru en zijn Minions bij Verschrikkelijke Ikke 3 of ga naarde vrolijke Noorse familiefilm Casper & Emma de bergen in. Cars-liefhebbers kunnen zich verheugen op Cars 3, vanaf 12 juli landelijk in de bioscoop en op 8 en 9 juli al te zien tijdens het speciale Kids Weekend bij Kinepolis. Eind juli volgt ook nog Bigfoot Junior, een nieuwe animatiefilm van de makers van Paddington.
Slottuintheater Zeist kindvriendelijk Hans van Oosterhoudt
Fotocredits: Hans van Oosterhoudt

NAAR BUITEN!

 • Aan de rand van Utrecht vind je het Gagelbos. Hier kunnen je kids lekker uitrazen. In het bos is een speelplek met klimtoestellen. Neem wat lekkers mee en je hebt de ideale picknickplek!
 • In Leusden heb je de Groene Belevenis. Hier kan je op een aantal middagen in de Struintuin spelen. Ga met je schepnetje waterdiertjes vangen, vlinders kijken, huttenbouwen en klauteren over de boomstammen in de tuin.
 • Elke zaterdagavond in de zomermaanden kan je naar de ARTIS Zoomeravonden in Amsterdam. Er zijn optredens van muzikanten en workshops voor de kinderen.
 • Ga mee met de leerzame watersafari van OERRR bij bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek of bij Stadszigt bij het Naardermeer. Of ga jij liever een insectenhotel maken? Dat kan ook deze vakantie!
 • Altijd fijn om lekker door het bos te wandelen en even een kijkje te nemen bij bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist. Vooral het Speelbos is favoriet: lekker spelen met zand en water! (Na 23 juli weer geopend)
 • Een boswandeling is altijd goed! Met mooi of wat minder mooi weer. In dit artikel vind je leuke plekken om een wandeling te starten of te eindigen. Uiteraard vaak met een locatie om bier en appelsap te drinken!

de boswerf zeist speelbos kinderen uitje boswandeling terras kindvriendelijk

MUSEA, TORENS & KASTELEN

 • Tijdens de speelse gezinsrondleiding bij het Rijksmuseum in Amsterdam ontdek je samen met je kinderen het museum. Met o.a. potlood en papier, klei en een kanon zul je verrast worden. Want naast de wereldberoemde Nachtwacht is er nog veel meer te ontdekken. Of doe met oudere kids de multimediatour met familiespel!
 • Speciaal voor de jonge bezoekers zijn er in de schoolvakanties ook op doordeweekse dagen kinderrondleidingen op de Domtoren die geschikt zijn voor het hele gezin! Dus ga genieten van het mooie uitzicht over Utrecht.
 • Na een bezoek aan het Mondriaanhuis in Amersfoort kan je in het Doe-het-zelf-atelier je eigen kunstwerk creëren. In het atelier liggen opdrachten die je zelfstandig kunt doen, maar je mag natuurlijk ook zelf iets bedenken.
 • Van 8 juli tot en met 3 september is er iedere dinsdag en donderdag de spannende familievoorstelling ‘Het Muiderslot en de geheime sleutel van Amsterdam’. Jodocus, de slotbewaarder van het kasteel, nodigt bezoekers uit mee te spelen in dit spannend en vooral humorvol avontuur.
 • De enthousiaste gids Abe de Verteller neemt de kinderen mee op een ontdekkingsreis door de bijna 100 meter hoge Onze Lieve Vrouwentoren. Er valt van alles te vertellen over deze trots van Amersfoort! De rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
 • Elke eerste zondag van de maand is de Super Sunday Solar Science Show op Sonnenborgh in Utrecht. In deze zonneshow kom je alles te weten over onze eigen ster: de zon. Experimenten, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren.
 • Bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg kan je lekker actief zijn! Stap in de schoenen van een echte militair tijdens de survival bootcamp! Leer marcheren, tijgeren, vuur maken en nog veel meer.
 • Bouw deze zomer mee aan het Tapijt voor Vrede! Middenin de Lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam. Kinderen kunnen een klein eigen exemplaar namaken met tweedehands materialen om mee naar huis te nemen.
Rijksmuseum Amsterdam kindvriendelijk rondleiding vakantie
Rijksmuseum Amsterdam

WORKSHOPS

 • In de laatste week van de zomervakantie kunnen kinderen vanaf 8 jaar bij de Kunstkermis van de Vrijstaat met kunstenaars en (nieuwe) vrienden aan een spetterend evenement werken: Samen wordt een echte kermisfamilie gevormd, inclusief tijd voor spelletjes en gezellig rond het kampvuur zitten. (14 t/m 20 augustus)
 • Op 9 juli en 6 augustus kunnen de kinderen meedoen met een Kinderworkshop: Landschapscollage maken en op 30 juli kan je een mooi Diorama maken bij Museum Flehite in Amersfoort.
 • Bij Singer Laren kan je je eigen olifant komen beschilderen (2, 9 en 16 juli) en iedere laatste zondag van de maand is er Kinderatelier waar je creatief aan de slag kan.
 • In het Vakantie Kinderatelier in de Cereolfabriek in Utrecht krijg je geen opdrachten maar kun je maken wat je zelf hebt bedacht. Alle tijd om te maken wat jij wilt! Er zijn allerlei materialen en gereedschappen en de docenten hebben veel verstand van knutselen en van kinderen.
 • Tijdens In Je Makie (8+) van Cultuur19 in Vleuten ben jij de kunstenaar. Samen met drie professionele kunstenaars ga je drie dagen aan de slag om iets te maken rondom het thema Beestenboel. Wordt het een liedje of een beeld, een animatie of misschien wel een kleine voorstelling: jij bepaalt het. (16 t/m 18 augustus)

kunstkermis de vrijstaat utrecht leidsche rijn zomervakantie uitje kindvriendelijk

Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *