Het bijzondere verhaal van ISHI

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt

Het is zondagmiddag en een koude maar stralende zonnige dag. Anouk en ik gaan samen met de bus naar de Stadsschouwburg waar de première van Ishi indianenwijsheid voor de 21e eeuw van Het Filiaal Theatermakers plaats zal vinden. We zijn er inmiddels achter dat wij een goed stel zijn voor dit soort uitstapjes, aangezien we er allebei enorm van genieten om naar het theater te gaan! Dus ook nu kijken we er weer naar uit om ons te laten verrassen en verwonderen.

Naar de première van Ishi van Filiaal Theatermakers

We drinken eerst wat beneden in de foyer en kijken rustig rond naar alle mensen om ons heen. Er is ook een voorstelling in de grote zaal dus het is gezellig druk.
Ishi is boven in de Blauwe Zaal waar we op de tweede rij twee mooie plaatsen vinden. Op het toneel hangen transparante doeken waar beelden op geprojecteerd worden, verder is alles donker.

Er zijn twee acteurs (Mirthe Klieverink & Hok Tan) die steeds verschillende rollen aannemen en een muzikante (Jasmin Godoy) die met haar gitaarspel en gezang een bijzondere sfeer neerzet. Ze nemen ons mee in het unieke verhaal over de indiaan Ishi. Soms staan ze helemaal voor op het toneel en soms vindt er tussen de doeken een scène plaats wat door de projecties steeds weer een andere setting weergeeft. Knap hoe je met maar zo weinig attributen en aankleding meegetrokken wordt in een andere wereld.

Het verhaal zet ons aan het denken en naderhand blijven wij nog even zitten om na te praten over alles wat we gezien en gehoord hebben. Anouk geeft aan dat ze soms niet helemaal begreep waar bepaalde stukjes over gingen, maar dat ze uiteindelijk het verhaal wel snapte en mooi vond. We hebben samen een hele fijne middag gehad!

ISHI van het Filiaal Theatermakers
Foto: Joris van Bennekom

Het verhaal
Stel je eens voor: je bent de allerlaatste overlevende van je volk. Al jaren leef je verborgen in de wildernis. Maar ook dáár sijpelt de moderne tijd door. Uiteindelijk lukt het je niet meer om te leven volgens de Weg van je voorvaderen. Wat doe je dan?

Op een mooie zomerdag in 1911 komt Ishi plotseling de 20ste eeuw binnen gewandeld. Rechtstreeks uit de wildernis. Hij is meteen een bezienswaardigheid. Niet alleen omdat hij zo goed pijlen of vuur kan maken, maar vooral omdat hij zo’n ontzettend lieve en beschaafde man is.
De makers van ISHI Indianenwijsheid voor de 21e eeuw hebben zich laten inspireren door een waargebeurd verhaal en door de prachtige boeken van boswachter Peter Wohlleben en Charles Foster, winnaar van de Ig Nobelprijs voor de biologie.

ISHI van het Filiaal Theatermakers
Foto: Joris van Bennekom

Waar en wanneer kun je naar deze voorstelling
25 en 26 februari – Theater Kikker, Utrecht
28 februari – Podium Hoge Woerd, De Meern
1 maart – De Lieve Vrouw, Amersfoort
3 maart – De Krakeling, Amsterdam
7 april – Paardenkathedraal, Utrecht

Voor de overige speeldata en locaties kan je kijken op de website van Het Filiaal theatermakers. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *