Boswachter Nadja over de bosuil

Gastblog door boswachter Nadja Lankamp van Staatsbosbeheer

Motregen, hè bah! Normaal geniet ik daarvan, heerlijk die koele speldenprikjes tegen mijn ogen en wangen.  Maar nu, met 20 mensen achter me aan….en nog steeds een hooggespannen verwachting…. zou het nog lukken?  Ik zet de fluit aan mijn mond. Concentreren, niet te hard, niet te zacht…..ik haal diep adem…! Wachten… Ja! Vlakbij! een mannetje bosuil die zich uit de tent liet lokken! Zijn oeh…oe, oe, oe, oe, oeoeh zorgt voor een schok in de hele groep. Zacht gejuich!En net wanneer ik een 2e  keer de fluit laat klinken, want dit vraagt om een reactie zodat de mannetjes uil hopelijk doorgaat, klinkt vanaf de overkant een ander mannetje! En niet lang daarna horen we een vrouwtje.

bosuil leerseumse veld leersum boswachter wandelen staatsbosbeheer kindvriendelijk

We staan minutenlang te luisteren naar hun roep. In de verte zelfs een derde bosuilenman die zich roert. Iedereen wordt er uitgelaten van en probeert toch stil te blijven, best moeilijk! De motregen en de ontberingen van de tocht zijn meteen vergeten, dit is genieten! Als de uilen een tijdje stil zijn lopen we door. De mensen uit de groep delen met elkaar hun enthousiasme. Een jongen van 10 komt naast me lopen en vertelt dat hij het behalve spannend, ook erg leuk vindt. Bovendien, zo vertelt ie, het stond op zijn Bucketlist; 100 dingen die hij gedaan wil hebben voor zijn 12e jaar. Hoog op de lijst stond dieren zien tijdens een boswandeling in het donker met de boswachter.

Mysterieuze dieren
De bosuilen verorberen hun prooi met huid en haar. Dat wat ze niet kunnen verteren zoals botjes, braken ze na een tijd weer uit: braakballen. Ze zijn ’s nachts actief om te jagen. Je hoort ijselijke kreten wanneer juist alles stil is, en dan vliegen ze ook nog onhoorbaar zodat ze plotseling kunnen opduiken. Geen wonder dat uilen voorkomen in veel volksverhalen en mythen. Vaak als boodschapper; in Harry Potter zijn uilen de boodschappers tussen de tovenaars. Vòòr Harry Potter waren uilen boodschappers van de onderwereld; wanneer een uil zich overdag vertoonde was dat een ongunstig voorteken, soms zelfs een aankondiging van de dood.

Bosuil op het Leersumse Veld in Leersum
Fotocredits: Jan Katsman

Takkelingen
Het baltsen – het paringsgedrag – begint al vroeg, soms al eind oktober maar meestal in december. Wanneer de natuur in winterrust gaat, wordt juist de bosuil actief! De roep van het mannetje wordt vaak beantwoord door het vrouwtje. In februari kunnen ze al op de eieren zitten. Het vrouwtje legt tussen de 2 tot 6 eieren, die na 28- 29 dagen uitkomen. De jongen gaan na een week of 4 op onderzoek uit in de takken bij het nest. Jonge (bos)uilen worden daarom ook wel takkelingen genoemd.

De ouders voeden de jongen en waken over hen. De jonge uilen blijven nog zo’n 3 maanden in het territorium van hun ouders voordat ze hun eigen territorium gaan zoeken. Sinds ik de bosuilen heb ontdekt is voor mij elke winter geslaagd. Wat een fascinerende vogels zijn dat! Er valt nog veel meer over de bosuil te vertellen, maar het allermooiste is natuurlijk om het mee te maken. Een avondwandeling met grote kans op bosuilen! Dus… staat het al op jouw bucketlist? Dan zie ik je graag in Leersum!

leersumse veld leersum bos boswachtersblog wandelen

De boswachters van Staatsbosbeheer zijn de gepassioneerde gastheren en –vrouwen in de natuurgebieden. Zij hebben een vol takenpakket. Zoals het geven van voorlichting en educatie, het organiseren van activiteiten en excursies tot het zorgdragen dat de spelregels worden nageleefd en recreatieve voorzieningen veilig zijn. Geen natuurgebied is het zelfde en kent zijn eigen dynamiek. Het is dan ook belangrijk dat de boswachters weten wat er in het gebied speelt en leeft. Daartoe werken ze nauw samen met de collega boswachters en zijn in contact met de omgeving. De boswachters hebben een eigen blog: www.boswachtersblog.nl/utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *