De leukste tips voor de herfstvakantie

Van 14 t/m 22 oktober is de herfstvakantie in het midden van het land! Er is weer genoeg te zien en te doen en daarom hebben we de leukste tips voor je op een rijtje gezet. Voor meer uitjes in de herfstvakantie kan je ook een kijkje nemen in de Uit Agenda. Fijne vakantie!

Herfststukjes in de theaters
De zomer is net voorbij en we kijken alweer uit naar de herfstvakantie waarin het ook weer tijd is voor een nieuwe editie van jeugdtheaterfestival Herfststukjes. Zes theaters in de regio Utrecht presenteren in deze week een enorm aanbod aan avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen van 2 tot 12 jaar. Planeten, schildpadden, toverspreuken, een koningskind, dansende monsters en een superoma: het is allemaal te zien. In deze editie extra veel voorstellingen van NTjong, een Haags gezelschap dat theater maakt voor iedereen met een jong hart. Dus maak van je vakantie een groot feest en kies een voorstelling die bij je past op de website van Herfststukjes!

Wanneer: 13 t/m 22 oktober
Waar: Diverse theaters in Utrecht, Leidsche Rijn, Amersfoort, Nieuwegein, Houten
Meer info: website Herfststukjes

Superoma is een theaterstuk wat je kan zien tijdens de herfststukjes in verschillende theaters in de regio Utrecht

Belle en het Beest in Museum Speelklok
In de herfstvakantie kan iedereen dagelijks de muzikale sprookjesvoorstelling van Belle en het Beest beleven in Museum Speelklok te Utrecht. Het sprookje neemt je mee op een spannend muzikaal liefdesavontuur.
Wanneer Belle wordt opgesloten in het kasteel van het Beest besluit ze zich niet te laten kennen. Niemand kan alleen een Beest zijn, er moet iemand anders achter verscholen gaan. Bijgestaan door een betoverde klok en een eigenwijze kandelaar gaat Belle op een muzikaal avontuur in het kasteel. Wat Belle niet weet is dat het Beest een vervloekte prins is, die de liefde moet vinden voor het muziekdoosje stopt met spelen….

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

Belle en het beest bij museum speelklok in Utrecht tijdens de herfstvakantie

Cinekid in ’t Hoogt 
Cinekid is een landelijk filmfestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar dat jaarlijks in de herfstvakantie in Utrecht plaatsvindt in Filmtheater ’t Hoogt.  Je kan o.a. naar de films De Geheime club van Soepstad (8+), Paw de reddingshond (8+) of de tekenfilm Molly Monster (4+). En je kan dagelijks meedoen in het Maak-het-zelf-lab. Kijk op de website van ’t Hoogt wanneer welke film precies te zien is.

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: ’t Hoogt, Utrecht
Meer info: website ’t Hoogt, Utrecht

Cinekid in film theater t Hoogt in Utrecht

Buiten bock bij buiten in de kuil
Op 14 en 15 oktober schenken ze bij buiten in de kuil in Lage Vuursche heerlijke bockbiertjes. De vuurkachels worden flink opgestookt. Trek je stevige schoenen aan, zet je muts op, haal je warme jas uit de kast en ga lekker proeven van burgers en echte herfstbieren. En de kids? Die kunnen lekker spelen op het grasveld en rondrennen in het bos. Ook zijn er enkele leuke activiteiten voor hen.

Wanneer: 14 en 15 oktober
Waar: buiten in de kuil, Lage Vuursche
Meer info: Facebookevenement buiten in de kuil

bier en appelsap festival buiten in de kuil lage vuursche kindvriendelijk familie hemelvaartsdag

Griezelen bij Museum Catharijneconvent
Kom deze herfstvakantie naar het museum voor de enige echte Halloween speurtocht. Leuk! Halloween! Maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan? Speur naar de griezeligste voorwerpen van het museum en ontdek alles over rijke stinkerds, sugar skulls en oude botten. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. (Let op: op maandag 16 oktober is het museum gesloten!)

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: Museum Catharijneconvent, Utrecht
Meer info: website Museum Catharijneconvent

Halloween catharijne convent utrecht kindvriendelijk herfstvakantie

Op onderzoek in het Universiteitsmuseum
Bij het Universiteitsmuseum is een afwisselend programma van activiteiten. Je kan je eigen champignons kweken, ga zelf aan de slag als een echte plantendokter en kom erachter wat de plant mankeert, zie wat er allemaal gemaakt kan worden van schimmels bij Bouwen met schimmels, ontdek hoe jij een schimmel kunt herkennen en krijg een rondleiding door het LAB of ga aan de slag met de microscoop in het Microlab. Er is dus genoeg te doen en te leren in het Universiteitsmuseum! Ook kun je trouwens naar Smartmovies, bekijk een film in filmtheater ’t Hoogt en volg een college over dieren in films, daarna kun je met je filmkaartje gratis naar het museum!

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: Universiteitsmuseum, Utrecht
Meer info: website Universiteitsmuseum

universiteitsmuseum utrecht zomervakantie zomer vakantie uitjes met kinderen kindvriendelijk museum

Chuggington in het Spoorwegmuseum
Deze herfstvakantie staat het Spoorwegmuseum in het teken van Chuggington! Ga met Wilson op de foto, speel in de speelwereld en er is nog veel meer… Het hele museum wordt omgetoverd tot een waar Chuggington paradijs. Nieuw is een podiumprogramma waar kinderen Chuggington liedjes kunnen zingen. En natuurlijk is de rest van het museum tijdens dit feestje ook gewoon te bezoeken.

Wanneer: 14 t/m 22 oktober
Waar: Spoorwegmuseum, Utrecht
Meer info: website Spoorwegmuseum

Chuggington is in de herfstvakantie in het spoorwegmuseum in utrecht

Kabouterweek bij Staatsbosbeheer
Dit jaar vindt de Kabouterweek weer plaats in de herfstvakantie. Dat komt goed uit, want alle (klein)kinderen zijn dan vrij én de natuurgebieden van Staatsbosbeheer laten hun prachtige herfstkleuren zien. Tijdens de Kabouterweek, maar ook daarbuiten, ga je in de gezonde buitenlucht met je (klein)kinderen, uitgedost als kabouters, op zoek naar sporen van échte kabouters. Dat doen jullie op de kabouterpaden, aangelegd op verschillende locaties in Nederland zodat je nooit ver hoeft te reizen.

Wanneer: 14 t/m 29 oktober
Waar: Diverse locaties in Nederland
Meer info: website Kabouterweek

Kabouterweek bij Staatsbosbeheer in de herfstvakantie 2017

Op avontuur bij Geofort
Ga tijdens de herfstvakantie naar GeoFort in Herwijnen. Het fort barst bijna uit zijn voegen van allerlei leuke, interessante én spannende activiteiten. Rondleidingen, een Minecraft speurtocht, herfstwandelingen, proefjes in het Geolab en workshops… er is voor ieder wat wils. Kijk op de website van Geofort wat precies op welke dag plaatsvindt.
Laura bracht in de zomer een bezoekje aan Geofort, lees hier haar verslag!

Wanneer: 14 t/m 29 oktober
Waar: Geofort, Herwijnen
Meer info: website Geofort

geofort herwijnen pondje

Culturele Zondagen:  Alles Kids
Na het succes van 2015 komt Alles Kids weer terug! En wel op de eerste zondag van de herfstvakantie. Het wordt een  programma voor jong én oud met voorstellingen, optredens, rondleidingen, lezingen, proefjes en tal van activiteiten waar kinderen zelf aan de slag kunnen. De activiteiten vinden plaats op verschillende plekken in Utrecht zoals o.a. het Museumkwartier, TivoliVredenburg, ’t Hoogt en de Bibliotheek.

Wanneer: zondag 15 oktober
Waar: Diverse locaties in de binnenstad van Utrecht
Meer info: website Culturele Zondagen

Alles Kids Culturele Zondagen

Posterworkshop in de Posterfabriek
Op 15 oktober is het een dag vol activiteiten in Het Utrechts Archief. Ontwerpers Joost van Gijzel en Frankie Tjoeng geven allebei een workshop poster maken, en er zijn speciale rondleidingen door onze tentoonstelling. Alle activiteiten zijn gratis, maar kom wel op tijd want voor de workshops zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Op woensdag 18 oktober kan je onder begeleiding lekker aan de slag met print, letterdozen en stempels om een mooie poster naar eigen ontwerp te maken.

Wanneer: 15 en 18 oktober
Waar: Utrechts Archief, Utrecht
Meer info: website Utrechts Archief

utrechts archief zomervakantie vakantie uitje met kinderen kindvriendelijk workshop poster maken posterfabriek

Theatervoorstelling: Enkeltje Mars (8+)
Hoe voelt dat eigenlijk om zo ver weg van de aarde te zijn? En waarom zou je bijna negen maanden reizen om vervolgens op een planeet aan te komen waar niks te beleven valt? Is dat heel moedig of misschien een beetje dom? Het Filiaal theatermakers heeft het voor je uitgezocht. Compleet met miniatuurplaneten, filosofische overwegingen, meerstemmige zang, live videobeelden en plantaardige muziek. Het is natuurlijk nog lang niet zeker óf en wanneer de eerste mensen op Mars zullen landen, maar in het theater kan in elk geval alles!

Wanneer: 15 en 22 oktober
Waar: Theater de Lieve Vrouw, Amersfoort en Podium Hoge Woerd, de Meern
Meer info: website het Filiaal

Theatervoorstelling enkeltje mars van theatergroep het filiaal in de theaters
Fotograaf: Joris van Bennekom

Workshops met Professor Loep
Tijdens de workshop Rommelbots experimenteren kinderen met de stroomkring, en leren ze werken met verschillende gereedschappen. En ze gaan met diverse restmaterialen een simpele robot ontwerpen en maken mét werkend elektrisch onderdeel. Bij het Beeld en Geluid Kunstlaboratorium XXL gaan ze hun eigen creativiteit en fantasie gebruiken om bijzondere animaties of digitale kunstwerken te maken. En tijdens de Buitenworkshop mogen ze hakken, snijden, mengen, roeren & kneden. Ze leren alles over vuurtjes maken, omgaan met gereedschappen en gaan buiten op een vuur zelf soep koken en broodjes bakken. Kies dus gauw een leuke workshop uit en geef je op via de website.

Wanneer: 16, 17 en 20 oktober
Waar: Hof van Cartesius en Snorfabriek, Utrecht
Meer info: website Professor Loep

Professor Loep utrecht workshops kindvriendelijk

Herfstknutselen in de Botanische Tuinen
De Herfstknutseldag in de Botanische Tuinen is altijd een drukbezochte kinderactiviteit en dit jaar is iedereen op 17 oktober weer van harte welkom. Je kunt weer allerlei mooie dingen maken zoals een lampion of windlicht (neem zelf een lege glazen pot mee!) met herfstbladeren of -bloemen of een fleurig herfstschilderijtje. Natuurlijk kun je ook mooi herfstbeesten maken of een van de andere dingen met natuurlijk materiaal. Maar eerst ga je in de tuin op zoek naar herfstschatten om je eigen herfstschatkist mee te vullen!

Wanneer: dinsdag 17 oktober
Waar: Botanische Tuinen, Utrecht
Meer info: website Botanische Tuinen

Herfstknutselen in de Botanische tuinen in utrecht

Herfstvakantie vieren bij het Natuurkwartier
Op dinsdag, woensdag en donderdag in de vakantie kunnen kinderen bij het Natuurkwartier meedoen met een heleboel leuke activiteiten voor verschillende leeftijden. Ze kunnen Kleimonsters maken (2+), meedoen aan de Griezel en Gruweltocht (4+), luisteren naar Sprookjes (4+) of Dierenverhalen (2+) die worden voorgelezen, ze kunnen mee met de Dierenspeurtocht met de boswachter (4+) en er zijn Kamp- en Bosspelen (6+). Kijk op de website van het Natuurkwartier voor de precieze data en tijden.

Wanneer: 17 t/m 19 oktober
Waar: Natuurkwartier, Nieuwegein
Meer info: website Natuurkwartier

Kindvriendelijke activiteiten tijdens de herfstvakantie bij het Natuurkwartier in Nieuwegein

Snertwandeling in het Gagelbos 
Voor stoere speurders en liefhebbers van lekkere soep is er in de herfstvakantie natuurlijk weer een leuke IJsclub Siberia activiteit. Tijd om naar buiten te gaan en te struinen en speuren door het bos. Een avontuur voor kinderen én ouders, langs kronkelpaden, takkenbossen en gagelstruiken. Na afloop is er voor een kleine bijdrage voor iedereen een heerlijke kop erwtensoep!

Wanneer: woensdag 18 oktober
Waar: Start en Finish bij Fort Ruigenhoek, Groenekan
Meer info: website IJsclub Siberia

Snertwandeling ijsclub siberia utrecht

Het Waterliniemuseum bij Fort Vechten
In het Waterliniemuseum kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. In het museum valt van alles te beleven. Je kan bijvoorbeeld met een virtual reality-bril een parachutesprong maken en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!
Ook kun je de Waanzinnige Boomhut Doe Expo bezoeken. Deze tentoonstelling is gebaseerd op De Waanzinnige Boomhut kinderboekenreeks en daagt kinderen uit om hun eigen waanzinnige verhaal te verzinnen.

Wanneer: 14 t/m 29 oktober
Waar: Waterliniemuseum, Bunnik
Meer info: website Waterliniemuseum

Waanzinnige Boomhut doe expo bij het Waterliniemuseum

PopUp bij de Vrijstaat
Marionetten, handpoppen, stokpoppen of schaduwfiguren: dankzij poppenmakers en -spelers komen deze wonderlijke wezens tot leven. Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In zijn Utrechtse atelier creëert hij unieke karakters in diverse formaten en stijlen. Tijdens PopUp neemt Jochen je mee in de wereld van de poppenmaker. In de Vrijstaat-werkplaats zien we hoe de poppen worden gemaakt en de techniek die nodig is om ze te laten bewegen. Sommige poppen zijn nog niet af. Kun jij de poppenmaker verder helpen?

Wanneer: 14, 15, 18 t/m 22 oktober (daarna in de weekenden t/m 26 november)
Waar: de Vrijstaat, Utrecht
Meer info: website de Vrijstaat

Vrijstaat pop up jochen lange kindvriendelijk utrecht

Workshopweek bij FOTODOK
FOTODOK organiseert een toffe reeks workshops waar je zeker de oudere kinderen veel plezier mee doet. Ze kunnen zich namelijk onderdompelen in de wondere wereld van beeld en fotografie en kijken daarna met andere ogen de wereld in!

Spelenderwijs maken kinderen kennis met verschillende beeldtechnieken en experimenteren ze hiermee. Denk aan o.a. fotogrammen maken (fotograferen zonder camera), foto’s op een creatieve manier namaken en je eigen stopmotion film maken. Met de opgedane kennis en ervaringen maken de jonge fotografen hun eigen expositie. Deze wordt vrijdag officieel geopend met echte kinderbubbels!

Wanneer: 16 t/m 20 oktober
Waar: FOTODOK, Utrecht
Meer info: website van FOTODOK

In de herfstvakantie kunnen kinderen bij FOTODOK Utrecht workshops volgen

Speuren naar herfstkleuren op de Haar
Buiten speuren, binnen kleuren! Voor kinderen tot en met 10 jaar organiseert Kasteel de Haar komende herfstvakantie traditiegetrouw weer een spannende en leerzame kinderactiviteit. Het park van De Haar is ieder jaar in oktober gehuld in de mooiste herfstkleuren. Binnen kun je in het kasteel ook de kleurrijkste taferelen zien. Geen betere plek om de herfst te beleven dan op De Haar! Er is een nieuwe speurtocht die je van buiten naar binnen meeneemt langs de leukste plekken.

Wanneer: 14 t/m 29 oktober
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

Herfstkleuren bij kasteel de haar in haarzuilens tijdens de herfstvakantie

Klokhuis Maaklab Festival bij Beeld en Geluid 
In de herfstvakantie kun je elke dag terecht bij het Maaklab Festival! In navolging op de NTR-uitzendingen van ‘Klokhuis maakt’ en het goedbezochte ‘Klokhuis MaakLab’, kun je tijdens het MaakLab Festival opnieuw lekker de hele dag aan de slag. Je kunt dan niet één, maar veel meer verschillende Klokhuis Maaklab-activiteiten doen. Ook deze activiteiten worden begeleid door pedagogisch medewerkers van BINK kinderopvang.

Wanneer: 14 t/m 29 oktober
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Meer info: website Beeld en Geluid

Klokhuis Maaklab festival in de herfstvakantie bij beeld en geluid hilversum

 Tip: check voor je op pad gaat altijd nog even de website of Facebookpagina van de betreffende organisatie voor openingstijden en eventuele wijzigingen of annuleringen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *