Curaçao: perfecte winterbestemming met kinderen

Door Karianne Vermaas, moeder van Milou, woont in Utrecht. 

We gaan graag vaak en ver weg op vakantie met Milou. En we beseffen steeds weer: overal wonen kinderen, dus je kunt er ook reizen met kinderen. Maar soms zijn er van die bestemmingen waar het wel heel makkelijk en lekker toeven is. Curacao is zo’n plek.

Toegegeven, ik had mijn twijfels. Was het niet een plek met alleen maar resorts, kinderanimatieteams en tourbussen vol mensen die het eiland even aandoen vanaf een cruiseschip? Ja, dat is er ook. Maar wanneer je iets meer in het westen van het eiland zit, rij je soms een tijdje helemaal alleen op de weg. Dit artikel geeft je slechts een paar highlights. Er is nog zoveel meer te doen en te zien!Jan Kok (Lodges)
We hadden twee heel fijne plekken om te slapen. De eerste week bij Jan Kok Lodges. Zo’n plek waar je echt in de natuur zit. Een prachtige tropische tuin, met leuke details, zitplekjes, een zwembad en een buitenkeuken. Omdat we zelf een keuken in ons huisje hadden en een bbq, hebben we de buitenkeuken niet gebruikt, maar ik heb er verschillende keren gestaan. Starend naar een leguaan, of genietend van de stilte (je hoort er vaak alleen de wind door de planten ruisen en een hond of haan in de verte). De (Nederlandse) eigenaren Jeroen en Frederieke zijn heel relaxed en wanneer er iets is, wordt het direct opgelost. Milou had honger toen we aankwamen, middenin de nacht Nederlandse tijd, dus ze kreeg van Frederieke een boterham met hagelslag.Wat fijn is aan deze plek is dat je kunt lopen (rijden met de auto kan natuurlijk ook) naar de zoutmeren waar hele groepen flamingo’s te vinden zijn. Ook is landhuis Jan Kok met een leuke galerie van plaatselijke kunstenares Nena Sanchez om te hoek. Wij waren er helemaal alleen en dan kun je heerlijk door de tuin struinen.

Kindvriendelijke restaurants
Vrijwel alle restaurantjes zijn niet alleen leuk voor de ouders, maar ook kindvriendelijk. Vlakbij de Jan Kok Lodges vonden de De Buurvrouw, een leuk restaurantje met speeltuin en Landhuis Daniel waar Milou eerst sprong op een trampoline en schommelde, waarna ze een pannenkoek (Nederlandse stijl) at met schenstroop “die we thuis ook gewoon hebben”. En dat zie je op veel meer plekken: de supermarkt (Centrum is een grote en goede) biedt allerlei bekende producten, zodat het voor kinderen wel erg makkelijk wordt om iets te vinden dat ze lekker vinden om te eten. Sol Food iets verder naar het westen is ook een goede plek met pizza, ijs, brownies en prachtig uitzicht! Het is wel alleen open van vrijdag t/m zondag (even op letten, voordat je gaat rijden 😊).Stranden in het westen
Iets verderop zit een leuk lunchtentje: Williwood en nog verder doorrijden brengt je bij een paar mooie witte zandstranden met dat prachtige Caribische water: Porto Marie en Daaibooibaai. De stranden worden gek genoeg nooit zo druk. Bij Daaibooibaai was een klein snacktentje en bij Porto Marie een iets groter restaurantje. Bij het laatste strand bracht ik samen met Milou een ochtendje door. Meestal betaal je voor de strandbedjes en soms ook wat entree. Maar dan is er ook wel goed onderhouden sanitair etc. Lagun is een klein strand, wat een beetje rommelig was toen wij er waren, maar het ligt in een mooi baaitje en het is een leuke rit, uiteindelijk door een vissersdorp.Ook op weg naar Daaibooibaai vind je een wijk met luxe villa’s: Coral Estate. Eerst dachten we dat we daar niets te zoeken hadden, maar niets is minder waar. Bij het strand heb je een restaurant Karakter en daarboven Koraal met een perfect zwembad voor beginnende zwemmers, zoals Milou. Met uitzicht op zee en een coacktail en hapjes binnen handbereik. Twee hele middagen brachten we hier door.

Christoffelpark
In het Christoffelpark reden we een ochtend rond. Wat een mooie, soms ruige natuur! Overal langs de weg kun je uitstappen om grotten in te lopen, dieren te bekijken of te genieten van een uitzicht. Echt een goed uitje, dat je kunt afsluiten met een drankje of lunch in het Cactus café bijvoorbeeld.

Jan Thiel, Willemstad en weer naar het westen
Jan Thiel hebben we ook bezocht en bij Koko’s vonden we een lekkere plek om te eten, drinken, schommelen en liggen. Verder hebben we hier niet veel tijd doorgebracht, omdat het ons wat te druk was. Maar het is zeker mooi en je vindt er lekkere en leuke plekken om te eten. Ook Willemstad wilden we gezien hebben, maar meer dan een halve dag zijn we er niet geweest. Snel weer de andere kant op! Met een tussenstop bij Hofi Cas Cora in het weekend, een farm2table concept: je eet dus wat er op de boerderij geoogst wordt. Weer in het westen vind je (in Soto) bijvoorbeeld een boutique hotel waar je ook kunt eten en zwemmen: Landhuis Klein Santa Martha. Wat een mooie plek! We hebben er heerlijk gezwommen, van de uitzichten genoten en gegeten.Mondi Lodge
De tweede week zaten we op een bijzondere plek: Mondi Lodge. Mondi betekent zoiets als struiken. En daar zaten we dan ook tussen. Prachtige bloemen en veel groen (we hadden dit jaar geluk, want het had veel geregend). Een fijn zwembad en alles is zo liefdevol vormgegeven. Muurschilderingen, de ontbijttafels, het ontbijt zelf met iedere ochtend een special, die echt (maar dan ook echt) goed is. En steevast geserveerd met een leuk gesprek met Bärbel, Janine of Danita. De huisjes zijn palapa’s: gekleurde houten huisjes op palen met een dak van gedroogde palmbladeren. Vanuit je buiten-woonkamer met kitchenette zie je de kolibries, vlinders en hagedissen aan je voorbij gaan. Even verderop staan ezels die je kunt voeren (er wordt geen eten weggegooid bij Mondi Lodge).

Danita, de jonge eigenaresse, is echt een schat en oprecht geïnteresseerd in mensen. Ze is gedreven om van Mondi Lodge een duurzame plek te maken. Dat is lastig op Curacao, waar niet aan afvalscheiding gedaan wordt, en waar vergunningen voor zonnepanelen niet vanzelfsprekend zijn. Daarbij heeft ze de duurzaamheidslat hoog gelegd dus er is nog werk te doen, maar wat een prachtige plek met een mooie filosofie! En mocht je het je afvragen: ja, er is een heel fijne douche in de huisjes met echt warm water (waar je doucht terwijl je de planten, bloemen en dieren kunt zien en ruiken) en er is een airco boven je bed en zelfs een minibar met drankjes per huisje. Volledige luxe dus. Milou voerde de ezels, werd vriendjes met de honden en wil volgende keer het roze huisje. Wij komen hier ook graag nog een keer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *