Job, Joris en Marieke in etalage Bijenkorf Amsterdam

Dat mysterieuze torentje op de Bijenkorf in Amsterdam, wat zou daar in zitten? Voor de meesten een vraag, maar voor animatiestudio Job, Joris & Marieke inmiddels een weet. Zij hebben er een filmpje over gemaakt, welke sinds 22 januari in de etalage van de Bijenkorf te zien is.

Passing By de bijenkorf amsterdam

Room on the Roof heet het torentje en het is een artist-in-residency van de Bijenkorf. Een prachtige plek, niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de rust, het overzicht en de inspiratie.

Al vonden Job, Joris & Marieke de inspiratie voor hun film Passing By uiteindelijk op de begane grond. Ze raakten geïntrigeerd door de legendarische status van de etalages van de Bijenkorf. Vroeger kwamen mensen uit de provincie speciaal naar Amsterdam om de beroemde inrichtingen van de etalages te bekijken. Het werk van Karel Appel hing zelfs eerder in de etalage van de Bijenkorf dan in het Stedelijk.

Maar, vroegen Job, Joris & Marieke zich af, wat gebeurde er eigenlijk al die tijd aan de andere kant van de ramen? Wat voor mensen kwamen er kijken? Hoe reageerden ze op de etalages? En hoe is het winkelende publiek en het straatbeeld door de jaren heen veranderd? Met de Dam om de hoek was het Damrak de aanloop naar vele historische gebeurtenissen.

Passing By de bijenkorf amsterdam

Zo kwamen ze op het idee om een korte film te maken die de geschiedenis van het Damrak toont, gezien vanuit de etalage van de Bijenkorf. De film start bij de opening van de winkel in 1914. Terwijl voorbijgangers de etalage passeren verstrijken ook de jaren. Een kleine parade van kaashandelaren met handkarren, nozems op buikschuivers, demonstrerende krakers, gabbers op cita’s en toeristen met selfiesticks.

Passing By de bijenkorf amsterdam

De film Passing By is te zien in de etalage van de Bijenkorf op het Damrak vanaf 22 januari. Leuk om even met de kinderen te gaan kijken! Woon je niet in de buurt van Amsterdam? Bekijk de film hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *