Boswachter Tineke: Zomerpret begint buiten

Gastblog door boswachter publiek Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer.

In de zomer presenteert de natuur zich op zijn mooist. Voor mij altijd een feest voor de zintuigen: alle bomen en struiken weer groen en aan het bloeien. De melodieuze vogelconcerten waarmee je ontwaakt en die tot het vallen bij de avond door gaan. Het aroma van vers gemaaid gras en frisse boslucht, zoemende bijen en fladderende vlinders. Een feest om buiten te zijn.

Mijn persoonlijke associaties met de zomer zijn tijdens mijn jeugd gevormd. Ik was veel buiten in mijn eigen wereld van een park met ruigte en een stukje moeras. Het prikkelde mijn fantasie en fascinatie voor alles wat de natuur te bieden had om je goed te amuseren. Van de bekende bloemenkettingen maken, struinpaden uitzetten, in bomen klimmen, dierensporen volgen, spetteren in het water tot mijn favoriete bezigheid: hutten bouwen.

staatsbosbeheer utrecht bos natuur wandelen speelbos speeltuin kinderen

Natuurlijk bouwpakket
Takken, omgevallen boomstronken, bladeren, riet, schors alles ligt voor het oprapen om de mooiste hutten te bouwen. Spijkers, schroefboren en een hamer zijn niet nodig. Ik zocht een stevige boomstam op en plaatste er takken schuin tegen aan als basis. Daarna vulde ik de gaten op met restmateriaal. Van binnen maakte ik het gezellig met een tapijt van bladeren en wankele bankjes van gestapeld hout. Insecten kwamen op bezoek en de jonge vogels in hun nestjes in de boomtoppen luisterden ademloos naar mijn verhalen – die ik vertelde om mijn angst voor spinnen te verbloemen. Ik wilde er graag een keer (stiekem) blijven slapen, maar vond al die onbekende geluiden ’s nachts toch een beetje eng.

staatsbosbeheer utrecht bos natuur wandelen speelbos speeltuin kinderen

Buitenspelen
Mijn keus om boswachter te worden was al snel gemaakt. Na 20 jaar dienst is in mijn functie wel het nodige veranderd, maar ga dagelijks nog steeds fluitend naar mijn werk. Ik ben nu als boswachter onder meer betrokken bij onze educatieve programma’s voor kinderen. Ik vind dat zij de mogelijkheid moeten krijgen buiten hun eigen ontdekkingen te doen. Daarom prijs ik me gelukkig dat er in ‘mijn gebieden’ twee speelbossen zijn, dichtbij de stad, Nieuw Wulven en het Gagelbos. Hier ontvangen we jaarlijks veel kinderen. Voor educatieve doeleinden of in de vrije tijd lekker buiten spelen en ravotten. Ook werken we samen met veel partijen zoals IVN om Buitendagen te organiseren. En, met Partou, dat met de Natuurbus Utrechtse kinderen van de buitenschoolse opvang naar het speelbos brengt voor een leuke dag in de natuur. Dan wordt het speelbos ingezet als openlucht klaslokaal. “Boswachter, weet jij waar de kikkers chillen? Ik wil er graag eentje zien.” Toch ben ik ben nog altijd verbaasd hoezeer sommige kinderen van de natuur zijn verwijderd. Gelukkig maakt het contact met, en spotten van, dieren heel wat los. En als het tijd is om te spelen zie ik net als bij mij vroeger die spontane creativiteit opborrelen om samen met andere kinderen mooie avonturen te beleven. Ieder op zijn manier, door struinen, beleefpaden op de Utrechtse forten te lopen, (kabouter)sporen zoeken, spelen en natuurlijk hutten bouwen.

staatsbosbeheer utrecht bos natuur wandelen speelbos speeltuin kinderen

Band opbouwen met de natuur
Ik vind het belangrijk dat kinderen een sterke band opbouwen met de natuur. Niet alleen zijn zij de natuurbeschermers van de volgende generatie, maar ze maken ook zelf een onderdeel uit van die natuur. Dan is het goed om te ontdekken dat de natuur een plek is waar je intens van kan genieten. Dat hoeft niet belerend, gewoon lekker naar buiten, spelen en ontdekken. De zomer nodigt daar bij uitstek toe uit. En het kan lekker dicht bij huis in de tuin, stadspark, óf in een van onze speelbossen. En heb je nog geen vakantiebestemming, kom dan eens logeren bij de boswachter met je familie. Kamperen en wakker worden met frisse boslucht en het gezang van vogels onder de ontwakende zomerzon. Puur natuur!

 

tineke staatsbosbeheer utrecht bos natuur wandelen speelbos speeltuin kinderen
boswachter Tineke Harlaar

De boswachters van Staatsbosbeheer zijn de gepassioneerde gastheren en –vrouwen in de natuurgebieden. Zij hebben een vol takenpakket. Zoals het geven van voorlichting en educatie, het organiseren van activiteiten en excursies tot het zorgdragen dat de spelregels worden nageleefd en recreatieve voorzieningen veilig zijn. Geen natuurgebied is het zelfde en kent zijn eigen dynamiek. Het is dan ook belangrijk dat de boswachters weten wat er in het gebied speelt en leeft. Daartoe werken ze nauw samen met de collega boswachters en zijn in contact met de omgeving. De boswachters hebben een eigen blog: www.boswachtersblog.nl/utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *