De leukste Bier en Appelsapplekken in de Ardennen

Door Lisanne Davids, oprichtster Bier en Appelsap, moeder van Maxime en Xavier, woont in de Utrechtse Dichterswijk.

Een weekendje Ardennen, wie is er niet voor te porren! In de winter, zomer, met het gezin of met vrienden. Wij worden er altijd wel blij van!

De Ardennen brengen ook altijd een beetje jeugdsentiment naar boven. Wanneer de 1e sneeuw te vinden was op de Hoge Venen, gingen we vroeger al voor het licht werd de auto in voor een dagje sneeuwhappen met de slee. Ook familieweekenden met mijn opa en oma werden vaak in deze regio gehouden. Een weekendje op zoek naar leuke Bier en Appelsapplekken laten we dan ook niet voorbij gaan!

Tussenstop bij Lac de Warfaaz
Maxime is nog geen 5, dus op vrijdag spijbelen we een dagje en vertrekken we rond 10 uur vanuit Utrecht richting Spa. Ons huisje is pas om 15.00 uur beschikbaar, dus dan kunnen we mooi een tussenstop in Spa maken. Op 2 km van het stadje ligt het Lac de Warfaaz. Aan de oever vind je meerdere restaurantjes, waarvan we er eentje uitkiezen voor de lunch. We krijgen de kids nog net het restaurant in om wat te bestellen, maar daarna willen ze gelijk weer naar buiten. Waarom? Er hoort een megaklimspeeltuig met glijbanen bij het restaurant Le Jardin des Elfes. Plus 2 trampolines. Het is nu te koud, maar met warmer weer zit je hier heerlijk met uitzicht op het meer! En je kunt er waterfietsen huren!
Tussendoor eten we heerlijke pannenkoeken (de crêpe is hier gewoon een grote pannenkoek), gehaktballen en salades. Na de lunch springen we nog een keer op de trampoline om vervolgens nog even Spa te bezoeken.

jardin des elfes restaurantje speeltuin spa

jardin des elfes restaurantje speeltuin spa

Spa is sinds de 18e eeuw een oud kuuroord met thermen en dat zie je terug in de grote statige villa’s. Er zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Tijdens ons bezoek vindt er ook een rally plaats, dus af en toe zien we een verdwaalde auto voorbij schieten! In Spa kun ie ook de Spafabriek bezoeken. Er is een bezoekerscentrum en je krijgt een kijkje achter de schermen in de fabriek. Tot 6 jaar is het gratis! Let wel even op de openingstijden, de fabriek is tussen de middag gesloten! In maart is overigens nog veel dicht, zo hadden we het toeristentreintje en de speeltuin in het park ook wel leuk gevonden, maar helaas, die schuiven we door voor ons volgende bezoekje aan de Ardennen.

spa ardennen belgie spa fabriek

Na Spa rijden we door naar Coo, waar ons vakantiehuisje van Ardenne Etape(105800-01) te vinden is! Coo ken ik nog van vroeger, al is het wel wat veranderd, want inmiddels kun je er Plopsa Coo bezoeken. Een pretpark met veel te doen voor kleine kinderen, ook hoort er een wildpark bij.

ardennen coo vakantiehuis 8 personen ardenne etapes

Luxe vakantiehuis met uitzicht op de rivier
Ons vakantiehuis is prachtig! Net buiten Coo, maar wel op loopafstand van de restaurantjes, vind je dit net nieuwe huis. Het is heerlijk ruim met 3 slaapkamer, ieder een eigen badkamer. Een ruime woonkamer met keuken, terras met uitzicht op de rivier en als klapper een sauna met whirlpool! Voor een speeltuintje hoef je niet ver weg, want aan de overzijde van het doodlopende weggetje vind je je privétuin met glijbaan en schommel. Ga als volwassene wel eventjes mee, want dit stukje tuin grenst aan de rivier.

ardennen coo vakantiehuis 8 personen ardenne etapes

We halen nog wat boodschapjes voor het avondeten in Trois-Points. Dit dorp ligt op 2 km van Coo. Coo zelf heeft geen winkel, maar in Trois-Points zijn allerlei voorzieningen. Van bakker, slager, grote supermarkt tot leuke restaurantjes en terrasjes!

Na een zelfgebakken pannenkoek badderen de kids nog even in het luxe grote bad om vervolgens het bed in te duiken!

Waterval en koffie in Coo
Zaterdagochtend regent het pijpenstelen, dat is jammer! Endre rijdt met de kids naar Trois-Points voor broodjes en croissantjes voor het ontbijt.

Vandaag komen mijn ouders voor een dagje. Ook na het ontbijt regent het nog, dus we bekijken in Coo even de waterval en duiken een cafeetje in voor koffie. Restaurant Le Baron ligt statig bij de ingang van het dorp. gerund door Nederlanders kun je hier wat eten of drinken in een gezellig grand café interieur. Na de koffie komen mijn ouders aan en we besluiten ook nog even wat te eten bij Le Baron.

Race-auto’s in Stavelot
Na het middagdutje van Xavier vertrekken we richting Stavelot. Stavelot ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Coo. Vroeger was ik al eens met mijn ouders in de abdij geweest. Leuk om nu samen met hen en onze eigen kinderen hier te zijn. Er zijn 3 verschillende musea in het gebouw te bezoeken: een tijdelijke expo over de tempeliers, het museum over Guillaume Apollinaire, het museum over de geschiedenis van de abdij en Stavelot en natuurlijk het museum van het Circuit Spa-Francorchamps. Voor die laatste kunnen we de kinderen wel warm krijgen, daarom starten we eerst op zolder bij de overige exposities. Om vervolgens af te dalen richting kelder voor de raceauto’s en de geschiedenis van het parcours. Maxime is niet zo in de mood voor een museumbezoek, maar zowel zij als Xavier worden blij van de playstations met racespelletjes. Wanneer we via de oude refter van de abdij weer naar buiten gaan, regent het helaas nog steeds. We duiken aan de overzijde een cafeetje in voor een bier en appelsapje. Het restaurantje waar we gaan eten, gaat pas om 18.00 open, dus we spelen een spelletje en kijken geamuseerd naar het groepje oude mannen in het café wat een verjaardag te vieren heeft.

ardennen stavelot abdij museum abbaye

ardennen stavelot abdij museum abbaye

Heerlijk eten bij Au Coin de ma Bulle
Om 18.00 uur gaan we naar Au Coin de ma Bulle. Een schattig klein restaurantje met een fris interieur met roze tinten. Naast dat je hier ijsjes kunt halen, kun je hier op vrijdag en zaterdag ook dineren (op woensdag en donderdag alleen lunch). Het menu wisselt en tijdens ons bezoek staat er bijv forel, kippastei of gehaktballen op Luikse wijze op de kaart. Zowel mijn ouders als ik gaan voor de gehaktballen en Endre kiest voor kip op Provencaalse wijze. De kids krijgen een eigen bordje met frietjes en pikken een vorkje van ons mee. Vooraf krijgen zij zelfs een eigen bakje chipjes en worden ons toastjes met guacemole geserveerd. De eigenaren zijn supervriendelijk en we eten echt heerlijk. Ook voor een vriendelijke prijs trouwens, een gerecht met frietjes erbij kost ongeveer 14 euro. We sluiten af met heerlijke toetjes en de kinderen kiezen een bolletje ijs. Na het diner vertrekken mijn ouders weer richting Zeeland en rijden we zelf naar het vakantiehuis terug. Weer een geslaagde dag!

au coin de ma bulle stavelot leuk restaurantje

au coin de ma bulle stavelot leuk restaurantje

Malmedy en een bezoek aan een bierbrouwerij
Zondagochtend staat Malmedy op het programma! We pakken de boel na het ontbijt weer in, droppen de sleutel van het fijne vakantiehuis weer bij het sleuteladres en rijden door! Malmedy is de laatste jaren flink opgeknapt. Er zijn veel winkels en restaurantjes bijgekomen. De kathedraal en de omliggende oude gebouwen liggen nu mooi in het zicht. De oude vertrouwde restaurantjes op het plein zijn er nog steeds. Zelfs op zondagochtend is er al bedrijvigheid. De bakkers en groentewinkeltjes zijn al open!

ardennen malmedy belgie leuk stadje

We rijden door naar Bellevaux waar we een rondleiding krijgen in de bierbrouwerij door Carla. Carla en haar man Wil zijn meer dan 20 jaar geleden van Waalwijk naar de Ardennen verhuist. Hun kinderen groeiden hier op en de op plek waar ze altijd de heuvel afraceten met hun sleetjes, bevindt zich nu de brouwerij en de bijbehorende brasserie. Je kunt een rondleiding krijgen langs de ketels en meer te weten komen over het proces. Uiteraard hoort daar ook het proeven van het bier bij.

brasserie bellevaux brouwerij bier eten restaurantje kindvriendelijk

brasserie bellevaux brouwerij bier eten restaurantje kindvriendelijk

Carla vertelt ons enthousiast over hun levensverhaal. Ooit begonnen in Nederland als apotheker en juf Frans. Momenteel runnen ze een goedlopend bedrijf met meerdere medewerkers en genieten ze nog elke dag van het prachtige uitzicht over de groene heuvels. In de brasserie eten we een lekkere omelet en salade. De kinderen smikkelen mee van het brood en hun eigen crêpe. Daarbij een appelsapje uit de regio. Wij proeven een wit, bruin en blond biertje. De witte is onze favoriet, daarvan kopen we er nog een paar voor thuis! Ben je hier wat langer, dan starten er ook 4 leuke wandelingen vanaf de brouwerij. In het voorjaar moeten ook de moestuin en het speelterrein klaar zijn, het wordt er dan nog leuker voor kids. Al krijgen wij die van ons alweer moeilijk mee de auto in, want wat is er leuker dan stokken zoeken, op een koe zitten en spelen met de aanwezige honden!

Uiteindelijk rijden we na de lunch weer terug naar Utrecht, waar we na 3 uurtjes rijden weer thuiskomen. Wat een heerlijk weekend hebben we gehad!

Onze vondsten met handige linkjes:
Le Jardin des Elfes: www.lejardindeselfes.be
Bezoekerscentrum van de Spafabriek: www.eaudysseedespa.be
Abdij van Stavelot: www.abbayedestavelot.be
Au Coin de ma Bulle: www.aucoindemabulle.be
Brasserie de Bellevaux: www.brasseriedebellevaux.be
De website waar je ons vakantiehuis kunt boeken: www.ardennes-etape.nl
Meer info over de Ardennen: www.belgie-toerisme.nl

brasserie bellevaux brouwerij bier eten restaurantje kindvriendelijk
Brasserie de Bellevaux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *