Beleef de wetenschap! Op 8 oktober 2023 opent de Universiteit Utrecht de deuren in het Utrecht Science Park voor jong en oud.
Hoe graaf je fossielen van dinosauriërs op? Hoe werken onze hersenen? Mag je iemand ontslaan vanwege het eten van een donut? Op zondag 8 oktober van 10:30 – 16:00 ontdek je het antwoord op deze en nog veel meer vragen. Schuif aan bij mini-colleges, doe mee aan spannende experimenten en volg interessante workshops. Tijdens het afwisselende programma ontdek je hoe onderzoek werkt en kan je al jouw vragen stellen aan echte wetenschappers!

Een paar tips uit het programma:
Minicollege: Zeemonsters uit de dinotijd
Dinosaurusonderzoeker Anne Schulp groef dit jaar naar de fossielen van Mosasauriërs, grote zeereptielen uit de dinotijd. Dat deed hij in de woestijn in het zuiden van Angola, een land in Zuid-Afrika. In dit mini-college vertelt Anne hoe je fossielen vindt en opgraaft. Ook vertelt hij wat de onderzoekers tijdens de opgraving over deze zeemonsters hebben ontdekt.
De rechtszaak van de donut
Janna is al 17 jaar kassière bij een grote supermarkt. Na haar werk heeft ze in het magazijn stiekem een donut opgegeten. Het was zo’n lekkere roze donut met spikkels, en omdat hij over de datum was kon hij toch niet meer verkocht worden. Helaas denkt de supermarkt daar anders over en wordt Janna op staande voet ontslagen. Janna is het hier niet mee eens en wil haar baan terug. Ze is een goede kassière en altijd op tijd op haar werk. Samen met een advocaat gaat ze naar de rechtbank.
Tijdens de workshop ‘De rechtszaak van de donut’, spelen kinderen een rechtszaak na waarin de rechtbank oordeelt over het ontslag van Janna. Om de beurt zullen advocaten van de supermarkt en die van Janna de rechtbank proberen te overtuigen waarom een hap van een donut (g)een goede reden is om iemand te ontslaan.

Kraak de Keltische code
In deze workshop leer je in verschillende stappen om originele Keltische teksten te vertalen. Je leert de letters uit het alfabet, welke woorden het alfabet vormen en hoe die woorden vervolgens leiden tot de zinnen van grappige en grove gedichten uit de Keltische tijd. Ontcijfer jij de Keltische code?
Doe onderzoek naar het DNA van aardbeien
In alle cellen van je lijf zit DNA. DNA zorgt voor verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld jouw oogkleur. Planten, zoals aardbei, bevatten ook DNA! Dit DNA zorgt er bijvoorbeeld voor hoe groot de aardbei is, welke kleur de aardbei is (heb je ooit witte aardbeien gezien?) en hoe de aardbei smaakt. Bij deze activiteit isoleer je zelf het DNA van aardbei en word je dus voor even een plantenonderzoeker! Behalve het doen van een DNA-isolatie, kan je ook cellen van sla-planten onder een microscoop bekijken en delen we groentezaden uit, zodat jij thuis een mini-plantenexperiment kan uitvoeren.
Praktische informatie
• Voor wie: de activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar maar net zo leuk voor nieuwsgierige volwassenen.
• Locatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b, 3584 CD Utrecht
• Tijden: 10:30 – 16:00
• Weekend van de Wetenschap is gratis en zonder aanmelding te bezoeken
• Weekend van de Wetenschap is voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. Zo zijn de activiteiten rolstoeltoegankelijk, hulphonden zijn welkom en ook is er bijvoorbeeld een prikkelarme ruimte in het gebouw.
Meer informatie en het programma vind je op de website van de Universiteit Utrecht.
