Nacht van de Nacht op de forten

Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieufederaties (NMF) samen met Stichting Liniebreed Ondernemen doet aan alle forten in Nederland. Op zaterdag 27 oktober a.s. wordt voor de 14e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor energiebesparing en de schoonheid van de nacht. Forten en waterlinies doven op zaterdagavond 27 oktober de lichten tijdens Nacht van de Nacht. Ook in Utrecht en omgeving zijn er leuke (en spannende activiteiten) te bezoeken.

Spannende verhalen – Werk aan het Spoel – Culemborg
Het is oktober in het jaar 1869. De Zeeuwse vaandrig Geerart en zijn maat Bram uit De Lutte lopen wacht op het Spoel. Het is stikdonker, alleen de petroleumlantaarn geeft wat licht, nou ja licht… In de verte zien ze een enkel eenzaam lichtje van Culemborg, de Papklok heeft nog niet geslagen…
Wil je weten hoe het verder gaat met Gerard en zijn maat Bram? Kom dan op zaterdag 27 oktober om 20.00 uur naar het Spoel tijdens Nacht van de Nacht. Je kunt dan in de voetsporen treden van de boerenjongens, maar je komt ook meer te weten over wat je ‘s nachts nog meer kunt zien en beleven op en rond het Spoel.

Vleermuizen spotten – Fort bij Rijnauwen – Bunnik
Ga tijdens de Nacht van de Nacht naar Fort bij Rijnauwen en beleef het fort in het donker. Het Fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een spannende plek. Vanaf oktober zijn de meeste gebouwen gesloten omdat de vleermuizen er dan kunnen slapen. Alleen als de temperatuur niet te laag is, vliegen de vleermuizen nog. In het donker is er nog van alles te beleven rond het fort. Er leven namelijk veel dieren. Wie weet kom je ze tegen….
De boswachter van Staatsbosbeheer neemt je graag mee op ontdekkingstocht en heeft ook filmpjes over de dieren in de nacht op het fort.

Fort bij Rijnauwen Nacht van de nacht bunnik utrecht

Fort Maarsseveen
We tasten in het duister en beleven het donker… De Nacht van de Nacht is een evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Nederland wordt ’s nachts steeds lichter. We behoren tot de meest verlichte landen in Europa. Terwijl echt donkere nachten goed zijn voor mens en dier. Laat het donker nu eens donker blijven en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens deze excursie. Misschien zie je wel uilen en/of vleermuizen en er worden er spannende verhalen verteld.

Waterliniemuseum – Fort bij Vechten – Bunnik
Eenmaal per jaar, tijdens de Nacht van de Nacht van 27 okt gaat Fort Vechten open in de avonduren en openen de gidsen ruimten die normaal gesloten blijven. In het fort gaan de lichten uit en kun je in het donker een (led) kaarsjes route volgen. Onderweg vertellen gidsen van het Fort iets over de historie, de natuurwaarden en de dieren op het fort.

De lichtjesroute is zelfstandig te lopen vanaf 20 uur. Op het middenveld zullen astronomen telescopen opstellen en kun je (bij droog en bij niet te veel bewolking) turen naar de mooiste sterren. Daarnaast worden er workshops sterrenkunde (21.30 uur) en nachtfotografie (om 20 uur) gegeven door sterrenkundige Govert Schilling en natuurfotograaf Johan van der Wielen. Vanaf 20.30 uur kun je dansen in de Silent Disco (dansen in een stille zaal onder een sterrenhemel). Voor de workshops en silent disco zijn tickets nodig.

Fort bij Vechten Nacht van de Nacht

Fort Abcoude
Als de zon onder is gegaan, opent Fort bij Abcoude haar deuren zaterdagavond 27 oktober tijdens Nacht van de Nacht. Borrel in de donkere gangen en onder een prachtige sterrenhemel. Je kunt fakkels maken die je die avond direct kunt gebruiken tijdens je nachtelijke wandeltocht. Leuk voor kids.

Meer informatie over deze en alle overige activiteiten op de forten tijdens de Nacht van de Nacht zijn te vinden op www.forten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *