Door Marlies van de Ven, moeder van Lindi en Elena, woont in de Dichterswijk in Utrecht.
Over de Vrijstaat hadden we eerder gehoord, maar we waren er nog nooit geweest. Leidsche Rijn klinkt altijd zo ver weg terwijl wij nog wel in het westen van Utrecht wonen. Daarom voor iedereen met hetzelfde gevoel: dit is het moment! Het Gebouw van De Vrijstaat is net over de brug en de KunstKeuken is fantastisch.
Wat is de KunstKeuken? Geen koken. Geen eten. Aan de hand van een ‘menu’ ga je door de ruimte en elke gang is een creatieve activiteit. Ondertussen is het ook een tentoonstelling met schilderijen, foto’s en posters van ‘creative chef’ Jasper Udink ten Cate. Jasper kenden we als kok al van het Smaakmuseum en bij de KunstKeuken heeft hij het koken gecombineerd met zijn kunstenaarschap. Het totaal is kleurrijk en vrolijk en tovert bij ons een grote lach op ons gezicht. Ook – of juist – op een regenachtige herfstdag zeer aan te raden.
De menukaart
Het menu staat vol leuks. De meiden maken bijvoorbeeld een bordje eten klaar voor kabouters. De kabouters zitten op het dak van het gebouw te wachten op hun eten. Vol concentratie snijden mijn dochters kleine stukjes basilicum, wortel en bieslook af en ze leggen alles netjes op piepkleine bordjes. Deze amuse ruikt zelfs lekker en is bij allebei de dochters het favoriete gerecht.
Aan de wijn
We schrijven ook een eetherinnering op, stoppen die in een wijnfles, kurk erop en in het wijnrek. Sommige herinneringen kun je lezen. Over eten dat op vakantie zo heerlijk is en thuis helemaal niet (herkenbaar!). De eerste keer dat je iets proefde na de oorlog of at na een zware inspanning. Wat mijn dochters in de fles stopten weet ik niet want dat is een geheim. Ik hoop dat alle herinneringen straks nog ergens te lezen zijn want ik ben heel benieuwd naar alle verhalen.
Tussengerecht
Een van mijn favorieten is het tussengerecht. Bij een poster van een oud stilleven met etenswaren staan twee grote lijsten. Je mag er zelf eten in leggen en zo je eigen schilderij maken. Met plastic groente, stuiterende eieren en pizza’s van snoep gaan ze met hun vader aan de slag. Het is een plaatje… met alleen fastfood. Gelukkig eten ze ’s avonds bij oma toch ook hun sla en boontjes op.
Zo priegelen, kleuren (met yoghurt!) en kleien de meiden verder met het voorgerecht, hoofdgerecht en het dessert. We gaan niet alles verklappen maar het is super grappig. Kijk ook zeker naar wat aan de muur hangt (de wortelbom bijvoorbeeld) en in de ruimte staat (weleens een fatboy van chipszakjes gezien?). Wij kijken nu al vol plezier uit naar wat Jasper hierna organiseert!
Praktisch
De KunstKeuken is een activiteit van de Vrijstaat – een kunstlocatie voor kinderen. Aanbevolen leeftijd is 6+.
Je vindt de KunstKeuken in de Het Gebouw aan de rotonde tussen de Gele Brug en Parkwijk. Parkeren kan bij restaurant De Baai, direct achter het Gebouw. Je herkent Het Gebouw nu natuurlijk ook aan de kabouters op het dak. Op de website www.devrijstaat.nl vind je de entreeprijzen, openingstijden en informatie over de mogelijkheid om je kinderfeestje hier te houden. Wij hebben ons anderhalf uur vermaakt, maar als je wilt kan je er ook langer, of korter over doen. De KunstKeuken is overigens open tot en met 27 november 2016.
Cadeautip
Bij de KunstKeuken verkopen ze ook het kookboek ‘Creative Chef‘ van Jasper. Mooi vormgegeven, leuk geschreven en ook dit maakte mij heel vrolijk. Met een maatlat voor stinkkazen, indoor picknick tips en hoe je een vijver van je soepterrine maakt. Ook de mensen die niet koken met een kookboek maar het alleen maar lezen (die schijnen er veel te zijn) gaan dit leuk vinden. Tip dus voor de december cadeaumaand die er weer aankomt!