Indringende theatervoorstelling ‘Toen mijn vader een struik werd’

Door Tessa Jansen, moeder van Janne en Tibbe, woont in Hoograven in Utrecht.

Op een regenachtige middag vertrekken Janne en ik naar de feestelijke start van de theatervoorstelling ‘Toen mijn vader een struik werd’ in het Transformatorhuis op het hippe terrein bij het Werkspoorkathedraal. De voorstelling is een initiatief van Het Filiaal Theatermakers.  Het Filiaal theatermakers is een Utrechts gezelschap en maakt voorstellingen voor families en het basisonderwijs. De voorstelling is 5 jaar eerder ook al eens gespeeld door dit gezelschap en was toen een groot succes. Omdat het onderwerp nog steeds actueel en belangrijk is, is de voorstelling nogmaals te zien. ‘Toen mijn vader een struik werd’ is gebaseerd op het succesvolle boek van Joke van Leeuwen dat in 2016 verfilmd werd.

DE voorstelling toen mijn vader een struik werd van het filiaal theatermakers in Utrecht
Fotocredits: Remke Spijkers

We worden vriendelijke ontvangen en tijdens het wachten, genieten we van het terrein. De locatie is geweldig. In de omgeving van de Werkspoorkathedraal gebeurt momenteel ontzettend veel en de voorstelling past goed bij de sfeer van het gebouw.

Wanneer we naar binnen mogen, komen we in een grote donkere ruimte, waar we op de tribune gaan zitten. Zodra iedereen zit, begint de voorstelling en zien we hoofdrolspeelster Mirthe Klieverik in de ruimte waar we haar leren kennen als het meisje Toda.

Het verhaal
Toda’s vader is banketbakker, maar wordt soldaat zodra de oorlog uitbreekt. Omdat haar vader niet meer voor haar kan zorgen komt haar oma bij haar wonen. Maar na een gevaarlijke nacht vol bombardementen wordt Toda naar haar moeder gestuurd in het buitenland. Haar moeder heeft ze al sinds ze klein was, niet meer heeft gezien. De reis naar haar moeder zit vol gevaar en toont de weg die een kind als vluchteling moet afleggen.

DE voorstelling toen mijn vader een struik werd van het filiaal theatermakers uit utrecht
Fotocredits: Remke Spijkers

Er is goed gebruik gemaakt van het gebouw, zodat Toda steeds in een andere stad/ruimte of huis terecht komt, een opvangtehuis voor loslopende kinderen, een huis van een sergeant, een schuurtje waar ze moet schuilen. De mooie en ontroerende liedjes zorgen ervoor dat de kinderen goed hun aandacht kunnen houden. Het verhaal is belangrijk en urgent maar wordt op luchtige wijze overgebracht.

Na afloop kregen we feestelijke bubbels en bekeken we de expositie Dream Diaries van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Debra Barraud en Annegien Schillings legden in vier maanden tijd meer dan 7.000 kilometer af om tientallen vluchtelingenkinderen te interviewen. Het resultaat kan je zien in een indrukwekkende expositie naast het Transformatiehuis.

TEntoonstelling bij voorstelling toen mijn vader een struik werd van het filiaal theatermakers in utrecht
Fotocredits: Remke Spijkers

Het was een zeer geslaagde middag en we raden dan ook iedereen aan om de voorstelling te bekijken. Vergeet niet om voorafgaand of na afloop een bezoek te brengen aan het Werkspoor Café De Leckere, dat naast het Transformatiehuis zit. Hier kun je heerlijke bieren krijgen, maar ook wat lekkers om te eten.  Janne en ik hebben daar nog samen uitgebreid gekletst over de indrukwekkende voorstelling.

Praktische informatie
De voorstelling ‘Toen mijn vader een struik werd’ is te bekijken tot en met zondag 24 juni en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Op 4 mei is de voorstelling extra goedkoop in het kader van de Dodenherdenking. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsschouwburg en meer informatie is te vinden op de website van Het Filiaal.

Transformatorhuis, Tractieweg 41, Utrecht (naast Werkspoorkathedraal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *