Kruip in de huid van een bij in de Oude Hortus

De wilde bijen hebben het zwaar in Nederland. Daarom vraagt het Universiteitsmuseum Utrecht vanaf 21 april met ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ aandacht voor deze bijzondere insecten. Tijdens deze expositie in de Oude Hortus is het zelfs mogelijk om in de ‘huid’ van een bij te kruipen.

Bijen in bijenkorf

Sjouwen met stuifmeel
De expositie staat in de Oude Hortus, de historische tuin achter het Universiteitsmuseum. Op panelen in deze groene oase ontdekken bezoekers meer over deze wonderlijke insecten. Ga zelf als een wilde bij aan de slag. Kinderen kunnen stuifmeel sjouwen, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Ze ontdekken al snel dat het leven een bij niet over rozen gaat. De expositie is te bezoeken tot en met 31 augustus 2018.

bijen expo

Bijzondere samenwerking 
Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie is op maar liefst elf plekken in Nederland te bezoeken. Nog nooit eerder werkten zoveel musea samen om dezelfde expositie op hetzelfde moment toegankelijk te maken voor publiek. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin diverse partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land. De expositie is gemaakt door de SNNC het samenwerkingsverband van natuurmusea in Nederland.

Eerste Nationale Bijentelling
Help de wilde bijen en tel mee tijdens de eerste Nationale Bijentelling. In het weekend van 21 en 22 april kan iedereen mee doen door in een tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is nodig om informatie te verzamelen over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. In de Oude Hortus zijn op die zondag vanaf 12.00 biologen aanwezig die bezoekers helpen de bijen te tellen en de soorten te bepalen. 

Lees meer over de expositie op de website van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *