Genieten van de indrukwekkende voorstelling de Krijtkring

Door Laura Kenter, moeder van Ruben en Anouk, woont in de Bilt

Op een mooie zonnige herfstdag fietsen Ruben en ik naar Hotel Theater Figi in Zeist. We gaan samen naar de voorstelling de Krijtkring van de Amsterdamse theatergroep De Toneelmakerij. Als we aankomen bij Figi hebben we nog tijd om wat te drinken en bestellen we er wat lekkers erbij om ons uitstapje compleet te maken!

De voorstelling de krijtkring van de toneelmakerij

Na alle lovende recensies in de media zijn onze verwachtingen hoog en we hebben er dan ook veel zin in. Alhoewel ik vooral ook benieuwd ben hoe Ruben het gaat vinden. Als 11 jarige is hij tegenwoordig vooral druk met filmpjes kijken op YouTube en computerspelletjes doen, dan is dit toch weer iets heel anders. Het verhaal is een bewerking van de Kaukasische Krijtkring van Bertolt Brecht en gaat kort samengevat over het dienstmeisje Groesje die het gouverneurskind Kashka vindt en haar redt van de gevaarlijke wolfsmannen in de oorlog. Ze slaan samen op de vlucht en komen voor veel grote dilemma’s te staan.

De Krijtkring Toneelmakerij voorstelling theater jeugd tieners

We zitten in het midden op de tweede rij in de zaal en kunnen alles goed zien. Er staan verrijdbare stellages en trappen op het toneel en links vooraan staan 2 stoelen en verschillende muziekinstrumenten. In de coulissen zien we kledingrekken vol met kostuums.
Ineens dooft het zaallicht en voor we het weten staan alle spelers en Frédérique Spigt (de zangeres en verteller van het verhaal) voor ons op het podium en begint de voorstelling direct. Mooi hoe snel je op die manier meteen in het verhaal gezogen wordt.

We hebben eventjes moeite om alle Russische namen en alle rollen te plaatsen en te onthouden maar in de loop van tijd valt dat allemaal op z’n plaats.
We genieten van de ontroerende liedjes en rake teksten en lachen om de hilarische rap. En staan versteld van de manier waarop de spelers geruisloos wisselen van kostuums en rollen. Zelfs de wisseling van de decorstukken wordt door de spelers zelf gedaan.

De Krijtkring Toneelmakerij voorstelling theater jeugd tieners

Na ongeveer 2 uur (met een pauze tussendoor) eindigt de voorstelling met wederom een liedje met een prachtige tekst. Het hele publiek gaat staan en we blijven maar applaudisseren met z’n allen. Wat was het ontzettend mooi!

Terug op de fiets naar huis praten we nog verder over alles wat we gezien en gehoord hebben. Fijn om te merken dat ook Ruben helemaal onder de indruk is. Hij vond vooral het meisje dat Groesje speelde heel goed (Carmen van Mulier) en heeft vooral erg gelachen om de rollen en verkleedpartijen van Rop Verheijen. Wat tof dat zo’n klassiek verhaal ook in deze tijd nog zoveel indruk kan maken!

De voorstelling is de komende tijd te zien in o.a.:
• Theater aan de Slinger Houten op 26 oktober om 19.30 uur
• Theater de Junushoff in Wageningen op 16 november om 19.30 uur
• Stadsschouwburg Utrecht op 18 november om 15.00 uur

Alvast kijken of de voorstelling ook wat voor jullie is? Check dan de onderstaande trailer. Meer informatie over de voorstelling en kaartverkoop vind je op de website van de Toneelmakerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *