Ontdek de forten tijdens het fortenfestival!

Nederland telt 10 waterlinies met meer dan 150 forten en een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Verdedigingslinies die de vijand tegenhielden door het opzettelijk onder water zetten van het linielandschap. Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 september staan de poorten van deze veelal verborgen linies en forten open voor publiek. Met muziekoptredens, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en natuurlijk lekker eten en drinken op de prachtigste locaties.

Een greep uit het programma:

Festival, film en concert
Sluit feestend de zomer af op bijvoorbeeld Muziekfort (Beverwijk) tijdens het Muziekfortfestival of Festival Spoel bij Werk aan het Spoel (Culemborg). Beiden lekker buiten! Toon jouw zangtalent tijdens het meezingfestijn Altena Zingt! op Fort Altena (Werkendam). Geniet onderuitgezakt van de bijzondere buitenbiosfilms The Big Sick bij restaurant Vroeg (Bunnik) of Tango Libre op Fort aan de Klop (Utrecht). Of ga naar het Sketchtival op Fort bij Maarsseveen waar korte sketches van poëzie tot dans je in vervoering brengen.

fortenfestival forten fort honswijk

Kunst en Cultuur
Geniet van theater op Fort Pannerden (Doornenburg), Fort Isabella (Vught) en Fort Ellewoutsdijk (Zeeland). Breng een bezoek aan de luchtfototentoonstelling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Fort Honswijk (Schalkwijk) met een speurtocht voor kinderen. Of bewonder de kunsttentoonstellingen op Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort bij Asperen (Acquoy) en in vesting Bergen op Zoom. Op Fort Nieuwersluis staat een kunstinstallatie.

Ook zijn er 3 forten die speciaal voor kinderen activiteiten organiseren:

Speurtocht op Fort Honswijk
Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie vanuit Fort Honswijk met de expositie Forten van Boven. 33 Luchtfoto’s geven een verrassende perspectief op Nederland met zijn uniek door de mens ingericht landschap met veel water. Voor kinderen is er een verrassende speurtocht langs de levensgrote doeken, waarmee zij op zoek gaan naar torenforten, spoorlijnen en kastelen. Heb je alle vragen goed, dan krijg je een sportieve verrassing.

Duik in de geschiedenis van Fort Ruigenhoek
Neem een duik in de geschiedenis van dit 19e eeuwse verdedigingswerk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook de natuur eromheen is heerlijk om doorheen te dwalen. De beplanting op het fort werd vroeger handig gebruikt als camouflage en als hindernis. Tegenwoordig leven er bijzondere diersoorten op het fort, zoals dassen en ijsvogels. Kleine kans dat je ze ziet, maar je weet maar nooit. Voor kinderen is er een leuke speurtocht op en rond het fort.

Virtual Reality Flight op Fort Vechten
In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met behulp van water. Vlieg over de linie in de ‘virtual reality flight’, speel het inundatiespel en loop over een levensgrote maquette met forten en sluizen. Ontdek de omgeving, bewandel de 1,2 km route rondom het fort en neem het op tegen de natuurlijke krachtpatsers van de natuur, met leuke opdrachten voor kinderen.

fortenfestival buitenbios

Pak een terras
Voor heerlijke lunches op de mooiste terrassen kan je o.a. terecht op Fort Resort Beemster, Fort WKU (Tull in ’t Waal), Geofort (Herwijnen), Fort Vuren, Fort Westoever (Den Helder), Fort Zuid (Spaarndam), Fort Altena (Werkendam) en Fort Everdingen.

Rondleidingen
De forten herbergen prachtige verhalen. Haak aan bij de rondleidingen. Het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentenweekend. En op 8 september is het tevens European Fortress Day.

Veel forten die anders gesloten zijn, zijn dan open voor publiek. Kijk op www.forten.nl voor data, openingstijden, reserveringen of ticketverkoop.

fortenfestival forten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *